21 Μαΐ 2014

Βολές του Θ.Βενιάμη στην κυβέρνηση για «φοροεισπρατικά μέτρα και για συνταγματική εκτροπή»



Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική δίνει ο ελληνικός εφοπλισμός, μέσω του μηνύματος του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θόδωρο Βενιάμη με αφορμή την έκδοση της Ετήσια Έκθεση της ΕΕΕ. Παράλληλα όμως εφαρμόζει την τακτική μία στο καρφί και μία στο πέταλο αφού   καυτηριάζει την μετατροπή της εθελοντικής εισφοράς των εφοπλιστών  προς το ελληνικό κράτος σε υποχρεωτική κάνοντας λόγο για φοροεισπρατικά μέτρα και για συνταγματική εκτροπή.

«Σε εθνικό επίπεδο, και ενώ η Ελλάδα έχει εισέλθει σε θετική πορεία σταθεροποίησης της
οικονομίας της, η ελληνική ναυτιλία κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία μια σοβαρή κρίση στο σταθερό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της, οι βασικές διατάξεις του οποίου έχουν συνταγματική κατοχύρωση από το 1975, ιδιαιτερότητα που αποδεικνύει την θεμελιώδη σημασία της ναυτιλίας για τον τόπο της, που την καθιστούν σταθερή και μη διαπραγματεύσιμη αξία, υπεράνω κυβερνητικών προσανατολισμών» επισημαίνει ο Θ.Βενιάμης και προσθέτει:
« Ειδικότερα, παρά την άμεση ανταπόκριση της ναυτιλιακής μας κοινότητας να
συνεισφέρει στα δημοσιονομικά έσοδα της χώρας, που κατέληξε στην επιτυχή ολοκλήρωση και υπογραφή ενός συνυποσχετικού με τον Πρωθυπουργό, για εθελοντικό διπλασιασμό της
φορολογίας της για μια τριετία, υπήρξε νομοθετική επιβολή φοροεισπρακτικών μέτρων που αποτελεί συνταγματική εκτροπή και κλονίζει το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας
και του ναυτιλιακού κλάδου. Κάθε Κράτος που επιθυμεί να έχει
παρουσία στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι με μια ανταγωνιστική ναυτιλία και να εισπράττει τα αντίστοιχα οφέλη από την οικονομική, πολιτική και στρατηγική διάσταση αυτής, πρέπει να την προσεγγίζει με μακροπρόθεσμη και σταθερή πολιτική».


Στη συνέχεια ο Θ.Βενιάμης  τονίζει την δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας:

«Σε διεθνές επίπεδο, η ναυτιλία των Ελλήνων επιβεβαίωσε ότι έχει τα εχέγγυα να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις προκλήσεις και να διατηρεί την ηγετική της θέση στη διεθνή κατάταξη των ναυτιλιακών δυνάμεων και υπό τις κρατούσες συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, που υφίστανται λόγω της συνεχιζόμενης ασταθούς ναυλαγοράς.
Το αποδεικνύουν αναμφισβήτητα οι αριθμοί: Το 16,25% του παγκόσμιου στόλου και το 46,7%
του κοινοτικού, σε ποσοστό χωρητικότητας dwt, ανήκουν σε ελληνική πλοιοκτησία. Τα υψηλά
αυτά ποσοστά, σε συνδυασμό με την ποιότητα του ελληνόκτητου στόλου, η συντριπτική
πλειοψηφία του οποίου αποτελείται από πλοία νέας ηλικίας και υψηλής τεχνολογίας, και την
μακρόχρονη εμπειρία των Ελλήνων πλοιοκτητών στην προσφορά αξιόπιστων υπηρεσιών
υψηλού επιπέδου, ισχυροποιούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στην
θαλάσσια διακίνηση του παγκόσμιου εμπορίου» και συμπληρώνει:

«Επιπροσθέτως, τα ανωτέρω εντυπωσιακά μεγέθη καταδεικνύουν και την στρατηγική διάσταση της ναυτιλίας μας, με δεδομένη την εξάρτηση της σύγχρονης κοινωνίας, και επομένως και των Κυβερνήσεων ανά τον πλανήτη, από τις θαλάσσιες μεταφορές για την εξασφάλιση της επάρκειάς τους σε ενέργεια, πρώτες ύλες και τρόφιμα, που μεγιστοποιείται, ως γνωστόν, ειδικότερα σε περιόδους σημαντικών γεωπολιτικών κρίσεων. Η παράμετρος αυτή απασχολεί κατά προτεραιότητα σε πολιτικό επίπεδο τις χώρες αυτοτελώς αλλά και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές που θέλουν να έχουν τη δική τους ναυτιλία. Στις περιπτώσεις αυτές, η εθνική ναυτιλιακή πολιτική που ακολουθούν έχει ένα κοινό σημείο προσέγγισης: τη διαμόρφωση ενός πλαισίου λειτουργίας για τη ναυτιλία τους που θα την καθιστά βιώσιμη, δηλαδή, ικανή να μπορέσει να ανταποκριθεί διαχρονικά στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες του διεθνούς δια θαλάσσης εμπορίου και του σκληρού ανταγωνισμού. Συνθήκες που τα τελευταία χρόνια
λόγω των συνεχώς αυξανόμενων περιβαλλοντικών απαιτήσεων και των σχετικών προηγμένων τεχνολογικών προτύπων, καθιστούν τη ναυτιλιακή επένδυση και την μετέπειτα επιχειρηματική λειτουργία του πλοίου ακόμη πιο ριψοκίνδυνη και απρόβλεπτη».

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ  κάνει ιδιαίτερη αναφορά  στην Έκθεση των Ποσειδωνίων: «Τον Ιούνιο του 2014, η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης των Ποσειδωνίων στην Αθήνα θα
φέρει για άλλη μια φορά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος τα επιτεύγματα και τους
συντελεστές της πολυδιάστατης ναυτιλιακής βιομηχανίας και των υπηρεσιών που προσφέρουν στη διεθνή κοινότητα. Η γιορτή αυτή της ναυτιλίας που ουσιαστικά έχει αναδειχθεί σε διεθνή ναυτιλιακό θεσμό, δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα, που κατέχει για δεκαετίες την πρώτη ναυτιλία διεθνώς, να διεκδικήσει και να αναδείξει τον στρατηγικό της ρόλο στις διεθνείς εμπορικές εξελίξεις.
Η δημοσιότητα που θα λάβει η ναυτιλία, που συνήθως επιτελεί το έργο της σιωπηλά, ας
ελπίσουμε ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να επικρατήσει
στους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στους μεγάλους εμπορικούς μας εταίρους, διακριτική και ρεαλιστική αντιμετώπιση στα προβλήματα της ναυτιλίας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.