26 Μαΐ 2014

Ποιοι επενδύουν 4 δισ. στον τουρισμό

Εχοντας στο πορτοφόλι τους πάνω από 4 δισ. ευρώ, Ελληνες και ξένοι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να χτίσουν ξενοδοχεία πολλών αστέρων και boutique hotels στη χώρα του ήλιου και της θάλασσας. Πασίγνωστοι Ελληνες επιχειρηματίες, διάσημες αλυσίδες αλλά και funds αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων είναι έτοιμα να τοποθετηθούν στρατηγικά στη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας.
Το γεγονός ότι είναι προ των πυλών η κάθοδος του «Four Seasons» στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης και της Aman Resorts έχει ανοίξει την όρεξη πολλών ξένων φιρμών αλλά και funds που επενδύουν στον τουρισμό.
Παράλληλα, κορυφαίοι ελληνικοί όμιλοι ενισχύουν συνεχώς τις αλυσίδες τους, όπως τα «Grace Hotels» του ομίλου Libra της εφοπλιστικής οικογένειας Λογοθέτη, τα «Costa Navarino» της TEMES, συμφερόντων Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, και ο όμιλος Σπανού στην Κρήτη. Ανάμεσα σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και ο εμίρης του Κατάρ, ο οποίος αγόρασε πέρυσι το νησί Οξυά στο Ιόνιο πέλαγος αντί 6 εκατ. ευρώ (έχει ήδη αγοράσει άλλα τέσσερα νησιά και ετοιμάζεται να τα διπλασιάσει), είναι έτοιμος να ξεκινήσει την κατασκευή ενός μοναδικού θέρετρου το οποίο θα αλλάξει τα δεδομένα όχι μόνο της περιοχής αλλά και όλης της χώρας. Θα υπάρχουν πολυτελή ξενοδοχεία, μπανγκαλόου, δύο τουριστικά χωριά, συγκρότημα καταστημάτων, οικισμός καλλιτεχνών, μαρίνες, πλωτές αποβάθρες, ελικοδρόμια, προβλήτες προσέγγισης υδροπλάνων, χώροι άθλησης, γκαλερί, πάρκα τέχνης και μουσεία. Από το πλάνο δεν ξεφεύγει και η Μύκονος καθώς, όπως λέγεται, καταριανά κεφάλαια ετοιμάζονται να αγοράσουν δύο μεγάλες εκτάσεις προκειμένου να χτίσουν δύο μπουτίκ ξενοδοχεία.
Οι Ελληνες και ξένοι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι το 2013 οι αφίξεις στη χώρα μας έφτασαν τα 18 εκατ. ενώ για φέτος ο... πήχης έχει μπει στα 20 εκατ., με προσδοκώμενα έσοδα άνω 14 δισ. ευρώ. Μεταξύ των επενδυτών που έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στη χώρα μας περιλαμβάνονται η βρετανική Minoan Group, διάφορα funds από Κορέα, Κίνα και ΗΠΑ, Ελληνοαυστραλοί επενδυτές για το «Iliad Resort» στην Ιθάκη, το Oaktree, η γερμανική επενδυτική Taurus Investments Holdings, καθώς και η γνωστή αμερικανική αλυσίδα ξενοδοχείων «Nikki Beach». Την ίδια ώρα, η Dolphin Capital προχωρά στην ανέγερση ξενοδοχείων, όπως επίσης και η «Grace Hotels» που ελέγχεται από τον όμιλο Libra. Επιπρόσθετα και ο όμιλος Σπανού επενδύει στην Ελούντα της Κρήτης. Αναλυτικά:
■ Κρήτη
Η Dοlphin Capital προωθεί μια πολύ μεγάλη επένδυση στη Σητεία, στο Κάβο-Πλάκο, μαζί με τον όμιλο J&P, το «Plaka Bay Resort», που θα αφορά μια ανάπτυξη κατοικιών σε έκταση άνω των 100.000 τ.μ., ένα ή περισσότερα ξενοδοχεία πέντε αστέρων, διάφορους χώρους αναψυχής και ενδεχομένως ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών. Επίσης, η βρετανική Minoan Group, μέσω της θυγατρικής της Loyalward, προωθεί το έργο «Ιτανός και Γαία» μέσω της διαδικασίας fast track. Αφορά στην τουριστική ανάπτυξη περιοχής 25.000 στρεμμάτων στη θέση «Χερσόνησος Σίδερο» του Νομού Λασιθίου κοντά στο φοινικόδασος του Βάι. Περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων, συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών, καθώς και βοηθητικών υποδομών, όπως μονάδα αφαλάτωσης, μονάδες επεξεργασίας λυμάτων κ.λπ. Σε ένα από τα ξενοδοχεία θα κατασκευαστεί κέντρο ευεξίας. H επένδυση ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ. Στην Ελούντα η Ledra Hotels and Villas του ομίλου της οικογένειας Σπανού έχει ήδη επενδύσει περίπου 13 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις της οικογένειας στις μονάδες «Domes of Elounda» και «Elounda Blu» περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή 28 βιλών στο «Domes of Elounda», εκ των οποίων οι 20 θα ξεκινήσουν να λειτουργούν σε έναν-δυο μήνες. Το κόστος της επένδυσης αυτής θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ. Επίσης, πραγματοποιείται επέκταση με την προσθήκη 24 σουιτών στο «Elounda Blu», τη δεύτερη μονάδα του ομίλου. Το «Domes of Elounda» με 90 δωμάτια πραγματοποίησε το 2013 έσοδα ανά δωμάτιο ύψους 74.000 ευρώ, με την πληρότητα να φτάνει το 85% κατά μέσο όρο όλο τον χρόνο. Το «Elounda Blu» διαθέτει 123 δωμάτια, με τα έσοδα ανά δωμάτιο να διαμορφώνονται το 2013 στα 19.500 ευρώ και την πληρότητα να ξεπερνά το 88%.

■ Μακεδονία
Πίσω από την επένδυση της Pravita στον Πολύγυρο βρίσκεται ο αρχιτέκτονας-επιχειρηματίας Γιώργος Λίτσος (του ομίλου τεχνικών εταιρειών και real estate Litsos Group) με τη... συνδρομή, όπως αναφέρουν πληροφορίες της αγοράς, του κορεάτικου επενδυτικού ομίλου Han Chang Corporation και funds από Κίνα και ΗΠΑ. Η επένδυση είναι ύψους 700 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τέσσερα γήπεδα γκολφ, τρία ξενοδοχειακά συγκροτήματα 5 αστέρων, συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών, συνεδριακό κέντρο, κέντρο υγείας, αποκατάστασης και θεραπείας, προπονητικό αθλητικό κέντρο, καθώς και εγκαταστάσεις εναλλακτικού τουρισμού. Αυτά όλα θα αναπτυχθούν στην περιοχή Ταξιάρχη του Δήμου Πολυγύρου σε έκταση 12.673 στρεμμάτων.

Επιπρόσθετα, η Σάνη Α.Ε., γνωστή για το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Sani Resort» στη Χαλκιδική, ανακοίνωσε τη συμφωνία της με την Oaktree Capital Management με στόχο την ανάπτυξη μιας νέας αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων-resorts. Η αλυσίδα ιδιοκτησίας των αδελφών Ανδρεάδη θα διοικείται από ανεξάρτητη, πεπειραμένη ομάδα διοίκησης, αξιοποιώντας τόσο το know-how της Σάνη στη δημιουργία και λειτουργία resorts (πεντάστερων σε όλη την Ελλάδα), όσο και το επιτυχημένο ιστορικό της Oaktree στην υποστήριξη επενδύσεων μεγάλης κλίμακας. Αυτό θα γίνει είτε με τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων είτε με την εξαγορά υφισταμένων και την αναβάθμισή τους.
■ Ιθάκη
Σημαντικό θεωρείται το σχέδιο του «Iliad Resort» στην Ιθάκη, το οποίο θα περιλαμβάνει έξι ξενοδοχεία υπερπολυτελείας με 1.020 σουίτες και διαμερίσματα, 150 κατοικίες για golfers, ένα παραθαλάσσιο χωριό, 18 οπές γκολφ και μαρίνα 200 θέσεων. Την επένδυση θα τρέξει η Portfolio International, η οποία μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει 22 έργα αξίας άνω του 1 τρισ. δολαρίων, ενώ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της περίπου 20 projects, μεταξύ των οποίων το «Elounda Resort» στην Κρήτη. Στην επένδυση θα συμμετάσχουν τρία δυνατά brand names, οι «Setai», «Rosewood» και «Rotana Hotels», ενώ ιδιοκτήτρια της έκτασης είναι η Smenter Limited, όπου πρόεδρος είναι ο Ελληνοαυστραλός Τζέιμς Μολφέσης.

■ Μήλος
Στη Μήλο προωθείται μία ακόμη επένδυση η οποία αφορά στην κατασκευή ξενοδοχείου πέντε αστέρων (216 κλινών), παραθεριστικών κατοικιών και κέντρου αναζωογόνησης. Υλοποιείται από την επενδυτική Taurus Investment Holdings, στην οποία συμμετέχουν γερμανικά και αμερικανικά κεφάλαια, καθώς και άλλοι διεθνείς επενδυτές. Η Taurus, η οποία ιδρύθηκε από τους Γερμανούς αδελφούς Lorenz και Guenther Reibling, έχει σήμερα χαρτοφυλάκιο ακινήτων που προσεγγίζει τα 2 δισ. δολάρια.

■ Κεντρική Ελλάδα
Το τουριστικό συγκρότημα «Atalanti Hills» στην Κεντρική Ελλάδα περιλαμβάνει τρία ξενοδοχειακά συγκροτήματα πέντε αστέρων, 5.000 κατοικίες, την υλοποίηση ακαδημίας και γηπέδων γκολφ, βοτανικού λόφου 700 στρεμμάτων, ιππικού κέντρου και θεματικού πάρκου. Η εταιρεία Lokros, η οποία τρέχει την επένδυση, αποτελείται από τις Prufrock Investments και Europa Capital.

■ Πόρτο Χέλι - Κέα
Η Colony Capital προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την Dolphin Capital ύψους 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να συμμετάσχει στα projects της δεύτερης στο Πόρτο Χέλι («Amanzoe», «Kilada Hills» και «Nikki Beach Resort & Spa») και την Κέα (με την ασιατική αλυσίδα «Aman Resorts»). Ο πρωτοεμφανιζόμενος όμιλος Nikki Beach, εκτός ΗΠΑ, έχει παρουσία σε Ισπανία, Μαρόκο, Μεξικό, Ταϊλάνδη και Τουρκία, ενώ σχεδιάζει επέκταση σε Κύπρο (Πάφο), Μαλδίβες, Λίβανο, Κατάρ και Κροατία. Η αμερικανική Colony Capital θεωρείται από τους πιο γνωστούς διεθνείς επενδυτές στο real estate με επενδύσεις 52 δισ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν αυτές στα γνωστά ξενοδοχεία «Costa Smeralda» (Σαρδηνία), «Raffles and Fairmont Hotels», «Savoy», «One & Only», «Aman Resorts» και «Hilton Waikoloa» (Χαβάη). Η Dolphin Capital (DCI) υλοποιεί ακόμα επενδύσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ειδικότερα, με fast track διαδικασίες υλοποιείται το έργο «Kilada Hills» στην περιοχή Κοιλάδα του Δήμου Ερμιονίδας (Αργολίδα) σε έκταση 2.000 στρεμμάτων. Αποτελείται από ξενοδοχείο, παραθεριστικές κατοικίες, γήπεδο γκολφ υψηλών προδιαγραφών και beach club. Το θέρετρο θα λειτουργεί σε ετήσια βάση και θα επιφέρει σημαντικά οφέλη στη χώρα μας, όπως τουλάχιστον 600 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας του, καθώς και 2.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο. Ακόμη, η DCI αναμένεται να αναπτύξει ξενοδοχείο της γνωστής αλυσίδας «Chedi Ηotel» στην ευρύτερη περιοχή του Κρανιδίου, ενώ για το 2015 προγραμματίζει την έναρξη των εργασιών κατασκευής ενός ακόμη ξενοδοχείου του ινδικού ομίλου Οberoi Hotels and Resorts στο Σκορπονέρι Βοιωτίας. Επίσης, η «Nikki Beach», μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες, ήδη έχει αποπερατώσει μεγάλη μονάδα στο Πόρτο Χέλι, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα. Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του «Nikki Beach WorldWide», ο Αμερικανός Τζακ Πένροντ, έχτισε το όνομά του από τα beach clubs στην Ντεϊτόνα, στο Φορτ Λότερντεϊλ και το Μαϊάμι, αν και ξεκίνησε από τα... McDonald’s, όπου έβγαζε 85 σεντς την ώρα ως «μάγειρας γραμμής». Αφού κατάφερε να γίνει ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης franchise των McDonald’s στη Φλόριντα με 16 εστιατόρια, στράφηκε στον τομέα της νυχτερινής ζωής και τον τουρισμό. Τέλος, η αλυσίδα «Grace Hotels», του Libra Group (που ανήκει στην εφοπλιστική οικογένεια Λογοθέτη), θα προχωρήσει στην κατασκευή του «Grace Kea» (στην Τζιά), το οποίο θα περιλαμβάνει περίπου 30 δωμάτια, όλα με δική τους ιδιωτική πισίνα, εστιατόρια, spa και fitness center.

■ Καλαμάτα
Η αλυσίδα «Grace Hotels» του Libra Group προωθεί επίσης τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας στην Καλαμάτα, που θα περιλαμβάνει και βίλες προς πώληση. Το ξενοδοχείο «Grace Kalamata», μια επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ, θα βρίσκεται λίγο έξω από την ιστορική πόλη (στην περιοχή της Βελίκας) και θα διαθέτει 125 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, καθώς και 40 βίλες.


Πηγή: Ποιοι επενδύουν 4 δισ. στον τουρισμό | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/52415/poioi-ependyoyn-4-dis-ston-toyrismo#ixzz32psxGVTB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.