Έχοντας δεχθεί σκληρό κτύπημα από την πτώση των πετρελαϊκών τιμών τουλάχιστον 12 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, προετοιμάζονται να μειώσουν φέτος τα μερίσματά τους.
Ποιο θα είναι το κόστος για τους μετόχους: πάνω από 7,4 δισ. δολάρια σε χαμένα έσοδα, σε σύγκριση με το τι θα κέρδιζαν εάν δεν υπήρχε μείωση των μερισμάτων.
Πρόκειται για ένα ακόμη βαρύ πλήγμα – πέραν των δεκάδων χιλιάδων απολύσεων και της ακύρωσης επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 100 δισ. δολαρίων – που φορτώνεται στους ώμους της ενεργειακής βιομηχανίας, μετά τη χειρότερη, κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας, βουτιά του πετρελαίου. Τα τριμηνιαία μερίσματα, τα οποία αναζητούν εναγωνίως οι συντηρητικοί μέτοχοι καθώς αποτελούν μία πηγή σταθερού εισοδήματος, δεν φαίνεται να επανέρχονται σύντομα στα παλιότερα επίπεδά τους.
Η μεγαλύτερη μείωση μερίσματος, της τάξης του 75%, έγινε από την εταιρεία Kinder Morgan, με αποτέλεσμα οι μέτοχοί της να χάσουν το ποσό των 3,44 δισ. δολαρίων για φέτος. Η ανακοίνωση της εταιρείας, που είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής ενεργειακών αγωγών της Β. Αμερικής, κατέφθασε ως «ένα μεγάλο σοκ για ορισμένους ανθρώπους», όπως παραδέχθηκε ο ιδρυτής και επικεφαλής της, Richard Kinder.
Επρόκειτο, όμως, για μία απαραίτητη κίνηση προκειμένου ο όμιλος να διατηρήσει την αξιολόγησή του, αλλά και να εξασφαλίσει ότι διαθέτει αρκετά χρήματα για να αποπληρώσει τα χρέη του, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στην ανακοίνωσή του στις 8 Δεκεμβρίου. Από τότε έως και σήμερα η μετοχή του έχει ενισχυθεί περί του 20%.
Ανάλογα επιχειρήματα είχαν και άλλες εταιρείες που προχώρησαν σε μείωση των μερισμάτων όπως η ConocoPhillips (χασούρα 2,42 δισ. δολαρίων για τους μετόχους) και Anadarko Petroleum (απώλειες 447 εκατ. δολαρίων για τους μετόχους). Επίσης σε μειώσεις μερισμάτων προχώρησαν Marathon Oil, Eni, Chesapeake Energy και Transocean.
Εκτός από τη μείωση του μερίσματος, η ConocoPhillips ακύρωσε τα σχέδιά της να αυξήσει την παραγωγή της και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην απομείωση της αξίας ορισμένων πετρελαιοπηγών τουλάχιστον κατά 800 εκατ. δολάρια.
Στην Ευρώπη, η πτώση του πετρελαίου ανάγκασε και την Repsol, τον μεγαλύτερο πετρελαϊκό όμιλο της Ισπανίας να μειώσει το μέρισμα της για πρώτη φορά σε διάστημα επτά ετών, μετά την ανακοίνωση ζημιών στο δ' τρίμηνο του 2015. Η νορβηγική Statoil διατήρησε το μέρισμά της, αλλά ανακοίνωσε ότι θα το δώσει σε μετοχές και όχι σε μετρητά.
Στον Καναδά η οι Husky Energy, Crescent Point Energy και Cenovus Energy, επίσης, μείωσαν τα μερίσματα τους.
Σε μείωση προχώρησαν επίσης οι αμερικανικοί όμιλοι Cimarex Energy, Devon Energy, Noble Energy και Range Resources, ενώ στη Βρετανία σε μείωση προχώρησε η Amec Foster Wheeler.
ΠΗΓΗ: Bloomberg απόδοση newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.