31 Μαρ 2016

ΤΑΙΠΕΔ: Συνάντηση με Προέδρους 10 περιφερειακών λιμένων και Δημάρχους περιοχών

Μετά από πρόσκληση του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Στέργιου Πιτσιόρλα, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση με τους Προέδρους των δέκα περιφερειακών Οργανισμών Λιμένων και τους Δημάρχους των αντίστοιχων περιοχών και εκπροσώπους τους.

Επιστροφή στην κερδοφορία για την ΑΝΕΚ το 2015






Κερδοφόρα έκλεισε το 2015 για την ΑΝΕΚ, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα  που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της χρήσης 2015 διαμορφώθηκαν σε κέρδη  0,6 εκατ. ευρώ  έναντι ζημιών 17,8 εκατ. το 2014.

O όμιλος Grimaldi θα πληρώσει όσο-όσο;

"Από το 1,20 ευρώ ανά μετοχή που ξεκίνησε να δίνει η πλευρά Grimaldi μέσω της Minoan, η τιμή έχει ήδη φτάσει στα 3,6 ευρώ για μεσαία πακέτα.Λέτε μέχρι τη Γενική Συνέλευση να φτάσει τα 5,70 ευρώ που είχε δώσει ο Π.Λασκαρίδης το 2009;" αναρωτιούνται κύκλοι της αγοράς οι οποίοι εκτιμούν ότι

Λιμενικοί προς Θ.Δρίτσα: "Καλούμε για την άμεση και ασφαλή μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι»


Επιστολή στον ΥΝΑ, Θοδωρή Δρίτσας και στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος με τίτλο: «Καλούμε για την άμεση και ασφαλή μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι»
Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

Γ.Μώραλης για τους πρόσφυγες στον Πειραιά: "Η κατάσταση έχει ξεφύγει εδώ και αρκετές ημέρες"

Το λιμάνι του Πειραιά, όπου παραμένουν κάτω από δύσκολες συνθήκες 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες επισκέφθηκε σήμερα ο Δήμαρχος της πόλης  Γιάννης Μώραλης. 

Για τα χθεσινά επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά ο δήμαρχος της πόλης τόνισε:

Ιστιοπλοία: Σε πλήρη εξέλιξη οι διεθνείς αγώνες στη Μαγιόρκα



Πολύ κοντά στην πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο βρίσκεται η Σοφία Μπεκατώρου. Στους  διεθνείς αγώνες με την επωνυμία «Κύπελλο Της Πριγκίπισσας Σοφίας», που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μαγιόρκα,  η  μεγάλη Ελληνίδα αθλήτρια  με πλήρωμα τον Μιχάλη Πατενιώτη  στα σκάφη τύπου Nacra17 εξακολουθεί να κατέχει για την χώρa μας την πρώτη θέση από αυτές που διεκδικούν την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Tο XTERRA Greece Championship 2016 υποδέχεται o Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης


Tην εμπειρία της κορυφαίας διεθνής διοργάνωσης off road τριάθλου XTERRA, που θα διεξαχθεί φέτος, στις 7 Μαΐου, σε πανέμορφες διαδρομές στο φυσικό περιβάλλον της Αθηναϊκής Ριβιέρας θα ζήσει o Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Την σκυτάλη από την Λίμνη Πλαστήρα, όπου διεξήχθησαν τα τρία πρώτα Πρωταθλήματα XTERRA, επί ελληνικού εδάφους, παίρνει φέτος ο Δήμος των Νοτίων Προαστείων της Αττικής, προσκαλώντας ερασιτέχνες αθλητές και αθλήτριες όλων των ηλικιών και δυνατοτήτων, να «Ζήσουν Περισσότερα».

Ναυλαγορά: Άνοδος του δείκτη με έντονους προβληματισμούς

Αν και ο δείκτης της ναυλαγοράς ξηρού φορτίου συνεχίζει αργά αλλά σταθερά την ανοδική του πορεία πάνω πλέον από τις 400 μονάδες τους οικονομικούς αναλυτές συνεχίζουν να τους ζώνουν τα φίδια. Σε σύγκριση με τον περασμένο Φεβρουάριο οπότε ο δείκτης είχε πιάσει πάτο, στις 290 μονάδες, η κατάσταση μοιάζει καλύτερη όμως πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν.

Hellenic Seaplanes: Κατατέθηκε ο φάκελος για υδατοδρόμιο στην Καλαμάτα

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας και η Hellenic Seaplanes ως ο ανάδοχος της διαδικασίας αδειοδότησης του Υδατοδρομίου Καλαμάτας προχώρησαν στην κατάθεση του φάκελου αίτησης στο υπουργείο Μεταφορών, ώστε να προλάβει η Καλαμάτα να ενταχθεί ως προορισμός με υδροπλάνα στην επόμενη τουριστική περίοδο του 2016.

Tο ΗΕLLENIC MATCH RACING TOUR ανοίγει πανιά για το 2016


Πιστό στο καθιερωμένο, εδώ και τρία πλέον χρόνια, ραντεβού του με τον κόσμο της ιστιοπλοΐας, το Hellenic Match Racing Tour, είναι έτοιμο να ανοίξει και φέτος τα πανιά του για νέες «περιπέτειες» στα νερά του Αιγαίου. Η μεγαλύτερη και πλέον άρτια οργανωτικά ιστιοπλοϊκή διοργάνωση, που τα τελευταία χρόνια έχει τη δική της θέση στις καρδιές των πρωταγωνιστών του αθλήματος αλλά κι όλων όσων αγαπούν την ιστιοπλοϊα, θα λάβει και φέτος χώρα για 3η συνεχόμενη χρονιά σε τρεις ξεχωριστούς προορισμούς ανά την Ελλάδα.

Συρρικνώνεται δραματικά ο αρκτικός πάγος

Ένα ακόμα ρεκόρ έσπαγε ο πάγος στον Αρκτικό κύκλο, καθώς καταλαμβάνει σήμερα τη μικρότερη έκταση, διατηρώντας την ίδια τάση συρρίκνωσης για δεύτερη κατά σειρά χρονιά. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου της NASA.

Στις 24 Μαρτίου, η έκταση που καλυπτόταν από τους πάγους στο Αρκτικό Ωκεανό δεν ξεπέρασε τα 14,52 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το περυσινό ρεκόρ προσέγγιζε τα 15,54 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

30 Μαρ 2016

Αντίστροφη μέτρηση για τη εκκίνηση του του 32ου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα "ΠΟΡΟΣ 2016"



 Εις μνήμην Μάκη Γκρίτζαλη
«ΠΟΡΟΣ 2016»

Δύο μέρες απομένουν για την εκκίνηση του 32ου  Διεθνούς  Ιστιοπλοϊκού Αγώνα «ΠΟΡΟΣ 2016, εις μνήμη Μάκη Γκρίτζαλη», που διοργανώνει ο Ν.Ο.Τ.Κ. από 1  έως 3 Απριλίου 2016.

Στα χαρακώματα ΤΑΙΠΕΔ - υπουργείο για την επόμενη μέρα στον Πειραιά

Αναδημοσίευση
από naftemporiki.gr
Του Αντώνη Τσιμπλάκη 
atsimp@naftemporiki.gr
Σε «μάχη χαρακωμάτων», πριν αναλάβει τα ηνία του ΟΛΠ η κινεζική Cosco, εξελίσσεται η κόντρα μεταξύ τουΤΑΙΠΕΔ και του υπουργείου Ναυτιλίας για τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στον λιμάνι του Πειραιά.
Ο έλεγχος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ που θα κληθεί να αποφασίσει σύντομα για τις απαραίτητες αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας πριν από την ιδιωτικοποίηση, αλλά και οι μηχανισμοί που στήνονται για την εποπτεία και τον έλεγχο των λιμανιών της χώρας έχουν δημιουργήσει ρήγμα στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Πειρατεία με αίσιο τέλος σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων

Πειρατεία εκδηλώθηκε στις 5 Μαρτίου σε πλοίο τάνκερ ελληνικών συμφερόντων, σημαίας Παναμά, ενώ έπλεε στα ανοιχτά της Νιγηρίας. Τέσσερις επιβαίνοντες, εκ των οποίων οι τρεις Έλληνες, κρατήθηκαν όμηροι και απελευθερώθηκαν σώοι στις 28 Μαρτίου. 

Ιστιοπλοία: Δεύτερος ο Κοκκαλάνης στη Μαγιόρκα, αγγίζει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς η Μπεκατώρου






Σε εξέλιξη βρίσκονται στην Μαγιόρκα οι μεγάλοι διεθνείς αγώνες με την επωνυμία «Κύπελλο Της Πριγκίπισσας Σοφίας»  και για τα ελληνικά πανιά υπάρχουν τρεις πολύ ευχάριστες ειδήσεις.

Στα Nacra17 η Ελλάδα πέρασε πρώτη χώρα από αυτές που  διεκδικούν την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ενώ στα RSX ανδρών και τα 470 ανδρών οι Έλληνες ιστιοπλόοι είναι  μέσα στη διεκδίκηση μεταλλίων.

Κρουαζιέρα: Οι Τούρκοι προστατεύουν την...Κω!

Η Κως δείχνει να βγαίνει από το πρόβλημα που δημιουργούν οι μεταναστευτικές ροές με τη βοήθεια των Τούρκων. Όπως επισημαίνουν στελέχη της τουριστικής αγοράς, η Τουρκία μόλις διαπίστωσε ότι λόγω του προσφυγικού προβλήματος σημειώθηκε ανάσχεση του τουριστικό ρεύματος προς το Μποντρούμ, αύξησε τις περιπολίες στην περιοχή που βρίσκεται απέναντι από τη Κω, στέλνοντας τους πρόσφυγες πιο βόρεια. Το αποτέλεσμα είναι να αναπνεύσει και η Κως.

29 Μαρ 2016

Μ.Βαρβιτσιώτης: Ερώτηση στη Βουλή για το προσφυγικό




Τους κινδύνους που απορρέουν από τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως της 
δημοσιότητας και επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η χώρα μας έχει καταστεί 
«πύλη εισόδου» επικίνδυνων τρομοκρατών αναδεικνύει ο  Βουλευτής Β’ 
Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή 
προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Καθυστερεί ο διαγωνισμός για τον ΟΛΘ

Για τον Ιούλιο -αν όχι για το φθινόπωρο- μετατίθεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Σε επικοινωνία της «Ν» με τη διοίκηση του ΟΛΘ αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης και με τις κατηγορίες που απηύθυναν την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι επί της διαδικασίας, ο αντιπρόεδρος και προεδρεύων του δ.σ. της ΟΛΘ Α.Ε. Κώστας Μέλλιος δήλωσε ότι εκτίμησή του είναι πως οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου, ενώ άλλη πηγή από τη διοίκηση ανέφερε στη «Ν» ότι με βάση την πληροφόρηση που υπάρχει από τοΤΑΙΠΕΔ η κατάθεση των προσφορών θα λάβει χώρα τον Ιούλιο.

ΟΛΠ: Αύξηση 24% στα κέρδη μετά από φόρους το 2015




Κατά 23,8% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της ΟΛΠ ΑΕ το 2015 και από τα 6.763.882,84 ευρω ανήλθαν στα  8.375.754,17 εκατομμύρια. Τα κέρδη προ φόρων ανέρχονται σε 9.772.290,19 έναντι 8.891.464,98 της αντίστοιχης χρήσης 2014 παρουσιάζοντας αύξηση 9,91%.
            Το μικτό κέρδος εμφάνισε αύξηση 13,9% έναντι του 2014 από 22.958.410,89 σε 26.150.566,01.
                                      Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 99.880.455 έναντι 104.320.264€ παρουσιάζοντας  μείωση 4,26%. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΛΠ  «η μείωση οφείλεται στις μειωμένες φορτοεκφορτωτικές και αποθηκευτικές εργασίες σε ΣΕΜΠΟ και Car Terminal ενώ αυξημένα ήταν τα έσοδα από την παραχώρηση των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ κατά 3,6 εκ. Ευρώ περίπου».

Τρίτος ο Κόκκαλάνης και 4οι οι Μάντης-Καγιαλής στην Ισπανία





Τα RSX ανδρών και τα 470 ανδρών πραγματοποιούν την καλύτερη εμφάνιση στους μεγάλους διεθνείς αγώνες της Ισπανίας που για ορισμένες κατηγορίες αποτελούν πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Ρίο. Όπως τα Nacra17 και τα Λέιζερ Στάνταρντ που ξεκίνησαν θετικά.

Αναλυτικά τα πρώτα αποτελέσματα σε όλες τις κατηγορίες έχουν ως εξής:

Στη Σάμο η Εκστρατεία HELMEPA-Lloyd’s Register Foundation

               


Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου παραμένει η «Εκστρατεία Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες», με δεύτερο σταθμό της για το 2016 τη Σάμο, πατρίδα του σημαντικού Έλληνα φιλόσοφου και μαθηματικού Πυθαγόρα, από 5 έως 15 Απριλίου 2016.

Το νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο “VIKING SEA” στο λιμάνι του Πειραιά

                    
Η Διοίκηση και επιτελικά στελέχη του ΟΛΠ Α.Ε. υποδέχθηκαν σήμερα Τρίτη 29.03.2016 στο λιμάνι του Πειραιά το νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο “VIKING SEA” και επέδωσαν τιμητική πλακέτα στον πλοίαρχο ΑΤLE ΗΑΑΚΟΝ KNUTSEN και βιβλία για τη βιβλιοθήκη του πλοίου.

Ρότα μέσα από συμπληγάδες για το επαγγελματικό σκάφος

Αντίθετες πορείες ακολουθούν ο ελληνικός τουρισμός με το επαγγελματικό yachting στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Το παράδοξο, να ανεβάζει δηλαδή διαρκώς ρυθμούς η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός ακόμα και κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, και το επαγγελματικό yachting αντίθετα να χάνει συνέχεια έδαφος, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας χαρακτηρίζεται ως παράδεισος για τον θαλάσσιο τουρισμό, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες του χώρου.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) Αντώνης Στελλιάτος μιλώντας στη «Ν» επισημαίνει ότι στη δύσκολη ρότα που καλείται να ταξιδέψει ο κλάδος προστίθενται διαρκώς νέοι και μεγαλύτεροι ύφαλοι, καθιστώντας τεχνικά αδύνατη την προσπέλασή τους.

Οι «άλλοι» Σύροι πρόσφυγες στον Πειραιά είναι... εφοπλιστές

Μια μάλλον ασήμαντη αγοραπωλησία φορτηγών πλοίων και μια μικρή αναφορά της στον διεθνή ναυτιλιακό Tύπο έρχεται να ρίξει φως σε μια άλλη πλευρά του προσφυγικού. Συγκεκριμένα, αρκετές ναυτιλιακές επιχειρήσεις, που συνδέονται με συριακά συμφέροντα, έχουν τα τελευταία λίγα χρόνια μετακομίσει στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο.

28 Μαρ 2016

Το Αρχηγείο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. επισκέφθηκε Επιτελάρχης δύναμης ΝΑΤΟ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. επίσκεψη του Επιτελάρχη δύναμης ΝΑΤΟ Υποναυάρχου Joerg Klein, όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. Ράπτη Σταμάτιο και επιτελείς του Αρχηγείου. Κατά την επίσκεψη, ο κ. Επιτελάρχης ενημερώθηκε από τους Αξιωματικούς του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για τις τρέχουσες εξελίξεις στο ζήτημα των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας.

500 ιστιοπλόοι συμμετείχαν στον αγώνα της Ύδρας για την 25η Μαρτίου



Εξήντα  από τα καλύτερα αγωνιστικά ιστιοπλοϊκά σκάφη και 500 ιστιοπλόοι τίμησαν, με τη συμμετοχή τους στον αγώνα της Ελληνικής Επαναστάσεως – Ύδρα 2016 που διοργανώνει επί 43 χρόνια ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, την εθνική μας επέτειο αλλά και τη μνήμη του επιφανούς εικαστικού και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση – άξιου τέκνου της Ύδρας.

Αυξήθηκε κατά 10,7% η κρουαζιέρα στη Μεσόγειο

Θετικά είναι τα μεσοπρόθεσμα στοιχεία που καταγράφουν οι μεσογειακοί λιμένες με αναφορά στην τελευταία περίοδο (2010-2015). Σύμφωνα με την MedCruise παρά την οικονομική κρίση και την πολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ο κλάδος της κρουαζιέρας επέδειξε τη συγκεκριμένη περίοδο σημαντική ανθεκτικότητα, καταγράφοντας συνολική αύξηση που αγγίζει το 10,7%.

Αλλάζουν τα κριτήρια κατάταξης σε σημαία βάσει του Paris MOU

Μάχη υπέρ της «ποιότητας» αναμένεται να δοθεί στην επόμενη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής του Paris MOU, καθώς εντείνονται οι πιέσεις των μικρών ναυτιλιακών δυνάμεων της Ευρώπης προκειμένου να αλλάξουν τα κριτήρια που θα ισχύουν για την κατάταξη μίας σημαίας στη λευκή, γκρίζα ή μαύρη λίστα του Paris MOU και υπεισέρχονται φόβοι για χαλάρωση των κριτηρίων σε βάρος της ποιοτικής ναυτιλίας. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί έξω από το Οσλο στη Νορβηγία το διάστημα 23-27 Μαΐου, όπου και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από τη διοικούσα επιτροπή του Paris Mou.

Κόντρα μεταξύ Δρίτσα και "Καθημερινής" για το deal ΟΛΠ-Cosco


Δημοσίευμα με τίτλο "Προσπάθεια τορπιλισμού του deal στον ΟΛΠ" προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα. 

ΣΧΟΛΙΟ ΝΟΜΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ  ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΡΠΙΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ DEAL ΣΤΟΝ ΟΛΠ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ / ΣΑΒΒΑΤΟ 26 – ΚΥΡΙΑΚΗ 27/3 ΣΕΛ. 7)

Το σχέδιο Νόμου που έχει πράγματι καταρτίσει το ΥΝΑΝΠ αποτελεί αφενός υλοποίηση των ρυθμίσεων του Ν. 4336/2015, αφετέρου πιστή εφαρμογή των σχετικών όρων της Σύμβασης Παραχώρησης του ΤΑΙΠΕΔ με βάση την οποία έγινε η διαγωνιστική διαδικασία και είναι σε γνώση της COSCO,

Μειώθηκαν οι total loss ζημιές

Η επαναδραστηριοποίηση των παροπλισμένων πλοίων θα αποτελέσει μία πρόκληση για τη διεθνή ναυτιλία στον τομέα της ασφάλειας προειδοποιεί ο ασφαλιστικός όμιλος Allianz και εκτιμά ότι χρειάζεται να διατυπωθούν τυποποιημένες διαδικασίες παροπλισμού. Οι παροπλισμοί πλοίων γίνονται πλέον καθημερινό φαινόμενο λόγω της κρίσης που πλήττει τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου και είναι λογικό να παρακολουθείται και από τους ασφαλιστές.

25 Μαρ 2016

Επέστρεψε η επιφυλακτικότητα στις διαλύσεις πλοίων

 Πάντως το επόµενο διάστηµα, αναγκαστικά θα πρέπει να υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον, λόγω της κατάθεσης του νέου προϋπολογισµού στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές την πρώτη εβδοµάδα του Ιουνίου αλλά και της έναρξης των Μουσώνων στα τέλη Μαΐου.

24 Μαρ 2016

Αναβάθμιση των ναυτιλιακών σχέσεων Ελλάδος-Ιράν




Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας υποδέχθηκε την Τετάρτη 23/03/2016 στο Υπουργείο, τον Πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Ελλάδα κ. Majid Motallebi SHABESTARI, κατόπιν αιτήματος της ιρανικής πλευράς. Αντικείμενο της εθιμοτυπικής συνάντησης με τον νέο Πρέσβη του Ιράν αποτέλεσε η καταγραφή θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την αναβάθμιση των ναυτιλιακών σχέσεων των δύο χωρών.

Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος: Offshore Pro Academy...

Μια νέα, πρωτοποριακή ακαδημία, έρχεται να προστεθεί στην ήδη μεγάλη οικογένεια τμημάτων του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος! Ο ΝΟΕ, που πρωταρχικός του στόχος είναι η διάδοση και η καλλιέργεια της ιστιοπλοΐας, έχει καταλήξει, μετά από πολλά έτη εμπειρίας στην εκπαίδευση, στο ότι η ιστιοπλοΐα έχει αρκετές ιδιαιτερότητες στην εκμάθησή της. Βασική ιδιαιτερότητα είναι ότι ο κάθε μαθητής έχει έναν δικό του, ιδιωτικό, ρυθμό στην μάθηση.

Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της “25ης Μαρτίου 1821” στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος



Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή ΔρίτσατουΣεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Ράπτη Σταμάτιου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στον αίθριο χώρο του κτιρίου του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., η εκδήλωση εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες που επιμένουν ελληνικά

Πολλαπλά είναι τα κτυπήματα που δέχεται η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία τους τελευταίους μήνες αλλά καταφέρνει να αντιστέκεται. Όμως οι  πιέσεις συνεχίζονται και αυξάνουν  τόσο  από την κακή κατάσταση της ναυλαγοράς στα φορτηγά πλοία  η οποία ακολουθεί  την μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικά της Κίνας  όσο  και από τα ξένα συμφέροντα που με μπροστάρη την ΕΕ  που θέλουν να την κομματιάσουν και να μοιράσουν τα υπάρχοντά της προς ίδιον όφελος.

Υποτονική η δραστηριότητα στις αγοραπωλησίες πλοίων

Yποτονική ήταν  η δραστηριότητα στον τοµέα των αγοραπωλησιών για την εβδοµάδα που πέρασε: Στα πλοία ξηρού φορτίου έγιναν οι ακόλουθες πράξεις: ✏ Στα Capes, το ‘GLOBAL PARTNERSHIP’ 176.967 DWT (2006 – Namura) αγοράστηκε από την Winning Shipping στα $ 12 εκ. και το ‘SPRING HYDRANGEA’ 176.955 DWT (2006 – Namura) πουλήθηκε επίσης στα $ 12 εκ. 47 000

23 Μαρ 2016

Έσπασε το φράγμα των 400 μονάδων μετά από 50 συνεδριάσεις η ναυλαγορά ξηρού φορτίου




Με πολύ αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η άνοδος του δείκτη της ναυλαγοράς ξηρού φορτίου. Αν και έσπασε το φράγμα των 400 μονάδων μετά από 50 συνεδριάσεις,  η ανησυχία για το  μέλλον της συγκεκριμένης αγοράς παραμένει σε υψηλά επίπεδα. 
Τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει , όπως επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές.
«Οι προβλέψεις για το ένα από τα θεµελιώδη µεγέθη που επηρεάζουν τον κλάδο, το Παγκόσµιο Εµπόριο και πιο συγκεκριµένα το World Seaborne Trade για εµπορεύµατα ξηρού φορτίου, συνεχίζουν να µην είναι ενθαρρυντικές. Με τις έως τώρα εκτιµήσεις, το World Seaborne Trade των εµπορευµάτων ξηρού φορτίου για το 2016 θα έχει µηδενική αύξηση, δηλαδή θα παραµείνει στα ίδια επίπεδα µε αυτά του 2015, περίπου στους 4,7 δισ. τόνους» επισημαίνεται σε ανάλυση του διεθνούς ναυλομεσιτικού οίκου G.Moundreas SA:

Δύο έλληνες στους Young Global Leader (YGL) για το 2016 από το World Economic Forum


Ο πρόεδρος των εταιρειών Antipollution και GREEN Βύρων Βασιλειάδης και η Ελληνίδα βιολόγος της NASA Ελένη Αντωνιάδου, επιλέχθηκαν ως δύο από τους 121 Young Global Leaders (YGL) για το 2016 από το World Economic Forum.

Marine Tours: Διοργάνωσε φιλανθρωπικό αγώνα με την ΚΑΕ Ολυμπιακός για τα παιδιά της «Φλόγας»



Με ιδιαίτερη συγκίνηση και πολύ ενθουσιασμό, διεξήχθη  την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο φιλανθρωπικός αγώνας μπάσκετ ALL CEO GAME, που διοργάνωσε η Marine Tours, με σκοπό την ενίσχυση του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα». Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Aeroflot και σε συνεργασία με το CEO CLUB και την ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ,  χορηγό της οποίας αποτελεί η Marine Tours τα τελευταία χρόνια.

Οι μικτοί στόλοι σωσίβιο στην κρίση του ξηρού φορτίου

O πλοιοκτήτς Γιώργος Προκοπίου 
Λένε ότι το να «πατάς σε δύο βάρκες» δεν είναι συνετή επιλογή γιατί κάποια στιγμή θα βρεθείς στη θάλασσα. Στη ναυτιλία, όμως, μάλλον δεν είναι έτσι, καθώς όσοι πλοιοκτήτες «πατούν» σε ένα διαφοροποιημένο μικτό στόλο που αποτελείται και από πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια ή άλλων κατηγοριών πλοία, αντιμετωπίζουν από καλύτερη θέση την κρίση που πλήττει έναν κλάδο, όπως εν προκειμένω τον κλάδο του ξηρού χύδην φορτίου.

Ο ελληνικός εμπορικός στόλος είναι ο πιο ακριβός




Την υψηλότερη αξία παγκοσμίως εμφανίζει ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος. Η αξία του ενεργητικού του είναι μεγαλύτερη της αξίας των στόλων της Βρετανίας, Γερμανίας και Νορβηγίας μαζί.

22 Μαρ 2016

Ενημερωτική διάλεξη σε στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά από κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)




Μετά από πρωτοβουλία του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκε σήμερα, εντός του κτιρίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, ενημερωτική διάλεξη – εκπαίδευση από κλιμάκιο εκπροσώπων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων  (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) σε στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σε θέματα υγειονομικού ελέγχου και πρόληψης μεταδοτικών νοσημάτων.

Συμπληρώθηκαν 97 χρόνια από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος (1919-2016)

Μήνυμα του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, με αφορμή τη σημερινή ιστορική επέτειο ίδρυσης του Λιμενικού Σώματος
Σήμερα, συμπληρώνονται 97 χρόνια από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος (1919-2016), καθώς και 80 χρόνια (1936-2016) από την ίδρυση αυτοτελούς Υπουργείου Ναυτιλίας. Η ιστορία του Σώματος, συνδέεται στενά με την ιστορία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας.
Την 22/03/1919, με Πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο με το Νόμο 1753 “περί τροποποιήσεως του Νόμου 816/1917 και προσθήκης συναφών διατάξεων”, εκδίδεται η ιδρυτική ουσιαστικά διακήρυξη του Λιμενικού Σώματος, το οποίο αρχικά στελεχώθηκε από αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού.

Ακτοπλοΐα: Τι δείχνει η μελέτη για τη σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης

Μεγάλες προσδοκίες γεννιούνται για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μετά τη συμφωνία υπέγραψαν συμφωνία στις 9 Μαρτίου για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου
Πιο συγκεκριμένα, το μνημόνιο κατανόησης (Memorandum Of Understanding) μεταξύ ΟΛΘ Α.Ε. και Izmir Alsancak Port προβλέπει τη συνεργασία των δύο μερών σε διάφορους τομείς που αφορούν τις μεταφορές.

Ιστιοπλοία: Τελευταία πρόκριση για την Ελλάδα στους διεθνείς αγώνες της Μαγιόρκας




Με 23 αθλητές σε εννέα ολυμπιακές κατηγορίες θα εκπροσωπηθεί η Ελλάδα στους μεγάλους διεθνείς αγώνες της Μαγιόρκας από 25 Μαρτίου έως 2 Απριλίου που είναι η τελευταία πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Η χώρα μας έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς στις κατηγορίες 470 ανδρών, RSX ανδρών, RSX γυναικών και ΦΙΝΝ.

Μινωϊκές Γραμμές: Κέρδη 17,7 εκ. ευρώ για το 2015

·       Κύκλος Εργασιών € 172,4 εκ. (Αύξηση € 4,2 εκ.)

    Λειτουργική Κερδοφορία (EBITDA) € 36,0 εκ. (Αύξηση € 15,9 εκ.) 

    Καθαρά Κέρδη μετά  από  Φόρους € 17,7 εκ. (Αύξηση € 17,6 εκ.)

            Οικονομικά Αποτελέσματα

Ενδιαφέρον αμερικανικού ομίλου για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

«Σκληρό πόκερ» παίζουν το ελληνικό Δημόσιο με τον επικεφαλής της Privinvest Ισκαντάρ Σάφα με έπαθλο τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ την υπόθεση παρακολουθεί διακριτικά μεγάλος αμερικανικός όμιλος κατασκευής αμυντικού υλικού, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει δείξει ενδιαφέρον για να αναλάβει τα ηνία στα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ανατολικής Μεσογείου, σε συνεργασία με ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο.

21 Μαρ 2016

Το προσφυγικό στη συνάντηση Θ.Δρίτσα με τον Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. Δημήτρη Κουτσούμπα



Τον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, δέχθηκε σήμερα στο Υπουργείο, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας. Στην αντιπροσωπεία του Κ.Κ.Ε. συμμετείχαν επίσης, η Βουλευτής Β΄ Πειραιά κ. Διαμάντω Μανωλάκου, ο Βουλευτής Αττικής κ. Γιάννης Γκιόκας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πειραιά κ. Γιάννης Μανουσογιαννάκης, το μέλος του Π.Γ. του Κ.Κ.Ε. κ. Κώστας Παρασκευάς, η υπεύθυνη Τμήματος Δικαιοσύνης, Λαϊκών Ελευθεριών & Μεταναστών της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. κ. Λίνα Κροκίδη και η δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη κ. Αθηνά Ζύμαρη.

Κρουαζιέρα: Τα σχέδια για την ανάπτυξη του λιμένα Κέρκυρας


 
Πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ, Θ.Κόντες
Αντιπροσωπεία της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων & Φορέων Ναυτιλίας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Κερκύρας, κ. Σπύρο Στεφανίδη, στα Γραφεία του. Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Κέρκυρα. Πιο συγκεκριμένα συζητήθησαν:

20 Μαρ 2016

Η Ανάγκη Αντιμετώπισης του “Α-διοίκητου” του Ελληνικού Λιμενικού Συστήματος

Του Κωνσταντίνου Χλωμούδη
Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς

Μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. το 2013, η Ελλάδα κατείχε την 8η θέση στην εμπορευματική διακίνηση με φορτο-εκφορτώσεις 160 εκατομ. τόν. (σχεδόν ίση με αυτή της Σουηδίας) και την 1η θέση στη διακίνηση επιβατών με περίπου 73 εκατομ. επιβιβάσεις και αποβιβάσεις (σε πολύ στενό ανταγωνισμό με την Ιταλία).

«Πράσινο φως» από τον ΟΛΘ για επενδύσεις 309 εκατ.


Εργα ύψους 309 εκατ. ευρώ μέχρι το 2021 για λιμενικές υποδομές και εξοπλισμούς -μεταξύ των οποίων και ο έκτος προβλήτας- περιλαμβάνει το master plan της ΟΛΘ Α.Ε. για την ανάπτυξη του λιμανιού σε ορίζοντα 25ετίας -μέχρι το 2040- και το businees plan πενταετίας που εγκρίθηκαν από το δ.σ. του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», το εν λόγω master plan -το οποίο δεν έχει δημοσιοποιηθεί- προβλέπει συνολικά έργα ύψους 830 εκατ. ευρώ μέχρι το 2040, ενώ στα έργα των 309 εκατ. ευρώ του business plan μέχρι το 2021 περιλαμβάνεται το έργο του 6ου προβλήτα-αύξησης δυναμικότητας του ΣΕΜΠΟ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων).