25 Φεβ 2016

Κίνδυνος κατάρρευσης της κρουαζιέρας στην Ελλάδα


Ο πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ, Θ.Κόντες 
Έντονες ανησυχίες για την πορεία της κρουαζιέρας το 2016 εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας. Οι προβλέψεις είναι ανησυχητικές και ήδη  οι εταιρείες έχουν μειώσει δρομολόγια στην ανατολική Μεσόγειο 
  τόσο λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στην Τουρκία από τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις όσο και  από  την εξέλιξη του μεταναστευτικού, μειώνοντας περεταίρω τις προσεγγίσεις πλοίων, παράλληλα δε και τον αριθμό επισκεπτών.
Σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων από την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας τα νέα δεδομένα έχουν ως εξής:


«- Έχουν πλέον ωριμάσει τώρα οι αποφάσεις των μεγάλων εταιρειών κρουαζιεροπλοίων αλλά και των tour operators όσον αφορά τα προγράμματα δρομολογίων.
-       Τα στοιχεία που αποκτώνται διαφοροποιούν την εικόνα, ανάλογα με τις εθνικότητες επιβατών που μεταφέρουν τα πλοία, αλλά και την οικονομική επιφάνεια και προτιμήσεις από πλευράς ενδιαφερόντων κάθε τόπου.
Έτσι λοιπόν υπάρχουν ορισμένες εταιρείες που διατηρούν την ανατολική Μεσόγειο ως προορισμό, πλην όμως αλλάζουν ορισμένους λιμένες προσέγγισης, εκτιμώντας τους πλέον ασφαλείς και γνωστούς προορισμούς. Στην περίπτωση αυτή, ορισμένοι λιμένες κερδίζουν έδαφος, ένεκα extra προσεγγίσεων.

- Υπάρχουν όμως και εταιρείες με διαφορετικό κυρίως σκεπτικό, που οδηγούνται στην κατεύθυνση των πλοίων εκτός ανατολικής Μεσογείου, προτιμώντας άλλες πιο ασφαλείς περιοχές, αλλά και λιγότερο επηρεαζόμενες από την κρίση και το μεταναστευτικό πρόβλημα.
- Η AIDA Cruises είναι μια από αυτές τις εταιρείες που αποφάσισε να μεταφέρει τακτικά προγράμματα του AIDAStella από την ανατολική Μεσόγειο προς τη δυτική Μεσόγειο, ακυρώνοντας πλέον των 50 προσεγγίσεων σε Ελληνικά λιμάνια.

- Βέβαια υπάρχουν και άλλες εταιρείες που ακολουθούν το σκεπτικό αυτό, αλλά με λιγότερες ακυρώσεις προς λιμένες της Χώρας μας.

- Ορισμένα μικρά κρουαζιερόπλοια, ως επίσης και mega yachts, έχουν ακυρώσει τελείως το πρόγραμμά τους στο Αιγαίο και την Τουρκία.

- Ορισμένες χώρες αποτρέπουν τους τουρίστες να επιλέξουν προορισμούς ανατολικής Μεσογείου για τους λόγους που προαναφέραμε και ο κίνδυνος γίνεται πιο έντονος στο τελικό αρνητικό αποτέλεσμα για το 2016».


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η ΕΕΚΦΝ επισημαίνει: "  Λαμβάνοντας λοιπόν υπ’ όψιν όλα τα γεγονότα στην περιοχή και τις τάσεις των εταιρειών, πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσπάθεια στην εξασφάλιση όρων, που θα βοηθούσαν στην ανατροπή του αρνητικού κλίματος με τρόπους ως κατωτέρω:
  • Παρουσίαση ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός για την Κρουαζιέρα / Yachting και τον τουρισμό γενικότερα.
  • Λήψη μέτρων για να γίνουμε ανταγωνιστικοί ως προορισμός, από οικονομικής πλευράς, αλλά και προσφοράς υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στα πλοία και τους επισκέπτες.
  • Εξυπηρέτηση τουριστών σε χώρους που επισκέπτονται, αρχαιολογικοί, αναψυχής, τουριστικοί κλπ.
·         Βελτίωση αεροδρομίων και επέκταση γραμμών από Χώρες που πρέπει να εξυπηρετήσουμε τουρίστες.
·         Βελτιώσεις σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης πλοίων και τουριστών. Απλοποίηση διαδικασιών.
·         Βελτιώσεις στο κυκλοφοριακό των πόλεων.
·         Καλωσόρισμα τουριστών στους προορισμούς με συμμετοχή των τοπικών Αρχών, λυκείων, οργανώσεων, χορούς κλπ.
·         Προώθηση τοπικών προϊόντων και σωστή πληροφόρηση για τα αξιοθέατα στις τοπικές κοινωνίες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.