14 Μαΐ 2014

Υπογράφονται σήμερα οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες παρουσία του πρωθυπουργού

Δύο χρόνια μετά την προκήρυξη των διαγωνισμών, και ένα σχεδόν χρόνο από την ανάδειξη των αναδόχων κοινοπραξιών, υπογράφονται σήμερα στο ΥΠΕΚΑ, παρουσία του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, οι τρεις συμβάσεις για τις τρεις ισάριθμές περιοχές, του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατακόλου.
 
Κλείνει έτσι ένα κεφάλαιο που άνοιξε το 2012 μέσω του διαγωνισμού των λεγόμενων «ανοικτών θυρών» (open door), και ανοίγει ο δρόμος για τις πρώτες έρευνες πετρελαίου στη χώρα μετά από δεκαετίες.
 
Τις συμβάσεις θα κληθούν να υλοποιήσουν τα εξής σχήματα:
 
* Για την χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA PETROLEUM.
* Για το Κατάκολο, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / TRAJAN OIL & GAS Ltd.
* Για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού, το σχήμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ / EDISON / PETROCELTIC.
 
Η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση των τριών περιοχών διήρκεσε περίπου 29 μήνες, ενώ εκκρεμεί για την έναρξη υλοποίησης των συμβάσεων η κύρωσή τους από τη Βουλή.
 
Το ελάχιστο δεσμευτικό κόστος των επενδύσεων ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα υδρογονανθράκων που πιθανόν να περιέχουν οι περιοχές αυτές φθάνουν ως τα 300 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.
 
Η κυβέρνηση έχει προσδοκίες για υψηλά έσοδα από τα πετρέλαια στις τρεις περιοχές, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για εισροή στα δημόσια ταμεία 15-20 δισ. δολαρίων σε βάθος 35ετίας, εφόσον φυσικά επαληθευτούν στην πράξη οι υπολογισμοί για τα απολήψιμα κοιτάσματα.
 
Η πιο ώριμη από τις τρεις περιοχές είναι το Κατάκολο, όπου έχει ανακαλυφθεί κοίτασμα πετρελαίου από το 1982, γι' αυτό και δεν χρειάζονται ερευνητικές γεωτρήσεις. Το απολήψιμο κοίτασμα εκτιμάται στα 10 εκατ. βαρέλια και η γεώτρηση υπολογίζεται πολύ νωρίτερα της τριετίας. Το Κατάκολο έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία της ελληνικής Energean και της βρετανικής Trajan Oil.
 
Στην περίπτωση του Πατραϊκού, που έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, της ιταλικής Edison και της σκωτσέζικης Melrose, τα απολήψιμα κοιτάσματα υπολογίζονται σε 200 εκατ. βαρέλια. Όσο για τα Ιωάννινα (κοινοπραξία Energean με καναδική Petra Petroleum), τα ανακτήσιμα κοιτάσματα υπολογίζονται σε 50-80 εκατ. βαρέλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.