15 Μαρ 2016

Η κρουαζιέρα απαιτεί σωστή διαχείριση το 2016 για να διατηρήσει το τουριστικό ρεύμα που της ανήκει.




Άρθρο του Θεόδωρου Κόντε 
Προέδρου  Ενώσεως Εφοπλιστών
Κρουαζιεροπλοίων & Φορέων Ναυτιλίας

Μετά την πρόσφατη τρομοκρατική ενέργεια στην Άγκυρα και με νωπές τις μνήμες από τις τελευταίες παρόμοιες ενέργειες κυρίως στην Τουρκία και φυσικά μετά τις ταξιδιωτικές οδηγίες από ΗΠΑ και διάφορες Ευρωπαϊκές Χώρες είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τον θαλάσσιο τουρισμό στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Χώρα μας έχει την ευκαιρία να διαχειριστεί αν θέλει σωστά την κατάσταση αυτή και όχι μόνο, αλλά μπορεί να σταθεί όρθια με αξιοπρέπεια για την θερινή περίοδο που πλησιάζει.
Βέβαια εκτός από τα τρομοκρατικά χτυπήματα εμείς έχουμε έντονο το προσφυγικό φαινόμενο το οποίο έχει εκτενώς εξαπλωθεί από τα διεθνή media με πολύ αρνητικές εντυπώσεις για τη Χώρα μας.
Έτσι λοιπόν μετά τα πρόσφατα γεγονότα που έχουμε, υπάρχουν διάφορες γνώμες από τους διεθνείς οργανισμούς και operators ανάλογα με τους πελάτες που εξυπηρετούν, υπολογίζοντας επίσης και τις οικονομικές επιβαρύνσεις που ίσως υπάρξουν.
Ορισμένες εταιρείες προγραμματίζουν να αυξήσουν τις προσεγγίσεις τους στην Ελλάδα ακυρώνοντας την Τουρκία με κύριο λιμένα συνήθως τον Πειραιά μια που θεωρούν τον ασφαλέστερο προορισμό και με μακρύτερο χρόνο παραμονής επισκεπτόμενοι περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους που μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Βέβαια υπάρχουν επίσης και οι πλέον ανήσυχοι operators που ήδη έχουν ακυρώσεις προσεγγίσεων ανατολικής Μεσογείου ή σκέπτονται κάτι τέτοιο.
Αναφερόμενοι τώρα στην άμεση επέμβαση φορέων, εταιρειών, αλλά και πολιτείας για να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες και να προτρέψουμε να εμπιστευθούν με σωστή διαχείριση και φιλοξενία την Χώρα μας.
  1. Πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε λιμένες, αεροδρόμια, χώρους επισκέψεως αλλά και γενικότερα σε μεγαλουπόλεις και πολυσύχναστους χώρους. Κάτι τέτοιο να οργανωθεί, εφαρμοστεί και να ανακοινωθεί άμεσα στους ενδιαφερόμενους διεθνώς.
  2. Να διαχειριστεί σωστά και άμεσα το προσφυγικό πρόβλημα κυρίως στους μεγάλους λιμένες και νησιά με ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική κίνηση. Η διαχείριση αυτή φυσικά πρέπει να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια για να αλλάξει τελείως το κλίμα στη Χώρα μας και διεθνώς με θετικές αναφορές από τα media.
  3. Άμεση λύση στο θέμα της ενδοκοινοτικής κρουαζιέρας υπό έκτακτες δυσμενείς συνθήκες αναφερόμενοι στο προσφυγικό αλλά και τα τρομοκρατικά χτυπήματα στους γείτονες μας που operators αναγκάζονται να ακυρώσουν προσεγγίσεις (Τουρκίας εκτός Ε.Ε. με transit διαχείριση). Με το γεγονός αυτό, που το κυκλικό ταξίδι είναι εντός χωρών Ευρώπης επιβάλλεται ΦΠΑ για όλες τις προμήθειες και υπηρεσίες ανεβάζοντας πολύ το κόστος που δεν μπορεί να καλυφθεί εύκολα και αναγκάζονται εταιρείες να σκέπτονται εναλλακτικές λύσεις.
Εκτός βέβαια το κόστος του ΦΠΑ και την αναμενόμενη εφαρμογή ΦΠΑ στις μεταφορές προς τα νησιά μας που αναμένεται, θα έχουμε αύξηση τιμών των προϊόντων αλλά και ίσως υπηρεσιών και πιθανόν μείωση του πληθυσμού των νησιών μας με αρνητικές συνέπειες.
Οι τοπικές κοινωνίες ανησυχούν ιδιαίτερα, από τα προαναφερόμενα γεγονότα και η πολιτεία θα πρέπει να αναλογισθεί σοβαρά τις προτάσεις των εταίρων μας για να πάρει τις σωστές αποφάσεις για να μην χάσουμε και άλλο έδαφος από τη βαριά βιομηχανία μας που είναι η ναυτιλία και ο τουρισμός.
Τέλος σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα και τις επιπτώσεις που αναμένονται, αναφερόμενοι για μια φορά ακόμη, επιβάλλεται η άμεση επέμβαση πολιτείας και φορέων ούτως ώστε να ανατραπεί το αρνητικό αυτό κλίμα με ανάλογες ενέργειες και αποφάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Μία σωστή διαχείριση στο κέντρο του θαλασσίου τουρισμού στο Miami, που διοργανώνεται την ερχόμενη βδομάδα η μεγαλύτερη έκθεση στον κόσμο, με μεγάλη προβολή για την Χώρα μας μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα.
Επίσης δίνεται η ευκαιρία να αναφερθούμε για μια φορά ακόμη στην ασύλληπτη γραφειοκρατία αλλά και άστοχη διαχείριση του κράτους για την οργάνωση της «Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας» που τόσο πολύ θα μπορούσε να βοηθήσει τον κλάδο σε δύσκολες καταστάσεις, αλλά και να προωθήσει την ανάπτυξη περαιτέρω.
Έχει περάσει περισσότερο από ένα έτος για να οργανωθεί ένα τόσο σημαντικό όργανο χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, αλλά και με την προτροπή μας ότι πρέπει να είναι ολιγομελής, με άξια στελέχη γνώστες του αντικειμένου με διάθεση χρόνου για να προσφέρουν.
Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε στα μέγιστα αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.