19 Ιουν 2014

6,5 δισ. δολ. από την Κίνα στην Ελλάδα

-19 συμφωνίες χρηματοδότησης θα υπογράψει στην Αθήνα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ - Τι προβλέπουν τα deals


Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Με ανοιχτούς του κρουνούς χρηματοδότησης προς ναυτιλιακές και στεριανές ελληνικές επιχειρήσεις φθάνει σήμερα στην Αθήνα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ για την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας, επιδιώκοντας να κλείσει όλα τα ανοιχτά «μέτωπα» που έχουν σχέση με το λιμάνι του Πειραιά, να επιβεβαιώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον της χώρας του σε μια σειρά άλλους τομείς και κυρίως να εδραιώσει την παρουσία της Κίνας στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί πύλη της Ανατολής προς την Ε.Ε.

Σήμερα και αύριο, πέραν των επίσημων συνομιλιών, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την υπογραφή συνολικά 19 ελληνοκινεζικών συμφωνιών ύψους άνω των 6,4 δισ. δολ. Θέλοντας να τονίσει τη σημασία που αποδίδει στο ρόλο της Κίνας ως πρωταγωνιστή σε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει σήμερα κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον κ. Λι Κετσιάνγκ, ενώ θα ακολουθήσει σειρά επαφών Ελλήνων υπουργών με τα μέλη της αντιπροσωπείας που συνοδεύει τον Κινέζο πρωθυπουργό.
Οκτώ από τις συμφωνίες, ύψους 4,6 δισ. δολ., αφορούν το ναυτιλιακό κλάδο και συγκεκριμένα τη χρηματοδότηση από κινεζικούς πιστωτικούς οργανισμούς της κατασκευής πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία που ανήκουν σε ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες. Οι υπόλοιπες συμφωνίες αφορούν τη συνεργασία ή τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων της στεριάς στον ενεργειακό τομέα, τα ακίνητα, το κρασί, το λάδι κ.λπ.
Μεταξύ των συμφωνιών που αναμένεται να υπογραφούν σήμερα και αύριο είναι:
  • της China Development Bank και της ναυτιλιακής εταιρείας Costamare για τη ναυπήγηση πλοίων ύψους 1,5 δισ. δολ.
  • της εταιρείας Τerna Energy με τη Sinohydro Corporation και την ICBC στον ενεργειακό τομέα, αξίας 1,22 δισ. δολ.
  • του ναυτιλιακού ομίλου Libra Group με την ICBC Financial Leasing Company, η οποία αφορά συμφωνία sale and lease back για έξι πλοία αξίας 160 εκατ. δολ. και επιπλέον 300 εκατ. δολ. για τη ναυπήγηση πλοών σε κινεζικά ναυπηγεία.
  • της ναυτιλιακής εταιρείας Thenamaris με την Export-Import Bank of China, αξίας 400 εκατ. δολ.
  • της ναυτιλιακής εταιρείας Diana Shipping με την ICBC, αξίας 200 εκατ. δολ.
  • της ναυτιλιακής Veritas Ship Management με την China National Aero-Technology Corporation για την κατασκευή οκτώ πλοίων, ύψους 215 εκατ. δολ.
  • της China Development Bank και της Enterprises Greece, ύψους 273 εκατ. δολ.της Lamda Development ΛΑΜΔΑ-0,96% και της κινεζικής εταιρείας Fosun Group, ύψους 200 εκατ. δολ., για το επενδυτικό πρόγραμμα του Ελληνικού.
  • μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης των δύο χωρών και της εταιρείας ΙZP Technologies  αξίας 50 εκατ. δολ.
  • της Ocean Bulk Shipping με την Export-Import Bank αξίας 57 εκατ. δολ.
  • των εταιρειών SUMEC και EDF EN Hellas στον τομέα των αιολικών πάρκων αξίας 273 εκατ. δολ.
  • στρατηγική συνεργασία COFCO Wines και M. Boutari and Co στον τομέα της διανομής κρασιών αξίας 50 εκατ. δολ.
  • μεταξύ της PAVLIDIS XRIST. και της China Light Resource αξίας 13,5 εκατ. δολ.
  • στον τομέα των εισαγωγών - εξαγωγών των εταιρειών U-Feel και An. Mavrofridopoulos SA αξίας 25 εκατ. δολ.
  • των εταιρειών Alpha Estate και Anhui Wine Mall αξίας 4,1 εκατ. δολ.
  • της Μediterra με τη Sanghai Meditela αξίας 1 εκατ. δολ.
  • της EMELCO με τη Sanghai ChaoShang Food για εμπορία ελαιολάδου ύψους 13,8 εκατ. δολ.
Το πρόγραμμα
Πρώτη στάση στο τριήμερο ταξίδι της κινεζικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας θα είναι σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί οι δύο πρωθυπουργοί θα έχουν κατ’ αρχήν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ λίγο πριν από τις 6.00 το απόγευμα θα μεταβούν στο Ζάππειο, όπου θα παρευρεθούν σε μια τελετή κατά την οποία θα υπογραφούν συμφωνίες σχετικές με πέντε διαφορετικούς τομείς: ναυτιλία, υποδομές, εξαγωγές (λαδιού, κρασιού, μαρμάρου), οικονομικές υπηρεσίες (χρηματοδότηση ναυπηγικών προγραμμάτων από κινεζικές τράπεζες) και υπηρεσίες πιστοποίησης ποιότητας.
Αύριο ο Κινέζος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το λιμάνι του Πειραιά και τις εγκαταστάσεις της Cosco συνοδευόμενος από τον κ. Σαμαρά. Την ίδια ημέρα οι δύο πρωθυπουργοί θα μιλήσουν από 15 λεπτά ο καθένας στο φόρουμ «Κίνα - Ελλάδα: Ναυτιλία, Επενδύσεις και Εμπόριο», κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν τρόποι για την ενίσχυση της ναυτιλιακής συνεργασίας και θα υπογραφεί μνημόνιο που αφορά τη θαλάσσια πολιτική μεταξύ των δύο χωρών.
Αύριο το μεσημέρι ο Κινέζος πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμή του στο Προεδρικό Μέγαρο. Στην ατζέντα της συζήτησης θα είναι και ο καθορισμός των λεπτομερειών σχετικά με το ταξίδι του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στα μέσα Ιουλίου στη Ρόδο, όπου θα μεταβεί μαζί με τον κ. Κάρολο Παπούλια.
Τέλος, αύριο το απόγευμα οι δύο πρωθυπουργοί συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους θα μεταβούν στην Κρήτη, όπου θα διανυκτερεύσουν στη Xερσόνησο. Το Σάββατο θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός θα επιστρέψει το Σάββατο το απόγευμα στην Αθήνα, από όπου θα αναχωρήσει για το Πεκίνο.
Αναπτυξιακή,  ναυτιλιακή και θαλάσσια συνεργασία
Τρεις ακόμη συμφωνίες θα υπογράψουν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Κινέζο πρωθυπουργό.
  • Η πρώτη συμφωνία αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία θα αποφέρει σημαντική χρηματοοικονομική βοήθεια σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα και είναι ύψους 1,4 δισ. δολ.
  • Η δεύτερη συμφωνία αφορά την εξουσιοδότηση του οργανισμού China Classification Society για παροχή υπηρεσιών σε πλοία τα οποία φέρουν την ελληνική σημαία, που θα ενισχύσει όχι μόνο το υφιστάμενο, σταθερό και πολύπλευρο θεσμικό πλαίσιο διμερούς συνεργασίας, αλλά και την εξυπηρέτηση των ελληνικών πλοίων που κατασκευάζονται ή προσεγγίζουν στην Κίνα.
  • Η τρίτη συμφωνία αφορά τη συνεργασία των δύο μερών στους τομείς της θαλάσσιας, περιβαλλοντικής προστασίας, της αναζήτησης και αξιοποίησης των θαλάσσιων πόρων, της θαλάσσιας παρατήρησης, πρόβλεψης και προειδοποίησης ωκεάνιων καταστροφών, της έρευνας και πειραματικής ανάπτυξης και εκπαίδευσης επί θαλάσσιων επιστημονικών ζητημάτων, της επιβολής του νόμου στη θάλασσα, της θαλάσσιας πολιτικής ευρύτερα, καθώς και σε κάθε άλλο τομέα συνεργασίας που θα προκύπτει και θα συμφωνείται μεταξύ των δύο χωρών.
Αεροδρόμια, λιμάνια και ακίνητα
Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις συνομιλίες για τις εξελίξεις στο θέμα του αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και για την κατασκευή και διαχείριση του νέου περιφερειακού αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, που αφορά μια επένδυση ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά το «Ελευθέριος Βενιζέλος», οι κινεζικοί όμιλοι Shenzhen Airport και Friedmann Pacific Asset Management ενδιαφέρονται για την εξαγορά του ποσοστού που ελέγχει το Δημόσιο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (55%), φιλοδοξώντας να μετατρέψουν την Αθήνα σε βασικό σημείο εισόδου των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη.
Επίσης, στις συνομιλίες θα εξετασθεί και το θέμα της εξαγοράς από την Cosco του 67% του ΟΛΠ ΟΛΠ+1,29% και για ένα πακέτο συνολικών επενδύσεων που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.  Στη στόχευση της κινεζικής εταιρείας είναι η χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων που συνδέονται με την αναβάθμιση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου και το εμπορευματικό κέντρο που σχεδιάζεται σε οικόπεδο του ΟΣΕ στο Θριάσιο.
Κινεζικά συμφέροντα εκτιμάται ότι βρίσκονται πίσω από εταιρείες που ενδιαφέρονται και για τον ΟΛΘ. ΟΛΘ+2,92% Η China State Grid είναι μεταξύ των υποψηφίων για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Αναμένεται να συμμετάσχει στο β’ γύρο του διαγωνισμού, καταθέτοντας δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του 66% της εταιρείας.
Η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται να προσελκύσει Κινέζους ιδιώτες αγοραστές ακινήτων μέσω του προγράμματος χορήγησης πενταετούς άδειας παραμονής όταν η επένδυση ξεπερνά τα 250.000 ευρώ. Οι Κινέζοι, μέσω και της πρεσβείας στην Αθήνα, έχουν θέσει θέμα ότι η Ελλάδα ζητάει να καταβληθεί προκαταβολικά το ποσό των 250.000, ενώ η Κύπρος έχει πιο ελαστικούς όρους.
ΜΑΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ - ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.