10 Μαρ 2016

Το άνοιγμα στην Τουρκία και οι προοπτικές για την ελληνική ακτοπλοΐα

«H είσοδος ελληνικών εταιρειών σε δρομολόγια μεταξύ των δύο κρατών μπορεί να εκληφθεί και ως επιθετική....άμυνα απέναντι στις προσπάθειες πλήρους αφελληνισμού της ελληνικής ακτοπλοΐας». Tη δήλωση αυτή έκανε στέλεχος της ελληνικής ακτοπλοΐας με αφορμή την ανακοίνωση της Hellenic Seaways ότι είναι έτοιμη να αρχίσει το δρομολόγια Θεσσαλονίκη-Μυτιλήνη-Σμύρνη από το προσεχές καλοκαίρι.

Το σχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των επισκεπτών από ένα πλήρες συγκοινωνιακό δίκτυο. Με αυτό τον τρόπο, οι ταξιδιώτες κατά την είσοδο τους στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο θα έχουν τη δυνατότητα να προωθούνται και στα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου και όχι μόνον, στοχεύοντας στην παράταση παραμονής και τη διασπορά του τουριστικού οφέλους και στα μικρότερα νησιά.
Μελέτες
Σύμφωνα με στελέχη της ναυτιλίας που ασχολούνται με τις προοπτικές ανοίγματος προς ανατολάς και στο πλαίσιο της συγκέντρωσης στοιχείων που θα συμβάλουν στην τεκμηριωμένη ανάλυση, μελέτες σκοπιμότητας και επιχειρηματικό προγραμματισμό, για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας-Τουρκίας πρέπει να συγκεντρωθούν στοιχεία που αφορούν:
- Τις εμπορευματικές ροές που διακινούνται από και προς την Τουρκία, μέσω των χερσαίων οδών και προσβάσεων της χώρας. Ειδικότερα οι ποσότητες των φορτηγών αυτοκινήτων που περνούν τα ελληνικά σύνορα στη Θράκη για να διασχίσουν την Εγνατία οδό και τους θαλάσσιους δρόμους της δυτικής Ελλάδας.
- Τα ανάλογα φορτία προς ευρωπαϊκούς προορισμούς μέσω των τουρκο-βουλγαρικών συνόρων.
- Τον αριθμό των εξερχομένων και εισερχομένων φορτηγών οχημάτων που προωθούνται μέσω των γραμμών Κωνσταντινούπολης – Τριέστης, καθώς και της γραμμής Τσεσμέ - Τριέστης.
- Με το δεδομένο ότι τα πλοία αυτών των γραμμών είναι αμιγώς οχηματαγωγά - Ro/Ro, να διερευνηθεί το συνολικό κόστος της διακίνησης, με δεδομένο ότι οι οδηγοί των φορτηγών ταξιδεύουν αεροπορικώς προς και από τον τόπο του προορισμού.
- Να διερευνηθούν αναλόγως τα συνολικά κοστολόγια, χρόνοι και πολυπλοκότητα της συνολικής διακίνησης ώστε να καταστεί εφικτή η συγκριτική διερεύνηση της συνολικής ωφελιμότητας μέσω της διαδρομής ελαχίστων αποστάσεων του Αιγαίου.
- Να συγκεντρωθούν ανάλογα στοιχεία για την διακίνηση διεθνών τουριστών με τα τουρκικά πλοιάρια που συνδέουν τα ανατολικά νησιά της Ελλάδας του Αιγαίου, και το σύνηθες βάθος εισχώρησης επιβατών και αυτοκινήτων από τις ιώνιες ακτές.
- Να επιδιωχθεί η εξεύρεση στοιχείων που αφορούν τα ιστορικά και σημερινά ποσοτικά στοιχεία, αλλά ει δυνατόν και προβλέψεις για την εξέλιξη των μεγεθών στο μέλλον.
- Να διερευνηθεί δημιουργικά η δυνατότητα των νέων δεδομένων και προβλέψεων που θα δημιουργήσει η, υπό διερεύνηση συνένωση των Ανατολικών και Δυτικών ακτών του Αιγαίου με την ταυτόχρονη προσφορά υψηλής ποιότητας και λογικού κόστους υπηρεσιών διασύνδεσης.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.