17 Μαρ 2016

Θ. Δρίτσας στη «Ναυτεμπορική»: Να μη γίνει ο Πειραιάς Ειδομένη

Ο κίνδυνος να μετατραπεί το λιμάνι του Πειραιά σε μία νέα Ειδομένη είναι υπαρκτός εάν δεν υπάρξει καλύτερος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
Η εικόνα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας είναι «κρίσιμο μέγεθος» για την περαιτέρω βελτίωση του τουριστικού ρεύματος, την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και της ακτοπλοΐας. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση κλάδων όπως η ακτοπλοΐα και η κρουαζιέρα, καθώς βρισκόμαστε στη χειμερινή τουριστική περίοδο, αυτό δεν σημαίνει ότι το προσφυγικό δεν επηρεάζει αρνητικά την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Ηδη η κατάσταση σχολιάσθηκε και στη Διεθνή Εκθεση κρουαζιέρας στο Μαϊάμι, στις συναντήσεις των κυβερνητικών παραγόντων αλλά και εκπροσώπων φορέων με διεθνή στελέχη του κλάδου. Πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι στη Seatrade σημείωναν την ανάγκη να αποφεύγονται οι υπερβολές για να μην πλήττεται η εικόνα της χώρας. Ηδη όμως η εικόνα του λιμανιού έχει γίνει πρώτο θέμα στα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, ενώ αρνητικά σχολιάζονται και τα κενά που παρατηρούνται στη διαχείριση της όλης κατάστασης. Τις τελευταίες ημέρες το λιμάνι παρουσιάζει μία κατάσταση επιβαρυμένη καθώς κάθε ημέρα φιλοξενεί από 3.000 έως και 4.500 πρόσφυγες, παρά το «πλαφόν» που έχει επιβάλει το υπουργείο Ναυτιλίας στα πλοία της ακτοπλοΐας που μεταφέρουν πρόσφυγες από τα νησιά προς τον Πειραιά.
Σημειώνεται ότι οι υποδομές που έχει διαθέσει ο ΟΛΠ αρκούν για να στεγάσουν 2.200 ανθρώπους.
Μιλώντας στη «Ν» ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας εντόπισε δύο προβλήματα που εκτιμά ότι θα αντιμετωπισθούν τις επόμενες ημέρες. Το ένα έχει σχέση με την επέκταση των σκηνών έξω από τους χώρους φιλοξενίας και το δεύτερο αφορά την επιστροφή πολλών προσφύγων στο λιμάνι ενώ είχαν μεταφερθεί με πούλμαν σε άλλους χώρους φιλοξενίας.
Ζούμε και στον Πειραιά ό,τι και στην Ειδομένη. Δεν θέλουν να φύγουν από το λιμάνι, λέει στη «Ν» ο κ. Δρίτσας. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι με ενημέρωση και πειθώ θα τους κάνουμε να αλλάξουν σχέδια και εκτίμησε ότι σταδιακά η εικόνα του λιμανιού θα βελτιώνεται όσο οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται στα ειδικά κέντρα φιλοξενίας.
«Η κατάσταση είναι χαοτική αυτή τη στιγμή. Αλλες ημέρες είναι πιο ήπια τα πράγματα» σημείωσε από την πλευρά του ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά Πέτρος Κόκκαλης, περιγράφοντας τη χθεσινή μέρα στον ΟΛΠ και προσέθεσε: «Εδώ μένουν οικογένειες και παιδιά, οι οποίοι βρίσκονται έξω, στο κρύο. Είναι μια άθλια κατάσταση, οι υποδομές εδώ δεν επαρκούν. Υπάρχουν αρκετοί γιατροί, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε μεγάλο βαθμό και γίνεται μια υπεράνθρωπη προσπάθεια τουλάχιστον να υπάρχει σίτιση».
Ο Πειραιάς δεν θα γίνει νέα Ειδομένη, είπε ο κ. Κόκκαλης και ζήτησε να υπάρξει καλύτερη διαχείριση στην προώθηση των προσφύγων. Πρότεινε μάλιστα να χρησιμοποιηθούν όλα τα λιμάνια της χώρας, προκειμένου να μη δημιουργούνται τέτοιου «είδους καταστάσεις, οι οποίες είναι ντροπή για τη χώρα μας και προσβολή για τον πολιτισμό μας».
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr- Μερική Αναδημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.