10 Φεβ 2016

Φωτορεπορτάζ και Ομιλίες-Τελετή ένταξης του νεότευκτου περιπολικού σκάφους ανοικτής θαλάσσης Λ.Σ.


Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρή Δρίτσα,πραγματοποιήθηκε η τελετή ένταξης του νεότευκτου περιπολικού σκάφους ανοικτής θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής “090”, η οποία συνδιοργανώθηκε με την Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.Κατά τη διάρκεια της τελετής, που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου, έγινε ονοματοδοσία και ύψωση σημαίας του Π.Α.Θ. από την ανάδοχο, Δήμαρχο Γαύδου, Ευαγγελία Καλλίνικου.


Το Π.Α.Θ. 090 «ΓΑΥΔΟΣ» καλύπτει από το Δεκέμβριο του 2015 επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και διατίθεται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα, η ένταξή του ενισχύει την κεντρική στόχευση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την ισχυροποίηση της φύλαξης των συνόρων της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις. Το έργο συγχρηματοδόθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 82,5% συμμετοχή, ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία.

Στην τελετή παρέστησαν οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Γιάννης Θεοτοκάς, Χρήστος Λαμπρίδης και Ιωάννης Γιαννέλλης – Θεοδοσιάδης, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Α΄ Πειραιά και Νησιών Ελένη Σταματάκη, ο βουλευτής ΝΔ Β Αθήνας και τέως Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο βουλευτής ΝΔ Β΄ Πειραιά Ιωάννης Τραγάκης, ο βουλευτής Ανεξαρτήτων Ελλήνων Β΄ Πειραιά Δημήτριος Καμμένος, ο Πρέσβης της Ολλανδίας Caspar Veldkamp, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Καραγεώργης Π.Ν. και αντιπροσωπεία του Πολεμικού Ναυτικού, οι Υπαρχηγοί Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχοι Λ.Σ Αθανάσιος Χονδρονάσιος και Νικόλαος Πατρινός, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής Παναγιώτης Μαρκετάκης, ο επικεφαλής Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων ΕΛ.ΑΣ, Πλοίαρχος Λ.Σ. Δημοσθένης Παπαλεονάρδος, οι Διευθυντές Κλάδων Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και του λοιπού στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου, εκπρόσωποι του Γενικού Επιτελείου Στρατού, του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, εκπρόσωποι του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, επίτιμοι Αρχηγοί του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ, οι Πρόεδροι της Λέσχης Λ.Σ. και της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Λ.Σ καθώς και εκπρόσωποι της ολλανδικής εταιρείας κατασκευής του νεότευκτου σκάφους.


Ομιλία Δημάρχου Γαύδου, κας Ευαγγελίας Καλλινίκου

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες, Λιμενικό Σώμα, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα πολύ συγκινητικά σας λόγια.
Εμείς οι ακρίτες, οι κάτοικοι της νήσου Γαύδος σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την τιμή που μας κάνετε, δίνοντας το όνομα του νησιού στο νέο πλοίο του Λιμενικού Σώματος και για μένα προσωπικά είναι τιμή να παρίσταμαι ως ανάδοχος του πλοίου. Όλοι εμείς οι νησιώτες γινόμαστε αποδέκτες των Υπηρεσιών που παρέχουν τα πλοία και το πλήρωμα των πλοίων του Λιμενικού Σώματος.
Πολλές φορές έχουν σώσει ζωές μεταφέροντας ασθενείς, που από τα ακριτικά νησιά δεν υπάρχει άλλος τρόπος διακομιδής σε κάποιο νοσοκομείο και ειλικρινά πολλές φορές, γίνεται μέσα σε πολύ αντίξοες καιρικές συνθήκες και ευχαριστούμε πάρα πολύ που νιώθουμε το Σώμα δίπλα μας.
Επιπροσθέτως, σε περιπτώσεις μεταναστευτικού που είχαμε στην περιοχή μας, η συνεργασία μας με το Λιμενικό Σώμα, έγινε με έναν πάρα πολύ ανθρώπινο τρόπο.
Ας είναι λοιπόν καλοτάξιδο αυτό το πλοίο και το πλήρωμά του να είναι δυνατό να παλεύουν κάθε φουρτούνα που προκαλεί τον ανθρώπινο πόνο.
Θα χαρούμε να ανταποδώσουμε την φιλοξενία, να δούμε το πλοίο κάποια στιγμή στο λιμάνι της Γαύδου και να σας ανταποδώσουμε την πραγματική συγκίνηση που μας δώσατε σήμερα.
Ευχαριστούμε πολύ.

Ομιλία Θ.Δρίτσα


Πανοσιολογιότατε, σεβαστοί ιερείς, αξιότιμε κ. Πρέσβη.
Κ. Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Αξιότιμοι κ. Βουλευτές, αξιότιμε κ. πρώην υπουργέ εκπρόσωπε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολλή χαρά αισθανόμαστε και για τη δική σας παρουσία ως συνέχεια, σε σημαντικά ζητήματα της ελληνικής πολιτείας.
Κ. Αντιπεριφερειάρχες,
Αγαπητή κα Δήμαρχε, η παρουσία σας εδώ, μας δίνει ένα εξαιρετικό συμβολισμό και είναι μια ξεχωριστά καλή στιγμή, σε αυτή την ηλιόλουστη μέρα, που είναι, έτσι και αλλιώς, ένας καλός οιωνός, αυτό το πλοίο να παίρνει το όνομα του νοτιότερου τμήματος της Ελλάδος, του νοτιότερου τμήματος της Ευρώπης, που είναι αυτό το περίφημο νησί της Μεσογείου, η Γαύδος, με την πολύ μεγάλη ιστορία του, αλλά και με το παρόν που θέλει να διεκδικήσει, πάρα το μικρό του μέγεθος και τη μικρή του πληθυσμιακή σύνθεση. Νομίζω ότι αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους εμπνεύστηκαν να δώσουν αυτό το όνομα σε αυτό το πλοίο, και η παρουσία σας κα. Δήμαρχε μας δίνει ξεχωριστή χαρά και συγκίνηση.
Κ. Αρχηγέ του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.
Κ. Υπαρχηγοί
Κ. Επιτελείς Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.
Κ. Αρχηγέ του Στόλου. Συγνώμη που ξεπερνώ τις σειρές και το πρωτόκολλο
Αξιότιμε κ. Κυβερνήτα και αξιότιμες κυρίες και κύριοι, άξια στελέχη του Λ.Σ., πλήρωμα αυτού του σκάφους.
Κυρίες και κύριοι.
Είναι πολύ σημαντική αυτή η στιγμή γιατί ακριβώς δεν έρχεται να προσθέσει απλά και μόνο ένα σύγχρονο πλοίο στο στόλο του Λ.Σ., έρχεται να καταδείξει την αποτελεσματικότητα της ελληνικής πολιτείας διαχρονικά και την εγρήγορση για την αντιμετώπιση κρίσιμων και δύσκολων αναγκών, που απαιτούνται με βάση τις εξελίξεις. Εκ μέρους του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, κ. Αλέξη Τσίπρα, χαιρετίζω αυτή τη σημαντική στιγμή της ονοματοδοσίας, μεταφέρω την ευαρέσκειά του, μεταφέρω τη δική του στήριξη και πιστεύω θα του δοθεί και εκείνου η ευκαιρία να επιβιβασθεί σε αυτό το πλοίο και να πορευθεί μαζί με τα στελέχη του Λ.Σ και να πλεύσει σε αποστολές τόσο σημαντικές και τόσο καίριες.
Είναι σε όλους μας γνωστό, το τελευταίο διάστημα η Χώρα μας έχει έρθει αντιμέτωπη με μια σειρά από ζητήματα εξαιρετικής σοβαρότητας, μερικά μάλιστα εκ των οποίων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πρωτοφανέρωτα και ιστορικά, μείζονος γεωπολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής σημασίας, με σοβαρότατες ανθρώπινες διαστάσεις, που ξεπερνούν τα στενά εθνικά όρια και φτάνουν μέχρι και στο σημείο, ενδεχομένως, να κλυδωνίζουν το ευρωπαϊκό και διεθνές οικοδόμημα.
Ο λαός μας έχει ιστορικά δοκιμαστεί σε ανάλογες συνθήκες και συγκυρίες, οι οποίες έχουν αποτελέσει σημείο αναφοράς, πολύ κρίσιμο και πολύ χρήσιμο, για την πορεία του. Μέσα από αυτές όμως, τις δυσκολίες, κατά κανόνα, σχεδόν πάντα και αυτή είναι η ελπίδα μας, η ιστορικά τεκμηριωμένη ελπίδα μας, έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την αναγέννηση και την δημιουργία  νέων προοπτικών για το έθνος, για το λαό μας, για την πατρίδα μας.
Η σύγχρονη πραγματικότητα συμπυκνώνει με χαρακτηριστικό τρόπο τις παραπάνω προκλήσεις. Το ζήτημα των προσφυγικών ροών έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις, με δραματικές κοινωνικές και ανθρωπιστικές συνέπειες, η διαχείριση του οποίου είναι εξαιρετικά δύσκολη και δε μπορεί παρά να ανάγεται σε θέμα πρώτιστης σημασίας για την ελληνική πολιτεία, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεκαετίες ολόκληρες, ίσως έναν αιώνα, είχαμε να ζήσουμε ανάλογα συμβάντα. Από το 2ο εξάμηνο του 2014, βαθμιαία και γοργά από τις αρχές του 2015, αυτό που αναμενόταν και αυτό που πάρα πολλοί αναλυτές το είχαν εκτιμήσει και το είχαν προβλέψει, άρχισε να εξελίσσεται και από ένα σημείο και ύστερα, να αποκτά ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Οι μετακινήσεις των πληθυσμών και επί του προκειμένου, τα προσφυγικά ρεύματα κυρίως από τη Συρία, δεν είναι ένα απλό γεγονός. Είναι πράγματι μια τεράστια ανθρώπινη περιπέτεια, μια τεράστια ανθρώπινη εποποιία θα έλεγα, που δοκιμάζει τους πάντες, δοκιμάζει πολλαπλά όμως, όχι μόνο την αντοχή των κατακτήσεων της ανθρωπότητας, αλλά κυρίως της Ευρώπης. Το προσφυγικό πρόβλημα όντως δεν είναι ελληνικό ζήτημα, είναι ευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο. Δοκιμάζεται η ανθρωπιά μας, η ικανότητα της Ευρώπης να λειτουργεί ενωμένη και βασισμένη πάνω στις αξίες της που με αίμα, δάκρυ και πόνο συγκρότησε αυτή η ήπειρος.
Στη σύγχρονη αυτή πραγματικότητα, ο ρόλος των φορέων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και εξαιρετικώς του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ προσδιορίζεται ως κορυφαίος και κρίσιμος. Το Λιμενικό Σώμα, έχει κληθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο που επιτάσσουν οι καιροί και οι συνθήκες. Είναι η δύναμη της πρώτης γραμμής, είναι η δύναμη που όχι απλά και μόνο οργανώνει την εποπτεία των συνόρων, τον έλεγχο, την εκτέλεση των καθηκόντων του, που παραδοσιακά η Ελληνική πολιτεία έχει αναθέσει στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, τον έλεγχο στη θάλασσα, του οργανωμένου εγκλήματος, την προστασία του περιβάλλοντος και πολλά άλλα υψηλής στόχευσης καθήκοντα και αποστολές, αλλά έχει ως δύναμη πρώτης γραμμής να ανταποκριθεί σε ένα τεράστιας σημασίας ανθρωπιστικό καθήκον, επί τη βάση κανόνων και νόμων του Ελληνικού Κράτους και των Διεθνών Συνθηκών  και μέσα από αυτό να συγκροτήσει, να αναδείξει, να κατοχυρώσει και να εγγυηθεί αγαθά  που διαπερνούν όλο το νομικό πλούτο, τη νομική ιστορία, την πρακτική και τις διεθνείς συνθήκες που αφορούν την έρευνα - διάσωση.
Η διάσωση έχει πρώτα από όλα ανθρωπιστική παράμετρο, αλλά μέσα από αυτήν κατοχυρώνεται και σταθεροποιείται η κυριαρχία της χώρας. Γεωπολιτικά ζητήματα και γεωστρατηγικά, τεράστιας σημασίας, εγκιβωτίζονται μέσα σε αυτή τη σοβαρότατη επιχειρησιακή δράση που αφορά την έρευνα-διάσωση. Γύρω από τα ζητήματα της έρευνας και διάσωσης δομούνται δράσεις και επίδικα που μπορούν να δημιουργήσουν επισφάλειες και ανταγωνισμούς αναφορικά με την προστασία και την κατοχύρωση της ακεραιότητας και της  κυριαρχίας για τη χώρα μας και για τις διεθνείς της σχέσεις. Το πολύπλευρο αυτό έργο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, ανώτερό του δε μπορεί σε καμία περίπτωση η συγκυρία να αναδείξει, είναι έτοιμο να το προσφέρει και έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα το Λιμενικό Σώμα να το προσφέρει, ως εσωτερική και διεθνής δύναμη, όπως δε μπορεί καμιά άλλη ευρωπαϊκή δύναμη, υπηρεσία φύλαξης συνόρων να το αναδείξει, χωρίς την παρουσία, τη συνέργια, τη συνεργασία με το ελληνικό Λ.Σ. Τα θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε. και η προστασία τους απαιτούν συνέργιες. Καλοδεχούμενη η Ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, με τους όρους και τους κανόνες που κατοχυρώνουν πάντα τις εθνικές αρμοδιότητες στον τομέα της φύλαξης των συνόρων αλλά και με την καίρια σημασίας συνέργια με το Λ.Σ. 
Βασική μας επιδίωξη είναι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κάθε διαθέσιμο πόρο, προκειμένου η υλικοτεχνική υποδομή του Λιμενικού Σώματος να επαναπροσανατολιστεί στην επαρκή ανταπόκρισή του στις σύγχρονες προκλήσεις της διαχείρισης των προσφυγικών ροών και της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, πάντοτε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού. Ήδη τα προγράμματα, που ο Αρχηγός και ο Αστυνομικός Δ/ντης με πολύ καίριο τρόπο παρουσίασαν, είναι στις στοχεύσεις και στις προτεραιότητές μας. Ταυτόχρονα, πυρήνας της πολιτικής μας αποτελεί η αξιοποίηση των αναγκών του Λιμενικού Σώματος για σύγχρονα πλωτά μέσα ως εργαλείο ενίσχυσης της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας αλλά και της εγχώριας ελληνικής ναυπηγικής τεχνογνωσίας. Ήδη, σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και στα πρώτα στάδια υλοποίησης αυτού του πολυετούς σχεδίου πορευόμαστε. Για μας έχει ιδιαίτερη σημασία οι συμβάσεις της ναυπήγησης πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος να ολοκληρώνονται έγκαιρα και με απόλυτη υπευθυνότητα. Αυτό παραμένει βασική μας προτεραιότητα.
Είναι όλα αυτά εξαιρετικά σημαντικά, αλλά πάνω από όλα τίποτα, κανένα πλωτό μέσο αναγκαίο, κανένας αναγκαίος εξοπλισμός δε μπορεί να αντικαταστήσει και να υποκαταστήσει την πρωτίστης σημασίας παράμετρο για τις μεγάλες αυτές προσπάθειες του ελληνικού λαού και της ελληνικής πολιτείας, και αυτός είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Εκεί στηριζόμαστε και εκεί πρέπει να ρίξουμε ως πολιτεία το βάρος για τη στήριξη των στελεχών του Λ.Σ., για την υποστήριξή τους και στην επιχειρησιακή τους παρουσία και αποστολή, αλλά και στην ατομική και οικογενειακή τους, γιατί αυτή είναι η πιο σοβαρή, η πιο σημαντική, η πιο παραγωγική επένδυση που μπορεί να κάνει κάθε πολιτεία και κάθε κράτος.
Με αυτές τις σκέψεις καλωσορίζω την ονοματοδοσία και ένταξη του ΠΑΘ 090 στη δύναμη του Λιμενικού Σώματος και απευθυνόμενος σε εσάς κ. Κυβερνήτη, στο πλήρωμα, τα άξια στελέχη του Λ.Σ., εύχομαι από βάθος καρδίας και εκ μέρους και του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, καλά ταξίδια, καλές θάλασσες, υπενθυμίζοντάς σας ότι σπάνια συμβαίνει στη συγκυρία να καλείστε να επιτελέσετε το πατριωτικό σας καθήκον και ταυτόχρονα μαζί με αυτό απόλυτα συνδεδεμένο και συνυφασμένο, να επιτελέσετε τον  ανθρωπιστικό σας ρόλο και να αισθανθείτε αξιοσύνη γιατί σώζετε ζωές, υπερασπίζεστε τον ανθρωπισμό και την ανθρώπινη ζωή. Πατρίδα και ανθρωπισμός, σε αυτή την περίπτωση, πάνε στενά δεμένα και αυτό είναι μια αποστολή που έχετε την τιμή και το προνόμιο να την αναλαμβάνετε, όπως σε λίγες φορές συμβαίνει, με τόση ενάργεια πραγματικά, αυτά τα δύο αγαθά να συναντώνται τόσο στενά και να συμπορεύονται και να χρειάζεται το ένα να συμπληρώσει το άλλο.
Σας εύχομαι λοιπόν, με αυτές τις σκέψεις καλά ταξίδια, καλή δύναμη και δικαίωση στις επίμονες και δύσκολες προσπάθειές σας. Επιτυχή έκβαση όλων των αποστολών σας.
Καλά ταξίδια, να είστε καλά. 


 ΟΜΙΛΙΑ  ΑΡΧΗΓΟΥ Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ


1.      Σεβασμιότατε
2.      Κύριε Υπουργέ Ναυτιλίας και Αιγαίου
3.      Κύριοι Εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου
4.      Κύριε Πρέσβη
5.      Κύριε Αρχηγέ του Στόλου
6.       Κύριοι Γενικοί Γραμματείς
7.      Κυρία Δήμαρχε της Γαύδου, κύριοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης
8.      Κύριοι εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας  «Damen Shipyards Gorinchem»
10. Κυρίες και Κύριοι. Αγαπητοί Συνάδελφοι.

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω στη σημερινή τελετή ένταξης του νεότευκτου Περιπολικού Ανοικτής Θαλάσσης με διακριτικό 090 στον επιχειρησιακό στόλο του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. Η ενσωμάτωση του ΠΑΘ/ΛΣ 090 στον επιχειρησιακό βραχίονα αποτελεί ένα μεγάλο εκσυγχρονιστικό έργο για την οικογένεια του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Από τον οραματισμό μέχρι την υλοποίηση του έργου αυτού,  επί σειρά ετών καταβλήθηκαν πολλές επίμονες και εντατικές  προσπάθειες.
Με τη συμβολή Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΥΔΕΑΠ ως  διαχειριστικής αρχής του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, των συναρμόδιων Υπουργείων (Οικονομικών & Ανάπτυξης), των συναρμόδιων Διευθύνσεων του Φορέα μας, επιτεύχθηκε αυτό που για τους πολλούς φάνταζε πάρα πολύ δύσκολο.
Αυτό επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι με συναντίληψη, συστράτευση και συνέργειες επιτυγχάνονται στόχοι, υπερσκελίζονται εμπόδια και  ολοκληρώνονται  έργα τόσο σημαντικά όσο το σημερινό.
Με τον κόπο που καταβλήθηκε και την ομαδικότητα που υπέδειξε το κάθε στέλεχος που συμμετείχε ενεργά στην παραπάνω προσπάθεια, παρουσιάζουμε με υπερηφάνεια ένα πλοίο ορόσημο για το Λιμενικό, που θα κληθεί και αυτό να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα και να συμβάλει στην καλλιέργεια   κλίματος ασφάλειας στις θάλασσες μας  μέχρι και την τελευταία βραχονησίδα της Πατρίδος μας. 
Το  όνομα «ΓΑΥΔΟΣ» και η παρουσία σήμερα εδώ της Δημάρχου της ομώνυμης νήσου αποτυπώνουν εύγλωττα τον στόχο μας αυτό. 

Το αναφερόμενο έργο συνολικού προϋπολογισμού 28.800.000,00 € αποτελεί πολυετές έργο, ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., με συγχρηματοδότηση κατά  82,5% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων.
Το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης 090 της Ολλανδικής κατασκευάστριας εταιρείας Damen Shipyards Gorinchem, είναι ένα σύγχρονο πλοίο 58 μέτρων υψηλών δυνατοτήτων και φέρει ναυτιλιακό και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.
Έχει μεγάλη ακτίνα δράσης και αυτονομία, μεγάλη μεταφορική ικανότητα, φέρει σωστικό και διασωστικό εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών, φέρει βοηθητικό σκάφος έρευνας και διάσωσης και επιπρόσθετα στην ειδικά διαμορφωμένη πρύμνη του, φέρει βοηθητικό ταχύπλοο σκάφος πνευστού τύπου υψηλών επιδόσεων.  (Σας έχει διανεμηθεί σχετικό ενημερωτικό έντυπο).
Χαιρετίζουμε το νέο πλήρωμα του 090, το οποίο έχοντας ήδη δοκιμασθεί επάξια στις προηγούμενες υπηρεσίες του, προσδοκούμε να συνεισφέρει τα μέγιστα και ως πλήρωμα του νέου πλοίου.
Στον Κυβερνήτη  και το πλήρωμα του 090 ευχόμαστε  καλή επιτυχία στις δύσκολες αποστολές που θα κληθούν να φέρουν σε πέρας, υποσχόμενοι ότι σύσσωμη η Ηγεσία και το Επιτελείο, θα σταθεί στο πλευρό τους.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Αρχηγείο Στόλου για τη φιλοξενία του σκάφους στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών, για το χρονικό διάστημα που οι διαδικασίες παραλαβής ήταν σε εξέλιξη.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω  επίσης και την εταιρεία κατασκευής του πλοίου, που σε στενά και ασφυκτικά χρονικά όρια ανταποκρίθηκε στην πρόκληση της έγκαιρης παράδοσής του. 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Μπροστά μας έχουμε την πρόκληση, να αξιοποιήσουμε ένα σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους πάνω από 200 εκατ. Ευρώ –το μεγαλύτερο στην ιστορία του Λιμενικού Σώματος- στο οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων,  η προμήθεια νέων σκαφών και εξοπλισμού καθώς και η εγκατάσταση σταθερού συστήματος θαλάσσιας επιτήρησης στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας.
Κυρίες και κύριοι,
Σας διαβεβαιώνουμε, ότι εξαντλούμε και θα συνεχίσουμε να εξαντλούμε κάθε δυνατότητα και να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε  το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, να συνεχίσει να εξοπλίζεται με επιχειρησιακά μέσα αντίστοιχης ποιότητας και τεχνολογίας, όπως το πλοίο που έχετε μπροστά σας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα και επιτυχώς στις απαιτήσεις του παρόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Το Λιμενικό Σώμα στέκεται ακρίτας στις εσχατιές των θαλάσσιων συνόρων της χώρας και της Ευρώπης. Είμαστε πάντα εκεί, έτοιμοι, παράλληλα  να καλωσορίσουμε κάθε Ευρωπαίο εταίρο μας που επιθυμεί να συμπράξει στον κοινό αγώνα για την ασφαλή διαχείριση των ευρωπαϊκών εξωτερικών θαλασσίων συνόρων και την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που επηρεάζει σε όλη του την έκταση το Οικοδόμημα της ενωμένης Ευρώπης. -

Καλοτάξιδο,
Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.