20 Αυγ 2012

Επιστροφή στα κέρδη για τη StealthGas

Επιστροφή στην κερδοφορία για την εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά StealthGas,. Στο α΄ εξάμηνο του 2012 παρουσίασε κέρδη ύψους 14,6 εκατ. δολαρίων, έναντι ζημιών 2,1 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Το EBITDA διαμορφώθηκε στα 33,4 εκατ. δολάρια. Ο μέσος ημερήσιος ναύλος για το στόλο της έφτασε τα 8.083 δολάρια την ημέρα, από 7.726 δολάρια το εξάμηνο του 2011.
Για το ίδιο διάστημα, το α’ εξάμηνο του 2012, η εταιρεία παρουσίασε μείωση εσόδων κατά 5,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και έφτασαν τα 58,3 εκατ. δολάρια, από 61,9 εκατ. δολάρια.


Η μείωση οφείλεται αφενός στα λιγότερα πλοία που διαχειρίστηκε η εταιρεία στο συγκεκριμένο διάστημα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, αλλά και στο γεγονός ότι τα περισσότερα πλοία μέσα στο 2012 είναι ναυλωμένα bareboat.
«Είδαμε σημαντική βελτίωση στην απόδοση της εταιρείας σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης της αγοράς στα LPG» επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος Χάρης Βαφειάς και προσέθεσε:
«Παρόλο που μπορεί να αντιμετωπίσουμε μια τυπική και παροδική "αδυναμία" στην αγορά λόγω της καλοκαιρινής περιόδου, είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει η δυναμική στον κλάδο που θα βελτιώσει περαιτέρω την αγορά».
Στο μεταξύ η εταιρεία σχεδιάζει την απόκτηση δύο LPG Carriers μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο. Η διοίκησή της εταιρείας εστιάζει σε επενδύσεις σε LPG Carriers, χωρητικότητας από 3.500 μέχρι 8.000 cbm.
Αντίθετα, απορρίπτει προς το παρόν τις επενδύσεις στα LNG carriers, αφού θεωρεί ότι το ρίσκο είναι μεγάλο εξαιτίας της πρόσφατης κατακόρυφης αύξησης των νέων παραγγελιών στον τομέα.
Η εταιρεία διαχειρίζεται ένα στόλο από 33 LPG carriers χωρητικότητας 161.822 cbm, ένα δεξαμενόπλοιο τύπου aframax και τρία product tankers.