25 Φεβ 2016

Σκουρλέτης: Πύλη εισόδου για το ιρανικό πετρέλαιο μπορεί να γίνει Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρώτα στάδια των διαπραγματεύσεων με το Ιράν προκειμένου να εξασφαλίσει το φυσικό αέριο που χρειάζεται η χώρα και ταυτόχρονα να καταστεί μία πύλη μέσω της οποίας το Ιράν θα διοχετεύσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως ανέφερε και ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.
Η ελληνική παραγωγή πετρελαίου είναι εξαιρετικά περιορισμένη και φυσικά η χώρα δεν διαθέτει φυσικό αέριο, ενώ το Ιράν -κράτος-μέλος του OPEC- διαθέτει αποθέματα τα οποία, σύμφωνα με την ΒΡ, είναι τα μεγαλύτερα του κόσμου.

Η Ελλάδα συμφώνησε τον Ιανουάριο την παροχή πετρελαίου από το Ιράν στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία του Ιράν με μία δυτική εταιρεία μετά την άρση του εμπάργκο, ενώ ανοίγει τον δρόμο της συνεργασίας και στο φυσικό αέριο, όπως τόνισε ο κ. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του.
«Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το Ιράν επιθυμεί την έναρξη πώλησης φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου το οποίο χρησιμοποιείται στη ναυτιλία και αυτό ενδιαφέρει την Ελλάδα», τόνισε ο Έλληνας υπουργός.
Η Ρεβυθούσα είναι μία πιθανή πύλη εισόδου για το ιρανικό φυσικό αέριο, ενώ ένα υπό κατασκευή εργοστάσιο στην Αλεξανδρούπολη είναι μία δεύτερη πύλη. Το Ιράν έχει εκφράσει ενδιαφέρον και για τα δύο, όπως υποστήριξε ο κ. Σκουρλέτης.
Η Ελλάδα ευελπιστεί ότι η άρση του εμπάργκο ενάντια στο Ιράν θα τη βοηθήσει να διαφοροποιήσει τις πηγές από τις οποίες προμηθεύεται ενεργειακά προϊόντα και θα ενισχύσει τη θέση της ως ευρωπαϊκό κέντρο «διανομής» ενεργειακών προϊόντων.
Ο υφυπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Αμίρ Χουσείν Ζαμανίνια βρέθηκε στην Αθήνα στις 22 Ιανουαρίου και είχε επαφές με τον κ. Σκουρλέτη.
Το Ιράν, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο, επιθυμεί να χρησιμοποιήσει υποδομές που υπάρχουν στο Ομάν γι' αυτό το σκοπό, όπως αποκάλυψε το υπουργείο Πετρελαίου της Τεχεράνης.
Παράλληλα ιρανικές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για συνεργασία με τη ΔΕΠΑ, την ελληνική εταιρεία φυσικού αερίου, για τη δημιουργία μίας κοινοπραξίας για υγροποιημένο φυσικό αέριο, με την εγκατάσταση να κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη.
Η επέκταση του σταθμού της Ρεβυθούσας θα ολοκληρωθεί το 2017, ενώ εάν υπάρξουν οι κατάλληλες επενδύσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Και οι δύο εγκαταστάσεις θα συνδεθούν με διεθνή αγωγούς μεταφοράς ενέργειας, τον Trans Adriatic Pipeline και τον Gas Interconnector Greece-Bulgaria, όπως υποστήριξε ο κ. Σκουρλέτης. Μάλιστα ο δεύτερος αγωγός εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα.
«Εάν αυτό το project αποδειχθεί βιώσιμο θα ανοίξει ο δρόμος και για την εγκατάσταση της Αλεξανδρούπολης», προσέθεσε ο Έλληνας υπουργός.
Προσέθεσε ότι το Ιράν ενδιαφέρεται και για τα ελληνικά διυλιστήρια. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να μειώσει το μερίδιο 35% που κατέχει στα ΕΛΠΕ, ως εκ τούτου οποιαδήποτε εξαγορά μεριδίου από το Ιράν θα πρέπει να γίνει από ιδιώτες επενδυτές, ξεκαθάρισε ο κ. Σκουρλέτης.
Σημειώνεται ότι τη εταιρεία Paneuropean Oil & Industrial Holdings, η οποία ανήκει στον Όμιλο Λάτση διαθέτει το 43% των ΕΛΠΕ.
ΠΗΓΗ: Bloomberg-Απόδοση κειμένου newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.