31 Μαΐ 2014

Τα “ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ” είναι ουσιαστικά η γιορτή της ελληνικής και της διεθνούς Ναυτιλίας


Χαιρετισμός του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

"Αποτελεί, προσωπικά, μεγάλη τιμή να απευθύνω χαιρετισμό εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη ναυτιλιακή έκθεση των Ποσειδωνίων, που ξεκινάει σε λίγες ημέρες. Πρόκειται, εξάλλου, για ένα γεγονός που, εδώ και 40 χρόνια, αποτελεί τον κατεξοχήν θεσμό διεθνούς προβολής και αναγνώρισης για τη χώρα μας. Τα “ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ” είναι ουσιαστικά η γιορτή της ελληνικής και της διεθνούς Ναυτιλίας. Είναι γεγονός ότι τα φετινά “ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ” συνδυάζονται με ορισμένες θετικές, πολύ θετικές ειδήσεις για τη χώρα γενικότερα.

Είναι η πρώτη φορά που η χώρα, μετά από μία μακρά παραμονή της έξω από τις παγκόσμιες αγορές, ξαναπέρασε πρόσφατα το κατώφλι τους. Είναι η πρώτη χρονιά που βλέπουμε τα δημόσια οικονομικά μας να αποκτούν επιτέλους την μορφή την οποία θέλαμε, να έχουμε δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα και να ξοδεύουμε λιγότερα από όσα εισπράττουμε. Και είναι η χρονιά στην οποία ελπίζουμε βάσιμα ότι ο τουρισμός μας, αν όλα πάνε καλά, θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Είναι η χρονιά στην οποία θέλουμε να βγάζουμε θετικές ειδήσεις. Ας μη λησμονούμε ότι πριν από μερικά χρόνια, στα προηγούμενα ενδεχομένως “ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ”, τα διεθνή πρωτοσέλιδα ασχολούνταν με το διακύβευμα της Ελλάδος για το αν θα βγει ή όχι από το ευρώ. Σήμερα, όμως, τα “ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ” σχεδιάζονται με το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την ελληνική οικονομία, για την Ελλάδα, για το χώρο της ναυτιλίας, για τις λιμενικές μας υποδομές.
Θέλω με αυτήν την ευκαιρία να εξάρω κατ΄αρχάς την καλή συνεργασία, αλλά και την προσφορά των διοργανωτών των ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΩΝ και,ιδιαίτερα, του κυρίου Βώκου. Θέλω να σημειώσω την αγαστή συνεργασία που τόσα χρόνια έχει με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, καθώς και όλους τους φορείς της ναυτιλίας, οι οποίοι μάλιστα έχουν θέσει και τα “ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ” υπό την αιγίδα τους μαζί, φυσικά, με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Εμείς θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρχει μία ενιαία, ολοκληρωμένη έκφραση όλων των φορέων της ναυτιλίας μέσα από αυτό το μεγάλο γεγονός.
Το δεύτερο που θα ήθελα να σας αναφέρω, είναι αυτό που προσπαθούμε να αναδείξουμε και που θα αποτελέσει και το στόχο της παρουσίας του Υπουργείου ναυτιλίας σε αυτήν την περίοδο. Και αυτός δεν είναι άλλος από το να αναδείξουμε το θεσμικό πλαίσιο κάτω από το οποίο λειτουργεί η Ελληνική σημαία. Η σημαία μας στη ναυτιλία δεν είναι, πλέον, μια σημαία ευκαιρίας. Είναι μία σημαία ποιότητας. Έχοντας καταφέρει να μειώσουμε δραματικά το μέσο όρο ηλικίας των ελληνικών πλοίων και έχοντας προσπαθήσει μέσα από τη θεσμική αναδιοργάνωση του Υπουργείου, προσφέρουμε σήμερα σοβαρές, γρήγορες, υπεύθυνες και αναγνωρίσιμες παγκοσμίως υπηρεσίες προς τα πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία.
Παράλληλα, θέλουμε να αναδείξουμε και όλες τις άλλες δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες στη ναυτιλιακή κοινότητα. Είτε αφορούν το χώρο του θαλασσίου τουρισμού, είτε το χώρο της κρουαζιέρας. Και, τέλος, τις επενδυτικές ευκαιρίες, οι οποίες υπάρχουν μέσα από τη λειτουργία του shipping cluster, το οποίο μέσα στο νέο ΕΣΠΑ θα αναδειχθεί πολύ περισσότερο, όπως και μέσα από τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών.
Τέλος, στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων μπορώ να σας ενημερώσω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με πολλές ξένες αντιπροσωπείες και να εμβαθύνουμε στη σχέση την οποία έχουμε δημιουργήσει και μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέσα στο πλαίσιο της Ευρώπης, ξεκινήσαμε μια πρωτοβουλία ανάμεσα στις ναυτιλιακές χώρες, Ελλάδα- Κύπρος -Μάλτα, η οποία διευρύνθηκε με την συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, της Δανίας και άλλων χωρών που έχουν ενδιαφέρον στα ναυτιλιακά θέματα, ώστε να σταματήσει πλέον η υφιστάμενη λογική σε κάποια επίπεδα της Ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, να κυνηγά την Ευρωπαϊκή ναυτιλία. Γι αυτό το λόγο, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα παρουσιάσουμε στα Ποσειδώνια και τη “Διακήρυξη των Αθηνών”, που αποτελεί την πυξίδα της Ευρωπαϊκής ναυτιλιακής πολιτικής, έτσι όπως υιοθετήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στο Συμβούλιο Υπουργών της Αθήνας. Εκεί, ακριβώς αυτά τα θέματα τέθηκαν επί τάπητος. Τέθηκαν, δηλαδή, τα θέματα που έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής ναυτιλίας, τις συνεργασίες σε κανονιστικό πλαίσιο με τον IMO , την ανάγκη διεύρυνσης της απασχόλησης στο χώρο.
Επιπρόσθετα, θέλω σας ενημερώσω ότι, μέσα από τις διμερείς επισκέψεις τις οποίες θα έχουμε όλη την εβδομάδα, θα έχουμε την ευκαιρία να υποδεχτούμε στο Υπουργείο Ναυτιλίας, την επόμενη Παρασκευή, το Υπουργείο Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Ενέργειας της Κορέας. Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή και σημαντική συνάντηση που έχει στόχο την δημιουργία ενός πλαισίου για τη διευκόλυνση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων στα κορεατικά ναυπηγεία. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι ότι στα πλοία που χτίζονται στην Κορέα -και δεν μιλάω μόνο για τα ελληνόκτητα πλοία, αλλά για όλα τα πλοία που χτίζονται στην Κορέα- είναι να χρησιμοποιούν υλικά και μηχανήματα που κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Γι' αυτό, άλλωστε, και την ερχόμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Ναυτιλίας θα έχουμε την ευκαιρία να διοργανώσουμε μια συνάντηση ανάμεσα σε Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού και εκπροσώπους κορεατικών ναυπηγείων.
Ξεκάθαρος στόχος μας είναι να διευρύνουμε τη συμμετοχή της Ναυτιλίας στην εθνική οικονομία. Όπως έχει αναπτυχθεί σήμερα η ναυτιλία συμμετέχει έμμεσα με 13 δισεκατομμύρια στο εθνικό ΑΕΠ και άμεσα και με 6,5 δισεκατομμύρια. Στόχος της πολιτικής μας, λοιπόν, είναι να διευρύνουμε τα οφέλη από τη φιλοξενία ναυτιλιακών επιχειρήσεων, ναυτιλιακών κεφαλαίων και βέβαια των Ελλήνων εφοπλιστών στη χώρα, μέσα από τη δημιουργία συνεργιών, ανάπτυξη του shipping cluster και βέβαια διεύρυνση των οριζόντων μέσα από τις ναυτιλιακές επενδύσεις.
Γι' αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε τη συνεργασία που έχουμε με όλους τους θεσμικούς φορείς. Για μια ακόμη φορά, θέλω να ευχαριστήσουμε τα “ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ” για την πολύ επιτυχημένη φετινή έκθεση και διοργάνωση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.