12 Αυγ 2012

Σε μεγάλες «φουρτούνες» βρέθηκε η Eagle Bulk στο α΄ εξάμηνο

Η «ναυλαγορά έχει πιάσει πάτο» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eagle Bulk, Σοφοκλής Ζούλας, σχολιάζοντας την κάθετη μείωση εσόδων και την αύξηση ζημιών που σημείωσε η εταιρεία του στο εξάμηνο του 2012. Ωστόσο τόνισε ότι μετά από ένα χρόνο αναμένει πολύ σημαντική ανάκαμψη.

Η εταιρεία, που είναι εισηγμένη στο Nasdaq και διαχειρίζεται ένα στόλο από 45 supramax bulker, έκλεισε το εξάμηνο του 2012 με έσοδα 101,15 εκατ. δολαρίων, λιγότερα κατά 62 εκατ. δολάρια σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα. Οι ζημιές για την εταιρεία έφτασαν φέτος τα 40,5 εκατ. δολάρια από 7,2 εκατ. δολάρια πέρσι. Επίσης τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 119,7 εκατ. δολάρια φέτος από 148,3 εκατ. δολάρια πέρσι.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Ζούλας: «όταν οι ναύλοι στα capes (άνω των 160.000 τόνων) έχουν φτάσει τα 4.500 δολάρια την ημέρα, και τα supramax (50.000 τόνων) βρίσκονται στα 7.000 - 12.000 δολάρια την ημέρα νομίζω ότι βρισκόμαστε στο «πάτο».
Τα δεδομένα σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Ζούλα, είναι η αδύναμη αγορά η έλλειψη χρηματοδότησης και οι χαμηλές αξίες των πλοίων. Έξω από το χώρο της ναυτιλίας ο επικεφαλής της Eagle Bulk, εστιάζει στην κρίση της Ευρωζώνης, στις εκλογές των ΗΠΑ τον αρχόμενο Νοέμβριο και στην αλλαγή «φρουράς» στην κινεζική κυβέρνηση.
«Οι τρεις αυτοί δείκτες, για τους οποίους θα έχουμε καλύτερη εικόνα προς το τέλος του χρόνου, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να καταλήξουμε σε ασφαλέστερα συμπεράσματα για την πορεία που θα ακολουθήσει η ναυλαγορά ξηρού φορτίου».
Όσον αφορά τη συρρίκνωση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, μέσα στο 2012, ο κ. Ζούλας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι οφείλονται στην κάθετη πτώση της ναυλαγοράς η οποία έχει υποχωρήσει κατά 40% μέσα στο 2012. «Στην εταιρεία θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στη στρατηγική μας, ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας για αύξηση εσόδων». Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, σημείωσε με έναν ευέλικτο σχεδιασμό ναυλώσεων, που θα εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν, καθώς και με μια διαφοροποιημένη επιλογή φορτίων που θα σταθεροποιήσει τα έσοδά μας».
Συμφωνία
Σημειώνεται ότι η εταιρεία τον Ιούνιο του 2012 κατάφερε να συμφωνήσει με τη Royal Bank of Scotland για την αναδιάρθρωση των δανείων της ύψους 1,2 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι αποπληρωμές δόσεων των δανείων θα γίνουν από το 2015 και μετά, καθώς και ότι θα υπογραφεί μία επιπλέον δανειακή σύμβαση ύψους 20 εκατ. δολαρίων.
Επίσης η Τράπεζα θα λάβει εγγυητικές μετατρέψιμες σε μετοχές που αντιστοιχούν στο 19,99% του μετοχικού κεφαλαίου της Eagle Bulk. Μόνο το ένα τρίτο των μετοχών θα μπορεί να εξαργυρωθεί άμεσα, ενώ η δυνατότητα πώλησης των υπόλοιπων δύο τρίτων θα μπορεί να ενεργοποιηθεί σε δύο δόσεις. Οι σχετικές πράξεις θα γίνουν όταν η τιμή της μετοχής για το 33% των νέων μετοχών υπερβεί τα 10 δολάρια και για το τελευταίο πακέτο όταν ξεπεράσει τα 12 δολάρια ανά μετοχή.
Το β΄ τρίμηνο
Η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται ένα στόλο από 45 πλοία χωρητικότητας 2,45 εκατ. dwt, στο β΄ τρίμηνο του 2012 είχε έσοδα 48,5 εκατ. δολάρια, από 76,4 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Οι ζημιές της εταιρείας για το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν και έφτασαν τα 23,1 εκατ. δολάρια από ζημιές ύψους 1,4 εκατ. δολάρια το β΄ τρίμηνο του 2011. Τα λειτουργικά έξοδα της Eagle ανήλθαν σε 59,6 εκατ. δολάρια από 66,1 εκατ. δολάρια πέρσι.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ - atsimp@naftemporiki.gr