17 Ιουν 2014

Μάχη Ελλάδας - Μάλτας στην ΕΕ για το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο


Μάχη για την κατάκτηση της κορυφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει  το ελληνικό νηολόγιο. Η Μάλτα βρίσκεται στην πρώτη θέση, ελέγχοντας  49,2 εκατομμύρια τόνους, ποσοστό   24,7% της χωρητικότητας των πλοίων που βρίσκονται υπό ευρωπαϊκή σημαία.
 
Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 41,8 εκατομμύρια τόνους και ποσοστό 21,04%. Την πρώτη 5άδα συμπληρώνουν  η Κύπρος με 20,2 εκατομμύρια τόνους και ποσοστό 10,17%, η Ιταλία με 17,6 εκατομμύρια τα όνους και ποσοστό 8,86% και η Μεγάλη Βρετανία με 17,2 εκατομμύρια τόνους και ποσοστό 8,66%.
 
Όμως  και τα άμεσα ανταγωνιστικά προς το ελληνικό νηολόγια τα στηρίζουν Έλληνες πλοιοκτήτες που  τα επιλέγουν γιατί είναι πιο φθηνά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών,  ο ελληνόκτητος στόλος υπό σημαίες κρατών μελών της Ε.Ε. αντιπροσωπεύει το 46,72% της κοινοτικής χωρητικότητας σε dwt. Επιπροσθέτως, οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 18 ,51% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων αργού πετρελαίου, το 23,32% του παγκόσμιου στόλου φορτηγών μεταφοράς φορτίων χύδην σε χωρητικότητα dwt και το 13 ,81 % του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς χημικών / παραγώγων πετρελαίου σε χωρητικότητα dwt, εξαιρουμένων των υπό ναυπήγηση πλοίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.