27 Αυγ 2012

Εμπορικές συμφωνίες με Λιβύη 120 εκατ. ευρώ μέσω Λιμένα Ηρακλείου

Βασικός προμηθευτής σε αιγοπρόβατα γίνεται η Κρήτη για τη Λιβύη, με τον τζίρο να υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 120 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα  τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για την εμπορική είδηση της χρονιάς για την Κρήτη καθώς οι προοπτικές που ανοίγονται είναι τεράστιες.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Πριν από έναν χρόνο και μετά τον πόλεμο, έμποροι από τη Λιβύη ήρθαν σε επαφή με ντόπιους Κρητικούς παραγωγούς αμνοεριφίων για την πιθανότητα εξαγωγών προς τη χώρα τους. Ο εμφύλιος πόλεμος ήταν καταστροφικός για τη βορειοαφρικανική χώρα.

Υπήρξαν όμως και παράπλευρες απώλειες στα γεννήματα της Λιβύης, αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 50%-60% των ζώων είτε σκοτώθηκε, είτε κλάπηκε και εξαφανίστηκε είτε φαγώθηκε.

Όλα αυτά τα χρόνια η Λιβύη δεν έκανε εισαγωγές κρεάτων καθώς το καθεστώς Καντάφι δεν επέτρεπε τίποτα να μπει στη χώρα. Η νέα κατάσταση, όμως, δημιούργησε προϋποθέσεις να υπάρξουν εισαγωγές. Έτσι, η νέα εθνοσυνέλευση που ορκίστηκε στις 20/08 απευθύνθηκε αρχικά στις μεγάλες αγορές της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Μέχρι εδώ καλά θα πει κάποιος. 
Ομως τα αρνιά από τις παραπάνω χώρες δεν άρεσαν γευστικά με αυτό που είχαν συνηθίσει να τρώνε οι Λίβυοι. Ετσι, οι ιστορικοί δεσμοί της Κρήτης με τη Λιβύη έστρεψαν τους εμπόρους στο νησί. Αλλωστε στις αρχές του 20ού αιώνα είχε δημιουργηθεί μια σημαντική παράδοση στην  αγορά αιγοπροβάτων από τη Λιβύη στην Κρήτη.

Οι έρευνες των Λίβυων έδειξαν πως το κρητικό αιγοπρόβατο είναι πιο κοντά στις γευστικές συνήθειες των συμπατριωτών τους και προέκυψε η πρώτη εξαγωγή περίπου 6.000 αιγοπροβάτων. 

Υπολογίζεται ότι θα γίνουν άλλες τρεις-τέσσερις τέτοιες αγοραπωλησίες και αν πράγματι αρέσουν τα κρητικά αρνιά, τότε οι Λίβυοι εισαγωγείς θα προχωρήσουν σε επίσημο αίτημα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας τους να υπάρξει «αναπαραγωγή» των ντόπιων αιγοπροβάτων με τα κρητικά αιγοπρόβατα, και παράλληλα να «καπαρώσουν» την κρητική παραγωγή για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει 1 εκατ. αιγοπροβάτα και πάνω από 120 εκατ. ευρώ τζίρο για τους Κρητικούς παραγωγούς....

Στην παραπάνω προσπάθεια, με ειδικές υποδομές αλλά και ενεργή συμμετοχή στην όλη διαδικασία, διαδραματίζει ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου και ο πρόεδρός του κ. Γιάννης Μπρας. 

Τα αιγοπρόβατα θα αποτελέσουν την αρχή ώστε να γίνει μια πρώτη ανταλλαγή μεταξύ επιχειρηματιών των δύο χωρών ώστε να υπάρξει συνεργασία και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς που αφορούν στην κτηνοτροφία αλλά και κρητικά προϊόντα όπως το λάδι. 
 
ΠΗΓΗ: protothema.gr