2 Μαρ 2016

Συγκλονιστικές μαρτυρίες Λιμενικών για άγνωστα περιστατικά διασώσεων προσφύγων



Συγκλονιστικές μαρτυρίες ανδρών του Λιμενικού που δίνουν σε 24ωρη βάση αγώνα στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές  βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Η προσπάθεια είναι τιτάνια και με λιγοστά μέσα σε σύγκριση με  τον όγκο των μεταναστών-προσφύγων, που γεμίζουν την ελληνική θάλασσα αναζητώντας μία καλύτερη ζωή.
Οι μαρτυρίες καταγράφηκαν από την  έχουν την  Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ).
 Έπεσε στη θάλασσα...

   Κατά την περισυλλογή 15 μεταναστών λιμενικός στην προσπάθειά του να τους σώσει έπεσε στη θάλασσα. Συνάδελφός του περιγράφει: «Πιο συγκεκριμένα από εμένα είχε απόσταση 30 εκατοστά. Δεν μπορώ να ξεχάσω τη μορφή του όταν έπεφτε στη θάλασσα και φώναζε τα ονόματά μας για να τρέξουμε να τον σώσουμε. Θα τολμήσω να σας πω ότι για δύο δευτερόλεπτα κόπηκε το νήμα της ζωής όλων μας».  Οι συνθήκες ήταν δύσκολες εκείνη τη στιγμή. Είχε σπάσει ο κρίκος της πλαστικής βάρκας των μεταναστών που την είχαν δέσει οι λιμενικοί για να τη σύρουν πάνω στο σκάφος. Ήταν 4 τα ξημερώματα. «Με δεδομένο ότι ήταν σκοτάδι και το βάθος της θάλασσας ήταν πολύ μεγάλο και ότι δεν είχαμε καμία απολύτως οπτική επαφή φοβηθήκαμε ότι δε θα τον βρίσκαμε ποτέ. Όμως είναι πάρα πολύ ικανός στο κολύμπι και αμέσως μετά από λίγο εμφανίστηκε στην επιφάνεια της θάλασσας με αποτέλεσμα να τρέξουμε να τον ανασύρουμε», μας τόνισε εξηγώντας παράλληλα πως ένα αρνητικό στοιχείο είναι ότι όταν φοράς άρβυλα βαρέος τύπου και τραβήξουν νερό λειτουργούν ως βαρίδια.

Από του χάρου τα δόντια...
Άλλο περιστατικό και πάλι νυχτερινής περιπολίας είχε να κάνει με δύο άνδρες μετανάστες που σώθηκαν μετά από ένα τηλεφώνημα και το οποίο αξιολογήθηκε άμεσα. «Κάποιος μας κάλεσε στον ασύρματο και μας είπε ότι ακούστηκαν δύο φωνές να φωνάζουν βοήθεια στη θάλασσα. Δεν είχαμε καμία άλλη ενημέρωση. Ψάχναμε ψύλλους στα άχυρα. Επειδή όμως τα πάντα αξιολογούνται αμέσως βγήκαμε στην πλώρη του σκάφους μας και τελικά τους εντοπίσαμε να φωνάζουν. Η συγκυρία ήταν ότι είχε πάρα πολύ ησυχία. Όταν πλησιάσαμε το σκάφος μας με πολύ προσεχτικές κινήσεις είδαμε δύο άνδρες να κρατιούνται από μια σκισμένη σαμπρέλα. Δεν είχαν δύναμη ούτε να σηκώσουν το χέρι τους από την επιφάνεια της θάλασσας. Όταν τους ανεβάσαμε πάνω στο σκάφος άρχισαν να μας αγκαλιάζουν...
  Σε μια διάσωση 60 ατόμων, σε άλλο περιστατικό όπως αναφέρει ο ανθυποπλοίαρχος Μενέλαος Δαφέρμος, υπεύθυνος πλωτών μέσων της ΠΟΕΠΛΣ, έσκασε ένας αεροθάλαμος της πλαστικής βάρκας τους. «Κι αυτό όταν την πλευρίζαμε για να τους πάρουμε στο σκάφος μας με αποτέλεσμα να πέσουν 6 άτομα από τους πρόσφυγες στη θάλασσα. Επικράτησε απίστευτος πανικός. Θυμάμαι μας πετούσαν οι γυναίκες στην κυριολεξία τα βρέφη, τα μωρά τους επάνω στο σκάφος μας. Σηκώναμε τους ανθρώπους από τα πλευρικά του σκάφους μας. Ανθρώπους 80 κιλών τους σηκώναμε με τη βοήθεια του Θεού λες και ζύγιζαν ένα κιλό. Σας το λέω και ανατριχιάζω. Συγκλονιστική διάσωση. Συγκλονιστικές στιγμές. Απορώ κι εγώ πως μέσα σε δύο λεπτά βάλαμε στο σκάφος όλους αυτούς τους ανθρώπους».

Την τελευταία στιγμή...
«Σε μια διάσωση μιας μικρής φουσκωτής βάρκας, χωρητικότητας 15 ατόμων, κάποιος σηκώθηκε να πιαστεί από την άγκυρα στην πλώρη του σκάφους μας κι ενώ υπήρχε άπνοια στη θάλασσα είχε ως αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η ευστάθεια της βάρκας και να φύγουν 5 άτομα μέσα στο νερό, όπου οι δύο δεν ήξεραν κολύμπι. Παρά το γεγονός ότι είχαν σωσίβιο έπιναν μεγάλες ποσότητες νερού, είχαν τρομοκρατηθεί και τελευταία στιγμή σώθηκαν επειδή πιάστηκαν από άλλους μετανάστες που είχαν προλάβει και είχαν αγκιστρωθεί στην τουμπαρισμένη βάρκα. Είναι απίστευτο πώς μπορεί να εξελιχθεί ένα πολύ απλό κι εύκολο περιστατικό σε μια απίστευτη τραγωδία», σημείωσε. «Είμαι πολύ περήφανος για τους συναδέλφους μου όπως επιχειρούν διότι στα χρόνια που τους γνωρίζω, και είναι πολύ μεγάλο το διάστημα, δεν υπάρχει ούτε μια απώλεια ζωής».


«Βουβός θρήνος»...
   «Στο μοναδικό τραγικό περιστατικό που βρεθήκαμε να δίνουμε και πάλι μάχη ήταν ένα ναυάγιο στα τούρκικα χωρικά ύδατα, κοντά στην οριογραμμή. Είχε αναποδογυρίσει μια μεγάλη ξύλινη βάρκα και είχαν εγκλωβιστεί 10 μετανάστες κάτω από αυτή. Αμέσως οι Τούρκοι ζήτησαν βοήθεια και είχαν προστρέξει λιμενικοί της Κω στο σημείο. «Οι Τούρκοι διασώστες ανέσυραν 7 νεκρούς και τρεις σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν Τούρκοι κι Έλληνες. Όλοι γινόμαστε ένα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Απίστευτη συνεργασία μεταξύ μας και της Τούρκικης Ακτοφυλακής. Η τραγική εξέλιξη προς το τέλος της περισυλλογής ήταν όταν ανέσυραν από την αναποδογυρισμένη βάρκα νεκρό ένα βρέφος τριών μηνών. Οι Τούρκοι ταράχτηκαν κι εμείς κάναμε να μιλήσουμε μεταξύ μας δύο μέρες, λες και συμμετείχαμε σε ένα βουβό θρήνο».
" Κάθε μέρα, κάθε βάρδια,  κάθε περιπολία , που περνάει στην Κω , νομίζεις ότι τα έχεις δει και ζήσει όλα , τα πάντα. Η εναλλαγή συναισθημάτων γίνεται με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς» επισημάνει στέλεχος του Λιμενικού:
« Σε άλλη επιχείρηση διάσωσης από βάρκα 2,5 μέτρων, ένας νεαρός Σύρος όταν τον ανεβάσαμε στο σκάφος μας , άρχισε να κλαίει...  Όταν τον αποβιβάσαμε στο λιμάνι, λίγο μετά την καταγραφή των στοιχείων του έφυγε για την πόλη χωρίς παπούτσια... Τον είδαμε και του είπε συνάδελφός μας να πάρει τα παπούτσια σου από τη πλαστική βάρκα όπου υπήρχαν διάφορα προσωπικά αντικείμενα, λιγοστά... Τον ρωτήσαμε ποιος είναι ο προορισμός του,  αν έχει σπουδάσει, τί θέλει να κάνει...  Ηταν πολύ συγκινημένος.... Μας ευχαρίστησε και τράβηξε τον δρόμο του... Πραγματικά πολύ δυνατές στιγμές που σου μένουν για πάντα χαραγμένες στην μνήμη σου . Είμαι πολύ τυχερός που ζω τέτοιες καταστάσεις , γιατί μόνο καλύτερο άνθρωπο μπορούν να με κάνουν..."
                 Αναγκαίες 5.000 προσλήψεις Λιμενικών

Αναγκαία θεωρεί την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος  
   πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ, Αθανάσιος Τσατσουλής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στο Αιγαίο προτού χαθεί οριστικά ο έλεγχος.
«Την ώρα που στον Πειραιά, την Αθήνα, σε πολλές πόλεις της χώρας και στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες σε οργανωμένους ή πρόχειρους καταυλισμούς , «η μάχη» στο Αιγαίο με τους δουλεμπόρους και τα οργανωμένα κυκλώματα κορυφώνεται.
24 ώρες το 24ωρο εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να περνούν στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με αμείωτο ρυθμό.
Οι συνάδελφοι που υπηρετούν στα νησιά - πύλες εισόδου δίνουν καθημερινά αγώνα για να μην υπάρχουν απώλειες ανθρώπινης ζωής, αλλά ταυτόχρονα να προστατεύσουν και τα θαλάσσια σύνορα.
Οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό είναι τεράστιες» και προσέθεσε:
«Οι οργανικές θέσεις ύστερα από την ατυχή απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου μεταρρυθμίσεων το 2013, είναι πλέον 8.000 από 10.200.
Οι Λιμενικοί όμως που υπηρετούν είναι ακόμη λιγότεροι, 7.200, ενώ έτσι όπως εξελίσσονται οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές η ενίσχυση είναι επιβεβλημένη.
Για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες χρειάζονται άμεσα προσλήψεις.
Σε πρώτη φάση προτείνουμε 1.000 άτομα ανά έτος επί μία πενταετία».




ΧΙΟΣ
Πρόσφυγες- Mετανάστες   σύνολο 2015 : 125.000
Ιανουάριος 2015:     265 άτομα
Ιανουάριος 2016 :    13.500 άτομα
Προσωπικό: 58 άτομα από τα οποία 10 χρειάζονται καθημερινά στην καταγραφή, 10 ως σύνδεσμοι στα σκάφη της Frontex και των οργανώσεων, 6 περιπολούν σε ακτές, 3 σε βαν με θερμικές κάμερες.
  «Από την οργανική σύνθεση τον 60, υπηρετούν 58 και από αυτούς 29 καλύπτουν μόνο τις ανάγκες που έχουν προκύψει από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές» επισημαίνει η ΠΟΕΠΛΣ.

 ΣΑΜΟΣ

Πρόσφυγες- Μετανάστες 2015       96.000
Ιανουάριος  2015          250
Ιανουάριος  2016          4.700 + 8 διακινητές

Σε δύο σκάφη υπηρετούν 16 άτομα ενώ θα έπρεπε να υπηρετούν τουλάχιστον 24.
Οργανική σύνθεση Λιμεναρχείου: 50

«Υπηρετούν  36 που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες καταγραφής, συνδέσμου με τον  FRONTEX, με το πολεμικό ναυτικό, να κάνουν περιπολίες και βάρδιες στο λιμεναρχείο. Αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να δουλεύουν καθημερινά χωρίς ρεπό ούτε άδειες» επισημαίνει η ΠΟΕΠΛΣ.    

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.