10 Φεβ 2016

Μειώθηκε το ναυτιλιακό συνάλλαγμα κατά 50,7%-Φεύγουν οι ξένες τράπεζες

Η πολιτική και οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές αντιδράσεις και στη ναυτιλία. Μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα κλείνουν τα γραφεία τους στον Πειραιά ή συρρικνώνουν τη δραστηριότητά τους ενώ ξένα επενδυτικά funds αλλά και μεμονωμένοι επενδυτές που ήθελαν να επενδύσουν στο θαύμα της ελληνικής ναυτιλίας έκαναν «κράττει τις μηχανές του χρήματος».

Ο κεφαλαιακός έλεγχος των τραπεζών, τα θρυλικά πλέον capital controls, έχουν λειτουργήσει αποτρεπτικά για την εισαγωγή ναυτιλιακού συναλλάγματος αφού όσες εταιρείες συνεχίζουν να φέρνουν μέσα μέρος των κερδών τους δεν μπορούν να το διαχειριστούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρώτο εξάμηνο του 2015 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα ήταν 6,42 δισεκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας αύξηση 2,13% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 που ήταν 6,29 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το διάστημα όμως Ιουλίου – Οκτωβρίου 2015 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα έφθασε μόνο τα 2,27 δισεκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας μείωση 50,78% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 που ήταν 4,62 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μείωση αυτή είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά των capital controls και της οικονομικής αστάθειας και ανασφάλειας που προκάλεσαν.

Απομακρύνονται οι ξένες τράπεζες

Η ελληνική οικονομία που μοιάζει με κινούμενη άμμο έχει ως αποτέλεσμα να απομακρύνει ξένες τράπεζες από τον Πειραιά.
«Οι πολλές τράπεζες που στήριζαν την ελληνική ναυτιλία εξαφανίστηκαν από την Ακτή Μιαούλη με τρομερές συνέπειες, τόσο στην εξεύρεση νέων δανείων από μικρομεσαίες εταιρίες όσο και την απασχόληση. Η κατραπακιά των capital controls αφενός δημιούργησε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης όπου τα περισσότερα χρήματα των ναυτιλιακών εταιρειών κρατούνται στο εξωτερικό και απλά μόνο ένα μικρό μέρος του ναυτιλιακού συναλλάγματος εισάγεται με σκοπό να εκπληρώσουν τις λιγοστές υποχρεώσεις εντός της Ελλάδας. Έτσι και οι τράπεζες δεν θα επιστρέψουν εύκολα πίσω και το ναυτιλιακό συνάλλαγμα θα είναι μικρότερο» επισημαίνουν στο newmoney.gr τραπεζικά στελέχη.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.