31 Μαρ 2016

Συρρικνώνεται δραματικά ο αρκτικός πάγος

Ένα ακόμα ρεκόρ έσπαγε ο πάγος στον Αρκτικό κύκλο, καθώς καταλαμβάνει σήμερα τη μικρότερη έκταση, διατηρώντας την ίδια τάση συρρίκνωσης για δεύτερη κατά σειρά χρονιά. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου της NASA.

Στις 24 Μαρτίου, η έκταση που καλυπτόταν από τους πάγους στο Αρκτικό Ωκεανό δεν ξεπέρασε τα 14,52 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το περυσινό ρεκόρ προσέγγιζε τα 15,54 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Ποτέ δεν είδαμε έναν τόσο τρελό, θερμό χειμώνα στον Αρκτικό κύκλο. Η ζέστη ήταν πραγματικά αμείλικτη», δήλωσε ο Μαρκ Σερίζ, επικεφαλής του κέντρου. Σύμφωνα με τις επιστημονικές μετρήσεις, η θερμότητα της ατμόσφαιρας στον Αρκτικό Ωκεανό για τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο ήταν κατά δύο έως έξι βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία για όλες τις αρκτικές περιοχές.

Κατά μέσον όρο, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες τον μήνα Φεβρουάριο ήταν 1,35 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από το φυσιολογικό για την εποχή, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση για οποιονδήποτε μήνα της περιόδου από το 1951 μέχρι το 1980.

Την ίδια στιγμή που οι πάγοι λιώνουν στο βόρειο ημισφαίριο, αυξάνονται στο νότιο. Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα βρετανική μελέτη που υποδείκνυε ότι η αύξηση των θαλάσσιων πάγων έκτασης στην Ανταρκτική οφείλεται σε μία τρύπα του όζοντος στην ατμόσφαιρα. Τα ευρήματα της Βρετανικής Επιθεώρησης Ανταρκτικής (ΒΑS) και της αμερικανικής NASA, εξηγούν γιατί παρατηρείται η τήξη των πάγων στο βόρειο ημισφαίριο και τον Αρκτικό Ωκεανό και ταυτόχρονα η αύξηση των θαλάσσιων πάγων στην Ανταρκτική κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα ετών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανθρώπινη δραστηριότητα και η αύξηση κάποιων χημικών που κατέστρεψαν το στρώμα του όζοντος, προκάλεσαν σημαντική ψύχρανση στη στρατόσφαιρα και μετέβαλαν τους ανέμους στην Ανταρκτική, με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας στη θάλασσα και τη δημιουργία περισσότερων πάγων.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr-REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.