Τα σχέδια της νέας δημοτικής αρχής στον Πειραιά ανέλυσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης - Ποιες οι προτεραιότητες, η σύγκριση με τη Νέα Υόρκη, η αξιοποίηση του λιμανιού και η αγάπη για τον Ολυμπιακό
Τις προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής του Πειραιά στην οποία θα συμμετέχει και ο ίδιος ως σύμβουλος ανέλυσε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης σε συνέντευξή του στο Fortune.Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η βελτίωση της κατάστασης στις γειτονιές: «Θέλουμε να ξεκινήσουμε από τις γειτονιές του Πειραιά, όπου είναι απαραίτητο να διαμορφωθούν παιδικές χαρές και χώροι πρασίνου. Επίσης αθλητικές εγκαταστάσεις, για να μπορούν τα παιδιά να αθληθούν και να μάθουν την ευγενή άμιλλα από μικρή ηλικία. Έχουμε δεσμευτεί για φεστιβάλ τέχνης σε κάθε γειτονιά και σε κάθε πλατεία, ώστε το 2021 ο Πειραιάς να κερδίσει το στοίχημα και να καταστεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Εξάλλου, εκείνη την χρονιά συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, μια στιγμή-ορόσημο, όχι μόνο για την ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή ιστορία. Θα ξεκινήσουμε πρώτα από τον κόσμο, καθώς το έχει πραγματικά ανάγκη. Παράλληλα, δεσμευτήκαμε για την δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της αξιοποίησης του λιμανιού μας., και όχι μόνο.Αυτή είναι η μεγάλη μας στόχευση για να δούμε τον Πειραιά μας, όπως τον οραματίζονται οι άνθρωποί του και κυρίως η νέα γενιά. Θέλουμε τους Πειραιώτες περήφανους και χαρούμενους, να βλέπουν τα παιδιά τους να εργάζονται και να δημιουργούν. Αυτό είναι εκτός των άλλων και μια προσωπική μου ελπίδα και επιδίωξη. Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας, θα εργαστούμε σκληρά και με μεράκι προς την κατεύθυνση αυτή».
Παράλληλα, αναφέρεται στο παράδειγμα του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ: «Έχουμε πρόγραμμα τεκμηριωμένο και ολοκληρωμένο, αλλά και ισχυρή βούληση για να προχωρήσουμε στα έργα πνοής που χρειάζεται η πόλη μας. Δείτε τη Νέα Υόρκη και τον πρώην δήμαρχο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος δεν περίμενε μόνο από το κράτος να κάνει πράγματα, έκανε ο ίδιος τα περισσότερα. Έτσι θα λειτουργήσουμε και στον Πειραιά, είτε εγώ προσωπικά, είτε η εταιρεία μου, είτε ο Ολυμπιακός. Νομίζω ότι το δικό μας παράδειγμα μπορεί να ακολουθήσουν και άλλοι άνθρωποι από τον εφοπλιστικό και όχι μόνο χώρο, που αγαπούν τον Πειραιά, εφόσον δουν ότι παράγεται έργο και να βοηθήσουν πραγματικά τον Πειραιά και την Ελλάδα».
Για το γεγονός ότι ο κόσμος εμπιστεύτηκε πρώτη φορά μια ανεξάρτητη παράταξη, που δεν υποστηρίχθηκε από κανένα κόμμα, για έναν τόσο μεγάλο Δήμο, ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Δεν ακολουθήσαμε λασπολογίες και γνωστές μεθόδους παλαιοκομματικού χαρακτήρα. Είπαμε “αυτό είναι το πρόγραμμα μας, έτσι θέλουμε να δούμε τον Πειραιά τα επόμενα χρόνια”. Πήγαμε στις γειτονιές, περπατήσαμε την πόλη, ακούσαμε τα προβλήματα των πολιτών, σφίξαμε τα χέρια των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Σε αυτούς δεν μπορείς να δίνεις μόνο υποσχέσεις, καθώς περιμένουν συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις που θα βελτιώσουν την περιοχή τους και την καθημερινότητά τους. Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν συνδιαλεχθήκαμε, για να κάνουμε προσωπικά ρουσφέτια. Αυτό που εξηγήσαμε είναι ότι ο καθένας πρέπει να παραμερίσει το προσωπικό συμφέρον για το συλλογικό. Ξέρω ότι θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, αλλά είμαστε έτοιμοι. Ο Γιάννης Μώραλης είναι ένας άνθρωπος που έχει μάθει στα δύσκολα, έχει μάθει να δουλεύει, έχει πρόγραμμα και χρόνο στη διάθεσή του, για να τον αφιερώσει στο δήμο του Πειραιά.»
Όσον αφορά στις καταγγελίες από την αντίπαλη πλευρά για μεθοδεύσεις κατά την προεκλογική περίοδο, ο γνωστός εφοπλιστής δηλώνει ότι τις αντιμετωπίζει με χιούμορ και υποστηρίζει ότι «Σε κάθε μάχη, όπως και στο ποδόσφαιρο, στο τέλος κερδίζουν πάντα οι καλύτεροι, όπως και έγινε».
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει ξεκάθαρη θέση για το λιμάνι του Πειραιά, το «μήλον της έριδος» των ιδιωτικοποιήσεων: «Θεωρώ ότι η πώληση του λιμανιού είναι απαράδεκτη. Το έχω πει επανειλημμένως και είναι δέσμευση του συνδυασμού μας ότι το λιμάνι δεν πωλείται. Αν κοιτάξετε στις χώρες της Ευρώπης, το 97% των μεγάλων λιμανιών ανήκουν στον Δήμο και τα επιμελητήρια. Το λιμάνι δεν μπορεί να πουληθεί σε έναν ιδιώτη. Πρέπει να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός, να μπορούν οι κλάδοι που σχετίζονται με τη λειτουργία του λιμανιού να τύχουν μιας σωστής μεταχείρισης και όχι να πέσουν θύματα ενός μονοπωλιακού καθεστώτος. Μας αρέσει η ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά όχι εις βάρος του κόσμου. Έχω μάθει από πολύ μικρός να ανταγωνίζομαι με ίσους όρους άλλους πλοιοκτήτες , οι οποίοι μιλάνε όμως με πολλούς ναυλωτές και όχι μόνο με έναν. Το πρώτο βήμα έγινε με την Cosco, που πήρε ένα κομμάτι του λιμανιού. Το επόμενο μπορεί να γίνει με άλλες εταιρείες που θα αξιοποιήσουν τα υπόλοιπα τμήματα του. Ο έλεγχος όμως να παραμείνει στο Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση λέμε όχι στο μονοπώλιο».
Το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης της πόλης είναι από το λιμάνι να κερδίσει όλη η πόλη, με την ενεργό συμμετοχή της δημοτικής αρχής: «Θα εξετάσουμε τις επενδυτικές προτάσεις και θα πρέπει τα ανταποδοτικά οφέλη να μεταφράζονται σε έργα για τον Δήμο του Πειραιά. Δεν μπορεί κάποιοι να εκμεταλλεύονται το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και ο Πειραιώτης να μην καρπώνεται αντίστοιχα όφελος. Εμείς θα το αλλάξουμε αυτό. Δεν έχει νόημα ένα λιμάνι να αναπτύσσεται και να δουλεύει νύχτα μέρα ακατάπαυστα, αλλά η πόλη να μαραζώνει. Για μένα αυτό είναι καταστροφή».
Το στοίχημα του τουρισμού
Ο κ. Μαρινάκης παραδέχεται ότι τα περιθώρια αξιοποίησης του λιμανιού είναι πολύ μεγαλύτερα και φιλοδοξεί να αναδείξει τον Πειραιά ως αφετηρία κρουαζιέρας (home port). Σε μια χρονιά που σύμφωνα με τις μελέτες του ΣΕΤΕ, ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφθούν τη χώρα μας θα αγγίξει τα 20 εκατ., καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, η ανάγκη για καλύτερη αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος του Πειραιά γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.
«Ο Πειραιάς είναι μια ευλογημένη πόλη, που έχει το λιμάνι, φυσικές ομορφιές κι ένα από τα ωραιότερα αρχαιολογικά μουσεία. Έρχονται εκατομμύρια τουρίστες και το μόνο που κάνουν είναι να πηγαίνουν κατευθείαν από τα πλοία στα πούλμαν για την Ακρόπολη, χωρίς να περπατήσουν ούτε ένα λεπτό στον Πειραιά», αναφέρει και προσθέτει: «Θα πρέπει οι τουρίστες, πριν καν φτάσουν στο λιμάνι, να ενημερώνονται με ντοκιμαντέρ, βιβλία και τουριστικά φυλλάδια μέσα στο πλοίο για την πόλη και όταν φτάνουν στον Πειραιά να τυγχάνουν θερμής υποδοχής και να αντικρίζουν μια αν μη τι άλλο θετική πρώτη εικόνα της πόλης, ένα ευχάριστο και ευρωπαϊκού τύπου αστικό περιβάλλον. Αν οι άνθρωποι αυτοί περπατήσουν έστω και μια ώρα στον Πειραιά θα αλλάξουν την τοπική οικονομία. Μάλιστα ετοιμάζουμε ένα βιβλίο, ένα ντοκιμαντέρ κι ένα φιλμ που θα αναδείξει τη σημασία της πόλης μας σε όλον τον κόσμο».
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, απαιτείται κυρίως μεράκι και αγάπη για τον Πειραιά σε συνδυασμό με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και την αναβάθμιση των υποδομών της πόλης.
Φυσικά το πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο είναι να καταστεί ο Πειραιάς διεθνές ναυτιλιακό κέντρο και να επιστρέψουν πίσω στο λιμάνι οι Έλληνες εφοπλιστές, αλλά και εκδηλώσεις, όπως τα Ποσειδώνια.
«Θέλουμε να αναπλάσουμε την ιστορική Ακτή Μιαούλη ώστε να ξαναβρεί την παλιά της αίγλη, καθώς και τον χώρο υποδοχής των κρουαζερόπλοιων. Σε συνεργασία με τον ΟΛΠ θα προσπαθήσουμε μέσα στο λιμάνι ή σε κάποιον άλλο χώρο στον Πειραιά να φτιάξουμε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις, ώστε να γίνονται εκθέσεις και συνέδρια. Βέβαια θα πρέπει όλοι οι φορείς να ενισχύσουν το πρόγραμμά μας. Μόνο όταν φτιάξεις τα βασικά θα μπορέσεις ως Δήμος να απευθυνθείς στους εφοπλιστές και να τους προσφέρεις αυτά που θέλουν, ώστε να γίνει πραγματικότητα το σχέδιο για έναν Πειραιά, μεγάλο ναυτιλιακό κέντρο».
Ο Ολυμπιακός
Κλείνοντας, ο κ. Μαρινάκης διαβεβαιώνει ότι αν ήθελε να είχε κάνει κόμμα, θα το είχε ήδη πράξει και επισημαίνει πως κύριο μέλημά του είναι ο Πειραιάς και φυσικά ο Ολυμπιακός που είναι συνδεδεμένος άρρηκτα με την πόλη: «Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει 4 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα και έχει ενισχύσει το status του στην Ευρώπη, σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηριστικό όλων αυτών που έχουμε καταφέρει, είναι η συμμετοχή της ομάδας μας τον επόμενο μήνα, σε διεθνές τουρνουά στις ΗΠΑ, με την συμμετοχή ευρωπαϊκών συλλόγων που βρίσκονται μονίμως στην κορυφή της Ευρώπης, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μάντσεστερ Σίτι, η Μίλαν, η Ίντερ και η Ρόμα. Είμαστε από τις ελάχιστες ομάδες που εκπληρώνουν από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής τους, τα κριτήρια του financial fair play της UEFA, κατορθώνοντας ταυτοχρόνως να κατακτούμε κάθε χρόνο το Πρωτάθλημα στην χώρα μας και να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός στην Ευρώπη. Δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες και είμαστε σωστοί στις υποχρεώσεις μας. Είμαστε ένας υγιής σύλλογος αν και ξεκινήσαμε μέσα στη μεγαλύτερη κρίση που βίωσε η Ελλάδα. Αυτό είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς τα τελευταία τέσσερα χρόνια όλων των ανθρώπων του συλλόγου. Και φυσικά δεν σταματούμε εδώ. Η προσπάθειά μας συνεχίζεται και όπως έχουμε πει επανειλημμένως, τα καλύτερα έρχονται».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.