24 Φεβ 2016

ΟΗΕ-Θ.Δρίτσας: «Υπαρκτός ο κίνδυνο εγκλωβισμού προσφύγων στην Ελλάδα»



Επίσκεψη Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Υπ.Ναυτιλίας
Τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Filippo Grandi, υποδέχθηκε σήμερα στο Υπουργείο, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο Διευθυντής του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης της Υ. Α. και Περιφερειακός Συντονιστής για την Προσφυγική Κρίση κ. Vincent Cochetel, ο Αντιπρόσωπος της Υ. Α. στην Ελλάδα κ.Philippe Leclerc, η Επικεφαλής του τομέα Επικοινωνίας, Ενημέρωσης και Εκπρόσωπος Τύπου του Ύπατου Αρμοστή κα. Melissa Fleming, ο Ειδικός Βοηθός του Ύπατου Αρμοστή κ. Christian Baureder.
Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν o Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Γιάννης Θεοτοκάς, ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Υπουργού κ. Γεράσιμος Δόντας, ο Κλαδάρχης Α΄ Υποναύαρχος Λ.Σ. κ. Καραγεωργόπουλος Ιωάννης, και ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού κ. Οδυσσέας Καμπόλης.
Στην εξαιρετικής σημασίας αυτή συνάντηση, ο Υπουργός ενημέρωσε τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ, για το ζήτημα της αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και για τις προσπάθειες και ενέργειες του Λιμενικού Σώματος να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό και ανθρωπιστικό τρόπο στις νέες συνθήκες που επικρατούν στο Αιγαίο. Απαντώντας στο ερώτημα της αντιπροσωπείας για την εμβέλεια των περιπολιών, τόνισε πως το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ επιχειρεί σε πάνω από 25 νησιά και όχι μόνο στα 5 μεγάλα που διαθέτουν hotspots. Επεσήμανε, την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών στα νησιά, ενώ αναφέρθηκε και στον συνολικότερο σχεδιασμό της Ελληνικής Κυβέρνησης, αναφορικά με τα προαναχωρησιακά κέντρα που οργανώνονται, τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα, αλλά και στα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν κατά την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού.
Από την πλευρά του ο κ. Grandi, αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας και ειδικότερα του Λιμενικού Σώματος, που όπως διαπίστωσε και ο ίδιος στη χθεσινή του επίσκεψη στη Λέσβο, επιχειρεί με εξαιρετικό επαγγελματισμό και ανθρωπισμό στις διασώσεις προσφύγων και μεταναστών. Στο πλαίσιο της συζήτησης για τους τρόπους διαχείρισης της αυξημένης πίεσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ο Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε την πλήρη στήριξη του Οργανισμού στην Ελλάδα.
Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ως υπαρκτό, τον κίνδυνο «εγκλωβισμού προσφύγων στην Ελλάδα», τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και τη σημασία να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό, ως Ευρωπαϊκό και Διεθνές ζήτημα, σύμφωνα με όσα επιτάσσει η Συνθήκη της Γενεύης του 1951 για τους πρόσφυγες. Τέλος, συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο και τη συνεργασία για την καλύτερη αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.