15 Μαΐ 2014

Η ακτοπλοΐα πρώτος φορέας των συγχωνεύσεων-Μέχρι το 37% της MIG μπορεί να αποκτήσει η Πειραιώς


(upd 15/5) Σημαντική συμφωνία μεταξύ του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και της MIG.
Συγκεκριμένα και όπως είχε ενημερωσει από τις 13/05  το newmoney.gr, ο όμιλος Πειραιώς προχωρεί στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 250 εκατ. ευρώ μετατρέψιμο σε μετοχές, προς την Marfin Investment Group. Πρόκειται για ομολογιακό 5ετούς διάρκειας, με επιτόκιο της τάξης του 7% ενώ η τιμή των μετατρέψιμων μετοχών προσδιορίζεται στα 0,54 ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευθεί, σε πρώτη φάση, για μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές για ποσό τουλάχιστον €90 εκατομμυρίων, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 17,7%. Το ποσοστό αυτό μπορεί να φθάσει, εάν ασκηθούν τα options στο σύνολό τους, το 37%.
H σημασία της συμφωνίας έγκειται στο γεγονός ότι μία ελληνική τράπεζα προχωρά σε αναχρηματοδότηση ενός μεγάλου ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου ο οποίος ελέγχει εταιρείες leaders σε βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η MIG, με την υλοποίηση της παραπάνω στρατηγικής συμφωνίας και μετατροπής των ομολογιών, ο Όμιλος της Τραπέζης Πειραιώς θα καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος στη MIG με ποσοστό κατ΄ ελάχιστο 17,7%, ενώ θα βελτιωθεί σημαντικά η χρηματοοικονομική δομή του Ομίλου της MIG. Πρόθεση των δύο μερών είναι η μετατροπή του συνόλου των ομολογιών που θα αποκτηθούν από την Τράπεζα Πειραιώς σε μετοχές, είτε από την ίδια, είτε μέσω της διαθέσεώς τους σε θεσμικούς και στρατηγικούς επενδυτές κοινής αποδοχής. 
Επίσης σε περίπτωση μελλοντικής πώλησης των μετοχών που θα κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς στη MIG έχει συμφωνηθεί δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους βασικούς μετόχους της MIG μέσω υπόδειξης του Διοικητικού της Συμβουλίου.  Τέλος, η συμφωνία δεν προβλέπει συμμετοχή εκπροσώπου της Τράπεζας Πειραιώς στο Διοικητικό Συμβούλιο της MIG. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)
Ταυτόχρονα όμως μεταξύ των δύο ομίλων θα υπάρξουν και άλλες ενέργειες, όπως για παράδειγμα στην ακτοπλοϊα καθώς η MIG διαθέτει σημαντικό ποσοστό στην ΑΝΕΚ, ενώ η Πειραιώς έχει το μεγαλύτερο ποσοστό δανείων της ΑΝΕΚ.
Όπως έχει ήδη καταγράψει το Newmoney, η MIG έχει ξεκινήσει τις αναχρηματοδοτήσεις με την εξαγορά δανείων στο τομέα της ακτοπλοϊας και συγκεκριμένα της Attica Group από τη Fortress σε discount που υπερβαίνει το 30%. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει έκδοση ομολογιακού, που θα δώσει τη δυνατοτητα στο διεθνή όμιλο που ειδικεύεται στο credit restructuring να αποκτήσει ποσοστό στη θυγατρική του ομίλου MIG.
Κατά τον τρόπο αυτό η Attica θα σταθεροποιηθεί και αναμένεται να αποτελέσει τον πόλο συγχωνεύσεων στον κλάδο.
Παράλληλα, ο όμιλος της MIG προχωρεί και σε αναχρηματοδότηση άλλης θυγατρικής του.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία ο Πρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η συμφωνία μας με την Τράπεζα Πειραιώς σηματοδοτεί μια νέα αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου μας προς όφελος των μετόχων και των εργαζομένων μας, αλλά και της Ελληνικής Οικονομίας γενικότερα. H τιμητική για εμάς, επιλογή της Τράπεζα Πειραιώς να στηρίξει τα σχέδια του Ομίλου μας ανοίγει πλέον νέους και μεγαλύτερους δρόμους.  Η MIG, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της τις ηγέτιδες εταιρείες στους κλάδους Τροφίμων, Εστίασης, Ακτοπλοΐας, Υγείας και Πληροφορικής θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην συγκέντρωση εταιρειών (consolidation) και την εξυγίανση του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας με γνώμονα την ανάπτυξη εργασιών και τη διατήρηση και αύξηση θέσεων εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.