23 Φεβ 2016

Ανέλαβε και επισήμως καθήκοντα ο νέος Αρχηγός του Λιμενικού, αντιναύαρχος Στ.Ράπτης-Διαβάστε όλες τις ομιλίες...





Τα  καθήκοντα του ανέλαβε σήμερα και επισήμως ο νέος Αρχηγός του Λιμενικού  του νέου Αρχηγού του Λιμενικού  – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Σταμάτιου Ράπτη, μετά την τελετή παράδοσης –παραλαβής παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρή Δρίτσα.

Μετά την δοξολογία του χοροστατούντος της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς, Μητροπολίτη κ.κ. Σεραφείμ, ο επίτιμος απερχόμενος Αρχηγός Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ, Ναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.) Αθανάσιος Αθανασόπουλος παρέδωσε την αρχηγία του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. στο νέο Αρχηγό. Παρόντες στην τελετή ήταν, επίσης, οι επίτιμοι Υπαρχηγοί του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχοι Λ.Σ. (ε.α.), Αθανάσιος Χονδρονάσιος και Νικόλαος Πατρινός.

«Δεσμεύομαι να ασκήσω τη διοίκηση του Σώματος με αντικειμενικότητα, αμεροληψία και σεβασμό προς το συνάδελφο Λιμενικό, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τους κανόνες και τις διαδικασίες αξιοκρατίας και διαφάνειας, σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας του Σώματος, στέκοντας δίπλα στο προσωπικό ως συμπαραστάτης στις δυσκολίες του και συνεργάτης στο έργο του.
  Σήμερα που η χώρα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή σε μέγεθος, οικονομική και προσφυγική κρίση, με το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης να εξελίσσεται στα νερά του Αιγαίου, το μήνυμα που απευθύνω στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, είναι ότι η αυταπάρνηση, η ανθρωπιά και η προσήλωση στις αξίες μας είναι αδιαπραγμάτευτες» τόνισε ο νέος Αρχηγός του Λ.Σ.: 
 «  Το Λιμενικό Σώμα στέκεται σαν άλλος ακρίτας, προστατεύοντας τα θαλάσσια σύνορά μας αδιάκοπα, και ας μου επιτραπεί, με επιτυχία.
  Το μέγεθος των προσφυγικών ροών που διαχειριζόμαστε, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι δρούμε με υψηλό πατριωτικό φρόνημα και ύψιστο ανθρωπισμό απέναντι σε αυτούς που η μοίρα τους οδήγησε στο σκληρό δρόμο της προσφυγιάς. 
……Προσδοκώ σε έργο με ουσιαστικό αποτέλεσμα, αποφεύγοντας την άσκοπη προβολή, που στερείται αξίας και δεν συνάδει με τη σεμνότητα που πρέπει να μας χαρακτηρίζει στις προσπάθειες και τις επιτυχίες μας.
 Πιστεύω ακράδαντα ότι το καθήκον του το πράττει καλά εκείνος που εργάζεται ευσυνείδητα για το κοινό καλό.
Αυτό θεωρώ ότι είναι αρκετό για να πετύχουμε στην αποστολή που έχουμε ταχθεί.
Σε καιρούς που οι αξίες και οι θεσμοί δοκιμάζονται κρατείστε σταθερή πορεία».


Στην εκδήλωση  έδωσαν το παρών ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ιωάννης Θεοτοκάς, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Λιμενικών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Γιαννέλης, ο Αναπληρωτής Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της Περιφέρειας, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Πολιτικών Δικαστικών Αρχών καθώς και των Πρεσβειών Αγγλίας και Τουρκίας, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Καραγεώργης ΠΝ, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αντιστράτηγος Ιωάννης Καρατζιάς, καθώς και αντιπροσωπείες των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Εφοπλιστικών Ενώσεων και των Ναυτεργατικών Σωματείων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Ομιλία κ. Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρή Δρίτσα
“Σεβασμιότατε, κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κύριοι  εκπρόσωποι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,  κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, κύριε Δήμαρχε, κύριε Αρχηγέ των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, κύριοι αξιόμαχοι τιμημένοι επίτιμοι Αρχηγοί και απόστρατοι του Λιμενικού Σώματος, κύριοι εκπρόσωποι της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, στελέχη του Υπουργείου, στελέχη του Λιμενικού Σώματος,  Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Λιμενοφύλακες, αγαπητές και αγαπητοί προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι της  Ναυτιλιακής Κοινότητας και της Ναυτεργασίας, αγαπητοί εκπρόσωποι των Συνδικαλιστικών Ενώσεων του Λιμενικού Σώματος, Κυρίες και Κύριοι, η σημερινή μέρα έχει λαμπρότητα, έχει επισημότητα, έχει νοήματα και έχει ουσία γιατί δεν είναι μια απλή τελετή, είναι μια τομή στη συνέχεια μιας ενότητας και μιας ολότητας που έχει ήδη καταγράψει ιστορία, έχει ήδη καταγράψει επιτεύγματα,  έχει ήδη καθορίσει τη ζωή του τόπου, του έθνους, της πατρίδας αλλά και των πολιτών και της κοινωνίας και σε αυτή την καμπή, η παράδοση και η παραλαβή καθηκόντων σηματοδοτεί ακριβώς, όχι την αποχώρηση, αλλά την παράδοση και τη διαδοχή. Ουδείς αποχωρεί. Όλοι και όλες, παρούσες και παρόντες. Σε αυτήν την αέναη διαρκή πορεία ενότητας, λαού, Σωμάτων Ασφαλείας, Ενόπλων Δυνάμεων, ελληνικής κοινωνίας, με τις αντιθέσεις, με τις παραγωγικές αντιπαραθέσεις, αλλά και με τις ενιαίες αναζητήσεις των κοινών στόχων.
            Είναι για μένα ξεχωριστή στιγμή, γιατί βρίσκομαι ως πολιτικός Προϊστάμενος, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκπρόσωπος, κατά συνέπεια αιρετός του ελληνικού λαού στη θέση αυτή, να χαιρετίσω αυτήν την εξαιρετικά σημαντική στιγμή για το Λιμενικό Σώμα. Να χαιρετίσω τον παραδίδοντα Ναύαρχο κύριο Αθανάσιο Αθανασόπουλο,  να χαιρετίσω τον παραλαμβάνοντα Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχο Λ.Σ. Σταμάτιο Ράπτη,  που και εκείνον θέλω να ευχαριστήσω για την μέχρι τώρα συνεργασία μας, η οποία ήταν εξαιρετικά δημιουργική και να ζητήσω και να καταθέσω τη βεβαιότητά μου ότι, αυτή η συνεργασία, όσο χρειαστεί και όσο η πορεία των πραγμάτων, μας καλέσει να παραμείνουμε στους ρόλους που ο καθένας έχει αναλάβει, όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά και θα  αναβαθμιστεί με έναν μόνο άξιο γνώμονα, με μια βάση, τη συλλογική προσπάθεια για την αναβάθμιση του ρόλου του Λιμενικού Σώματος.
            Συγκίνηση, στοχασμός, απολογισμός και προσδοκία. Αναμέτρηση ατομική, αναμέτρηση συλλογική και με την ιστορική διαδρομή, τη συλλογική του Σώματος, της κοινωνίας, της πατρίδας. Γι' αυτό το λόγο, έχει ξεχωριστή σημασία να επισημάνουμε ότι και οι παραδίδοντες και ο παραλαμβάνων, έχουν συντελέσει τον τελευταίο χρόνο, πέραν από τις πολύτιμες προσφορές που όλοι έχουν συνεισφέρει στην πορεία του Σώματος επί δεκαετίες, σε ένα επίτευγμα που νομίζω ότι  είναι ξεχωριστό και πρέπει να καταγραφεί.
            Το Λιμενικό Σώμα ήταν πάντα καταξιωμένο, ήταν πάντα στην πρωτοπορία της αποστολής του, στη θάλασσα, στα θαλάσσια σύνορα και στην εποπτεία και στον έλεγχο,  στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, στην προστασία και στήριξη της ελληνικής ναυτιλίας, της ναυτοσύνης, της επιχειρηματικότητας, αλλά  και της ναυτικής εργασίας. Ήταν προσηλωμένο, με βαθιά ανταπόκριση στην αποστολή του, στη ναυτική εκπαίδευση και σε πάρα πολλούς τομείς, ενός χώρου, ενός κλάδου, μιας δραστηριότητας, αυτή της θαλασσινής πατρίδας μας.
            Αυτήν την τελευταία περίοδο όμως, έχω και εγώ την τιμή να συμμετάσχω ως πολιτικός Προϊστάμενος αυτού του Σώματος. Το Λιμενικό Σώμα έτυχε διεθνούς αναγνώρισης. Νομίζω ότι αυτό το κατέκτησε. Δεν παραδόθηκε για άλλους λόγους αυτή η διεθνής αναγνώριση. Δεν προέκυψε,  ούτε από λόγους σκοπιμότητας, ούτε από λόγους επικοινωνίας. Είναι μια αυθεντική δικαίωση ακριβώς αυτού που υπήρχε, αλλά και της συνέχειάς του, της επιτυχούς ανταπόκρισης σε μια πρόκληση που παρόμοια της δεν έχουν ζήσει άλλες χώρες,  παρόμοιά της δεν έχουν αντιμετωπίσει στη σύγχρονη ιστορία  άλλα Σώματα, όπως το Λιμενικό Σώμα. Την ίδια τιμή, οφείλουμε να αποδώσουμε και στην Ελληνική Αστυνομία, με την οποία συνεργαστήκαμε εξαιρετικά παραγωγικά όλο αυτό το διάστημα, αλλά και στις Ένοπλες Δυνάμεις και τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και πολλές άλλες Υπηρεσίες του ελληνικού κράτους.
            Αυτή η διεθνής καταξίωση αποτελεί παράσημο, όπως προαναφέρθηκε και για τους παραδίδοντες, αλλά και για όλο το Σώμα. Αποτελούν μεγάλη ευθύνη για τον παραλαμβάνοντα και για τους επόμενους που θα συνεχίσουν  το έργο, γιατί  είναι πάρα πολύ δύσκολο να φτάσουμε ψηλά. Αλλά ξέρουμε όλες  και όλοι ότι, το πιο δύσκολο ακόμα, είναι να κρατηθεί κανείς ψηλά και αυτή την ευθύνη κ. Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος, την αναλαμβάνετε και γνωρίζω ότι έχετε όλες τις προϋποθέσεις και  τα προαπαιτούμενα για να τη σηκώσετε στους ώμους σας, όπως είπατε και εσείς, με συνεργασία και διαρκή  κοινή προσπάθεια με όλα τα Στελέχη  του Λιμενικού Σώματος, αλλά και με το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου .
            Συγχαίρω και τιμώ λοιπόν, τους παραδίδοντες και τους παραλαμβάνοντες και τονίζω για μια ακόμα φορά, ότι δεν υπάρχουν αποχωρούντες. Όλοι είναι παρόντες, σε αυτή την μεγάλη οικογένεια και η παρουσία των άξιων και τιμημένων προηγούμενων Αρχηγών, αλλά και των λοιπών υψηλόβαθμων Αξιωματικών, που τα προηγούμενα χρόνια σήκωσαν αυτό το βάρος.
            Η αυτοθυσία, η οργάνωση, ο επαγγελματισμός, η ανθρωπιά, ο πατριωτισμός, η αναγνώριση της  προσφοράς  των Αξιωματικών, των στελεχών του  Λιμενικού Σώματος, όλο αυτό τον χρόνο, συνυπήρχαν στο καθημερινό μου βίωμα και το καταθέτω εν τιμή, επικαλούμενος την ευχή  που ο Σεβασμιότατος μόλις πριν έδωσε, ''Ηθικόν Ακμαίον'' και είναι πραγματικά μια  προτροπή, όχι απλώς και μόνο αναγνώρισης, αλλά και διεκδίκησης .
            Προς αυτή την κατεύθυνση, θέλω και εγώ να τιμήσω την εγρήγορση, τη χωρίς δεύτερη  σκέψη, προσφορά των Αξιωματικών. Κυρίως του Ανθυποπλοιάρχου Λ.Σ. Γκόνια που έξω από το λιμάνι της Μυτιλήνης, σε μια προσπάθεια αρωγής  και βοήθειας σε συναδέλφους του, είχε την ατυχία να τρωθεί η σωματική του ακεραιότητα, όπως και άλλοι συνάδελφοί του, με λιγότερες συνέπειες. Εύχομαι σε όλους γρήγορη ανάρρωση και με όλη τη σωματική και ψυχική δύναμη, να επανέλθουν τιμημένοι στα καθήκοντα τους και στην αποστολή τους .
            Δεν αποχωρεί κανείς, δημιουργείται χώρος παραγωγικότητας και δημιουργίας σε νεότερους. Ενθαρρύνουμε την επιτελική άμιλλα και την υγιή φιλοδοξία προσφοράς και ανέλιξης. Πιστεύω ότι σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε όλοι μαζί να συνεισφέρουμε, ώστε το  σώμα να τυγχάνει ακόμα μεγαλύτερης αναβάθμισης, ακόμα μεγαλύτερης δικαίωσης. Είναι σώμα της Ναυτιλίας, είναι σώμα της ναυτοσύνης, είναι σώμα της Λιμενικής Αστυνόμευσης, είναι σώμα της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, είναι σώμα της αντιμετώπισης και πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος στη θάλασσα , είναι σώμα με πολυσχιδή δράση και πολυεπίπεδα καθήκοντα και στη σύγχρονη εξέλιξη καλείται να αναβαθμιστεί ως Λιμενικό  Σώμα,  κυρίως ως προς το δεύτερο σκέλος του τίτλου του, ως Ελληνική Ακτοφυλακή.
            Είμαστε μπροστά για μια νέα πρόκληση, τη σχεδιαζόμενη Ευρωπαϊκή  Ακτοφυλακή. Ποιος μπορεί να είναι  άλλος  προπομπός, υποδοχέας και κύριος επιτελικά και επιχειρησιακά οργανωτής, περισσότερο στην Ευρώπη, από ό,τι το  Ελληνικό Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή; Όπως ακριβώς το είπε πριν λίγο διάστημα, σε μια συνάντησή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στον παραδίδοντα  Αρχηγό: “Κύριε Αρχηγέ, συμφωνήσαμε να ιδρυθεί η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή” του είπε, “ας έρθουν και να 'ρθουν καλοδεχούμενοι, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα κάνουνε τίποτα περισσότερο, απ' ό,τι κάνει με τόση επάρκεια το  Ελληνικό Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, ακόμα και όταν δεν έχει τα απαιτούμενα  μέσα και  την απαιτούμενη στελέχωση για να ανταποκριθεί σε τόσες σκληρές  και τόσο υψηλού επιπέδου αποστολές”.
            Αυτή λοιπόν είναι η πρόκληση της Ελληνικής Ακτοφυλακής και προς αυτή την κατεύθυνση πιστεύω όλοι μαζί, οι παλαιότεροι και οι νεότεροι, θα στηρίξουμε τη νέα προσπάθεια περαιτέρω αναβάθμισης της αποστολής του Σώματος, την νέα Ηγεσία που   παραλαμβάνει, για να παραδώσει και αυτή  με την σειρά της ένα ακόμα πιο αναβαθμισμένο σώμα και μια ακόμα πιο τιμημένη και  καταξιωμένη διεθνώς προσπάθεια. Σ' αυτή τη δύσκολη αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, ο ανθρωπισμός με τις διεθνείς συνθήκες, η κοινωνική και δημοκρατική συνοχή της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας, η ασφάλεια και εποπτεία  των συνόρων της χώρας και ο πατριωτισμός, μέσα από  συνέπεια των καθηκόντων  της έρευνας και διάσωσης και των καθηκόντων της προστασίας των συνόρων, είναι τα στοιχεία, όπως έχω τονίσει και άλλες φορές, που ποτέ άλλοτε, ίσως τουλάχιστον στα δικά μου βιώματα και στις δικές μου εμπειρίες,  δεν ανέδειξαν τόσο πολύ και ισχυρή  ενότητα ανάμεσα στο αγαθό του ανθρωπισμού και στο αγαθό του πατριωτισμού. Αυτά είναι που υπηρετήσαμε όλο αυτό το διάστημα. Ένα τρίπτυχο αγαθών που έπρεπε και τα τρία να συνυπάρχουν και να ηλιοτροφοδοτούνται, χωρίς να μηδενίσουμε και να υποτιμήσουμε  κανένα από  τα τρία, γιατί σε κάθε περίπτωση, εάν υποτιμούσαμε ένα από τα αυτά, θα ήταν σε βάρος και των τριών αγαθών που καλείται το Λιμενικό Σώμα να υπηρετήσει.
            Κύριε παραδίδοντα Αρχηγέ, κύριοι Υπαρχηγοί, αποχωρούντα Γενικέ Επιθεωρητά και Γενικέ Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών, για μια ακόμα φορά, ευχαριστώ για τη συνεργασία σας, σας τιμώ, σας σέβομαι και εύχομαι να συνεχίσετε να προσφέρετε στους εαυτούς σας, στις οικογένειες σας, στην κοινωνία, άλλα είμαι βέβαιος και στο Λιμενικό Σώμα.
            Κύριε παραλαμβάνοντα Αρχηγέ, είμαι βέβαιος ότι αυτή την παράδοση  μπορείτε να την μετουσιώσετε σε ένα νέο άλμα και σε μια νέα καταξίωση για το Σώμα.
             Καλή Επιτυχία και καλή δύναμη στο υψηλό έργο σας. Ευχαριστώ πολύ .”
Ομιλία  κ. Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

 “Γυναίκες και άνδρες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
    Μετά από απόφαση του ΚΥΣΕΑ, αναλαμβάνω τα καθήκοντα του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
  Θεωρώ εξαιρετική την τιμή που γίνεται στο πρόσωπό μου και δεσμεύομαι ότι θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να ανταποκριθώ στο έργο που μου ανατέθηκε.
   Αναλαμβάνω την ηγεσία ενός οργανωμένου Σώματος, το οποίο σε μια κρίσιμη για την χώρα μας περίοδο, παρέχει με επιτυχία στο κοινωνικό σύνολο σημαντικές υπηρεσίες σε όλους τους τομείς δράσης του και διαβεβαιώνω τους πολίτες ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την περαιτέρω αναβάθμιση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ αυτών και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
   Δεσμεύομαι να ασκήσω τη διοίκηση του Σώματος με αντικειμενικότητα, αμεροληψία και σεβασμό προς το συνάδελφο Λιμενικό, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τους κανόνες και τις διαδικασίες αξιοκρατίας και διαφάνειας, σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας του Σώματος, στέκοντας δίπλα στο προσωπικό ως συμπαραστάτης στις δυσκολίες του και συνεργάτης στο έργο του.
  Σήμερα που η χώρα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή σε μέγεθος, οικονομική και προσφυγική κρίση, με το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης να εξελίσσεται στα νερά του Αιγαίου, το μήνυμα που απευθύνω στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, είναι ότι η αυταπάρνηση, η ανθρωπιά και η προσήλωση στις αξίες μας είναι αδιαπραγμάτευτες.
   Το Λιμενικό Σώμα στέκεται σαν άλλος ακρίτας, προστατεύοντας τα θαλάσσια σύνορά μας αδιάκοπα, και ας μου επιτραπεί, με επιτυχία.
  Το μέγεθος των προσφυγικών ροών που διαχειριζόμαστε, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι δρούμε με υψηλό πατριωτικό φρόνημα και ύψιστο ανθρωπισμό απέναντι σε αυτούς που η μοίρα τους οδήγησε στο σκληρό δρόμο της προσφυγιάς. 
   Αξίζει για άλλη μια φορά να εξάρουμε το έργο και την αυταπάρνηση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που άοκνα φυλάσσουν τα σύνορα της Χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ανατολικό Αιγαίο, διασώζοντας απελπισμένους ανθρώπους, που αναζητούν το δικαίωμα στη ζωή.
   Στρέφω σήμερα με ευγνωμοσύνη τη σκέψη μου στα πληρώματα όλων των σκαφών του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, που διαπλέουν ακατάπαυστα το Ανατολικό Αιγαίο.
   Όλος ο κόσμος έχει στραμμένα τα μάτια του σε αυτούς.
    Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου, με τα πρόσωπά τους χαρακωμένα από την καταπόνηση και την αγωνία, ανασύροντας από τη θάλασσα απελπισμένους ανθρώπους, ανάμεσά τους βρέφη και μικρά παιδιά και μεταφέροντάς τους από το βέβαιο θάνατο στη λύτρωση και την ελπίδα, είναι αυτή την ώρα το καλύτερο παράσημο που θα περικοσμεί το στήθος και τη ζωή τους.           
   Έχοντας επίγνωση των δυσκολιών που ήδη ανέφερα, η αποστολή στην οποία έχουμε ταχθεί απαιτεί τη συστράτευση όλων μας. Στην προσπάθεια αυτή υπολογίζω και στη συνεισφορά των συναδέλφων μας πολιτικών υπαλλήλων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οι οποίοι αποτελούν εξίσου πολύτιμους συνεργάτες μας. Άλλωστε είχα την τύχη αλλά και την τιμή να γνωρίσω άξια στελέχη τους και να συνεργαστώ μαζί τους επί σειρά ετών με απόλυτη επιτυχία.
   Καλώ όλο το προσωπικό του Σώματος να εξακολουθήσει να πράττει το καθήκον του, υπηρετώντας πιστά το δημόσιο συμφέρον και αντιμετωπίζοντας με υψηλό αίσθημα ευθύνης, θάρρος και καρτερικότητα τις σημερινές αντιξοότητες.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για οποιαδήποτε υστέρηση στην εκτέλεση των καθηκόντων μας.
   Προσδοκώ σε έργο με ουσιαστικό αποτέλεσμα, αποφεύγοντας την άσκοπη προβολή, που στερείται αξίας και δεν συνάδει με τη σεμνότητα που πρέπει να μας χαρακτηρίζει στις προσπάθειες και τις επιτυχίες μας.
 Πιστεύω ακράδαντα ότι το καθήκον του το πράττει καλά εκείνος που εργάζεται ευσυνείδητα για το κοινό καλό.
Αυτό θεωρώ ότι είναι αρκετό για να πετύχουμε στην αποστολή που έχουμε ταχθεί.
Σε καιρούς που οι αξίες και οι θεσμοί δοκιμάζονται κρατείστε σταθερή πορεία.
  Προερχόμενος και ο ίδιος από τη μεγάλη οικογένεια των ναυτικών μας, η οποία αποτέλεσε και το εφαλτήριο της σταδιοδρομίας μου στο Λιμενικό Σώμα, δεν θα παραλείψω να υπενθυμίσω στους ναυτικούς μας ότι το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ως διοικητικός φορέας της Ναυτιλίας, στέκεται άγρυπνος φρουρός της ασφάλειας και της προστασίας των δικαιωμάτων τους.
   Επίσης θέλω να διαβεβαιώσω τη ναυτιλιακή κοινότητα ότι το Λιμενικό Σώμα θα συνεχίσει να είναι συμπαραστάτης στην αναπτυξιακή της προσπάθεια προς όφελος της Χώρας.
   Για την εκπλήρωση της  αποστολής μας προσβλέπω, ιδιαίτερα σήμερα, στη συνεργασία μας με τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και με φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  Με τη συμπαράσταση της πολιτικής ηγεσίας και κατανοώντας τις περιορισμένες δυνατότητες που παρέχει η τρέχουσα οικονομική συγκυρία, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να βελτιωθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω η προσφορά και η συνεισφορά του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε όλες τις δράσεις που καλείται να ανταποκριθεί. 
  Απευθυνόμενος στον επίτιμο Αρχηγό Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής Ναύαρχο ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟ Αθανάσιο, τον οποίο διαδέχομαι στην ηγεσία του Σώματος, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την προσφορά του και του εύχομαι ολόψυχα υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.
  Ομοίως στους απερχόμενους Υπαρχηγούς Αντιναύαρχο ΧΟΝΔΡΟΝΑΣΙΟ Αθανάσιο και συμμαθητή μου Αντιναύαρχο ΠΑΤΡΙΝΟ Νικόλαο, καθώς και στους συμμαθητές μου Αντιναυάρχους ΤΣΑΝΤΖΑΛΟ Ευάγγελο και ΣΥΒΙΤΟ Γεώργιο, εύχομαι στους ίδιους και τις οικογένειες τους υγεία, και κάθε επιτυχία στη νέα τους ζωή.
  Δεν θα ήθελα να παραλείψω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους, που με υποδέχτηκαν και συνεργάστηκαν μαζί μου στις Υπηρεσίες που πέρασα κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου, βοηθώντάς με ουσιαστικά να ανταποκριθώ στα καθήκοντα μου, ώστε να φθάσω έως εδώ.  
    Ευχαριστώ τον κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την εμπιστοσύνη του και τον διαβεβαιώνω ότι θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της νέας μου θέσης όσο καλύτερα μπορώ.
   Κλείνοντας, επιθυμώ να ευχαριστήσω και όλους εσάς που παρευρίσκεστε σήμερα εδώ και με τιμάτε με την παρουσία σας.”
 ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.
ΝΑΥΑΡΧΟΥ Λ.Σ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Σεβασμιώτατε,
Κύριε Υπουργέ  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 
Κύριε Αντιπρόεδρε του Ελληνικού Κοινοβουλίου,
Κύριοι εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου,
Κύριοι Γενικοί Γραμματείς,
Κύριοι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας,
Κύριοι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Πολιτικών Δικαστικών Αρχών,
Κύριοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης,
Κύριοι Επίτιμοι Αρχηγοί του Λιμενικού Σώματος,
Κύριοι εκπρόσωποι των Εφοπλιστικών, Ναυτεργατικών Ενώσεων και Ναυτιλιακών Εταιρειών,

Αγαπητοί μου συνάδελφοι και συνεργάτες,

Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη συγκίνηση παραδίδω σήμερα τα καθήκοντα του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπως αυτό αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ στις  16 Φεβρουαρίου 2016, στον μέχρι σήμερα συνεργάτη μου Αντιναύαρχο Λ.Σ. ΡΑΠΤΗ Σταμάτιο.
Σήμερα κλείνει μία διαδρομή 33 περίπου χρόνων, από τότε που ένα επαρχειοτόπουλο -μέλος μιας  πολύτεκνης οικογένειας- μπαίνοντας στην Σχολή Δοκίμων συνδέθηκε με  το Λιμενικό Σώμα,  το Σώμα   που αγάπησε και για το οποίο - επιτρέψτε μου να πω- έδωσε κάθε ικμάδα της δύναμής του, υπηρετώντας το  πιστά σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, των  νόμων και των δημοκρατικών θεσμών της Πολιτείας.

Σε όλη αυτή την διαδρομή προσπάθησα να λειτουργώ με γνώμονα την δικαιοσύνη, την ηθική, την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη,  την ενθάρρυνση  της συναδελφικότητας και της ευγενούς άμιλλας μεταξύ των συναδέλφων, τον σεβασμό στον πολίτη.

Ήταν διαρκής η επισήμανση στους συναδέλφους μου και ατράνταχτη πεποίθησή μου ότι πράττοντας το καθήκον όλοι γινόμαστε καλύτεροι όχι μόνο για το Λιμενικό Σώμα αλλά και την ίδια την κοινωνία μας. Τόνιζα πάντα ότι η προσπάθεια είναι συλλογική και ότι μέσα από το «εμείς» θα βελτιώσουμε και το «εγώ».

Στο διάβα της πορείας μου, το Λιμενικό Σώμα μου έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθώ επί πολλά έτη με τα θέματα της ανάπτυξης της ναυτιλίας μας, την προσέλκυση ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στην χώρα μας, την υπεράσπιση και την προβολή κρίσιμων ναυτιλιακών μας θεμάτων σε διεθνείς Οργανισμούς.

Το Λιμενικό Σώμα μου έδωσε επίσης την ευκαιρία από την θέση του Λιμενάρχη, του Διευθυντή και του Κλαδάρχη Ασφάλειας αλλά και του Γενικού Επιθεωρητή να γνωρίσω σε βάθος τη λειτουργία του.  Πάνω απ΄ όλα όμως, μου δόθηκε η ευκαιρία να αφουγκραστώ τα καθημερινά  προβλήματα  του συναδέλφου τόσο στο κέντρο όσο και στην κάθε άκρη της  Ελλάδας.

Όταν πριν δυο χρόνια η Πολιτεία μου ανέθεσε τα καθήκοντα του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος -που αποτελεί ύψιστη τιμή για έναν Αξιωματικό- δεσμεύτηκα να εργασθώ με συνέπεια και με όλες μου τις δυνάμεις, με γνώμονα το εθνικό και δημόσιο συμφέρον, προκειμένου να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του Έλληνα πολίτη αλλά και αυτές του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος.


v Με συντονισμένη και συλλογική προσπάθεια πετύχαμε σημαντικά θεσμικά βήματα για την αναβάθμιση και αναδιοργάνωση του Σώματος προκειμένου να το καταστήσουμε ικανό να ανταποκριθεί στις σύγχρονες και μελλοντικές  προκλήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, προωθήθηκαν και υλοποιήθηκαν νομοθετικές παρεμβάσεις και άλλες  δράσεις σε σειρά κρίσιμων θεμάτων. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ ενδεικτικά και επιγραμματικά:

Ø Θεσμοθετήθηκε ευρεία αναδιάρθρωση της Κεντρικής Υπηρεσίας, των Περιφερειακών Διοικήσεων καθώς και των Λιμενικών Αρχών της Χώρας.

Ø Εκδόθηκε ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας των Λιμενικών Αρχών.

Ø    Εκδόθηκαν οι Κανονισμοί Οργάνωσης και Λειτουργίας της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, της Υπηρεσίας Συνδέσμων Διασωστών, της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων, των Περιφερειακών Ομάδων Δίωξης Ναρκωτικών και των Πλοίων-Σκαφών ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και οι Κανονισμοί κατανομής του προσωπικού σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ø   Ενισχύθηκαν σημαντικά οι Περιφερειακές Υπηρεσίες με εξοπλισμό και μέσα, όπως είναι το νέο Πλωτό Ανοιχτής Θαλάσσης 090, τα 16  Περιπολικά Σκάφη ταχείας επέμβασης, τα 65 νέα αυτοκίνητα, τα κινητά συστήματα επιτήρησης, τα κινητά συστήματα scanner σύγχρονης τεχνολογίας - μοναδικά στη Χώρα μας-, οι ισχυρές θερμικές κάμερες και τα συστήματα ΑΙS για όλα τα μεγάλα σκάφη μας.

Ø   Καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια για την συνεχή συντήρηση και την ετοιμότητα των υπαρχόντων μέσων, ενώ μετά τις μεγάλης έκτασης επισκευές δόθηκε προς επιχειρησιακή εκμετάλλευση και το ΠΑΘ 050 που ήταν σε ακινησία επί πολλά έτη.

Είναι βέβαιο ότι η επιχειρησιακή ικανότητα του Λιμενικού Σώματος έχει πλέον βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό.
Ευτύχησα να δω και ως Αξιωματικός και επί Αρχηγίας μου  σημαντικές επιτυχίες στον αγώνα κατά της διακίνησης ναρκωτικών και όπλων καθώς και  της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου. Οι επιτυχίες αυτές καταξίωσαν ακόμη περισσότερο το Λιμενικό Σώμα στην συνείδηση του Ελληνικού λαού και το κατέταξαν μεταξύ των σημαντικότερων της Ευρώπης.

v Πέραν αυτών,
Ø Υπήρξε μέριμνα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, σε θέματα που αφορούν:
ü  στη θεσμοθέτηση του νέου καθεστώτος για τις άδειες του προσωπικού
ü   στην ουσιαστική συνεισφορά στη διαμόρφωση του νέου θεσμικού καθεστώτος που θα διέπει τα οδοιπορικά έξοδα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, 
ü  στη θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του Λιμενικού,
ü  στη δυνατότητα εθελοντικής υπηρέτησης σε Λιμενικές Αρχές του Ανατολικού Αιγαίου και των Κυκλάδων καθώς και της αυτοδίκαιης επαναφοράς τους στην Υπηρεσία του τόπου συμφερόντων τους.
ü  Έγινε σημαντικός αριθμός προσλήψεων προσωπικού

Ø Παράλληλα με τα παραπάνω, ολοκληρώνονται ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί και προωθηθεί για έγκριση σχέδια κανονιστικών πράξεων και, γενικότερα, δράσεις που στόχο έχουν να ρυθμίσουν, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ζητήματα που εμπίπτουν σε όλο το φάσμα της δραστηριότητας του Λιμενικού Σώματος.


 Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται δράσεις  που σχετίζονται με:
ü την απορρόφηση της μεγαλύτερης κοινοτικής χρηματοδότησης  για την περίοδο 2014-2020 που έχει ποτέ εξασφαλίσει το Λιμενικό Σώμα ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ, για την εγκατάσταση σταθερού συστήματος επιτήρησης στο Αιγαίο, την προμήθεια νέων πλωτών μέσων, την αναβάθμιση εξοπλισμού των υπαρχόντων, κ.α.
ü την εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στις Υπηρεσίες του Σώματος,

ü την υλοποίηση αντίστοιχων ηλεκτρονικών εφαρμογών και στο δίπολο πλοίου και ναυτικού,
ü την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της συνεργασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, δια της υλοποίησης υπογραφέντων Μνημονίων,
ü τη θεσμοθέτηση, για πρώτη φορά, ολοκληρωμένου συστήματος καθορισμού των προσόντων των επιθεωρητών και ελεγκτών πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων.
ü τη θεσμοθέτηση ενός αμιγώς αντικειμενικού συστήματος προσλήψεων σε όλες τις κατηγορίες του προσωπικού, Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Λιμενοφύλακες,
ü τη θεσμική ενίσχυση της οργανικής δύναμης του Λιμενικού Σώματος από τις 8.000 στις 12.000. 
ü την επαναλειτουργία του Λογαριασμού Αλληλοβοήθειας Προσωπικού,
ü την προώθηση σχεδίου διατάγματος για το πειθαρχικό δίκαιο, το πρώτο στην ιστορία του Σώματος,
ü την θεσμοθέτηση κανόνων λειτουργίας του βρεφονηπιακού σταθμού στον Πειραιά

v Θα μου επιτραπεί, εδώ, να σημειώσω ότι η διετία που πέρασε, και ιδιαίτερα οι τελευταίοι δέκα μήνες στιγματίσθηκαν από την ιδιαίτερα αυξημένη ένταση του φαινόμενου της μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών προς τις χώρες της Ε.Ε.  και μέσω της χώρας μας. 
Το ζήτημα αυτό, που κληθήκαμε και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως Χώρα, δεν είναι απλά εθνικό. Είναι ανθρωπιστικό, είναι διεθνές με απροσδιόριστες ακόμη συνέπειες για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και  την Εγγύς Ανατολή. Μας αγγίζει και μας συγκλονίζει ο αγώνας απελπισμένων συνανθρώπων μας να βρουν τόπο επιβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Το Λιμενικό Σώμα, με τους πόρους και τα μέσα που διαθέτει, ανταποκρίνεται με ηρωισμό στο δύσκολο αυτό καθήκον προάσπισης των εθνικών συμφερόντων της Χώρας. Το έργο διπλό: διαρκής αστυνόμευση και προστασία των θαλασσίων συνόρων αφενός και η διάσωση των προσώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα αφετέρου.
 Σταθερός και απαράβατος κανόνας στην προσπάθεια αυτή, η διασφάλιση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, σε πλήρη συμμόρφωση με τη διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. 

Με αίσθημα υπερηφάνειας τονίζω, ότι η επαγγελματική αφοσίωση που επιδεικνύουν καθημερινά τα στελέχη του Σώματος στα ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στο δύσκολο αυτό έργο είναι μνημειώδης. Το 2015 ο αριθμός των εισερχομένων, δια θαλάσσης, προσφύγων/μεταναστών ανήλθε σε 850.000 περίπου άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 1.900% έναντι του αντίστοιχου αριθμού που καταγράφηκε για ολόκληρο το έτος 2014.

Ωστόσο, το μεγαλείο των ανδρών και γυναικών του Λιμενικού στον καθημερινό αγώνα ανθρωπιάς και εκτέλεσης του καθήκοντος αναδεικνύεται από το γεγονός ότι σε χιλιάδες  περιστατικά, διέσωσαν πάνω από 103.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός μοναδικός στα παγκόσμια χρονικά. 

Η καθημερινή τους μάχη τιμά το Λιμενικό Σώμα και η κοινωνία δεν έμεινε ασυγκίνητη για την προσπάθεια αυτή. Η Ακαδημία Αθηνών, η UNICEF, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος αποτελούν ορισμένους μόνο από τους έγκριτους φορείς που αναγνώρισαν έμπρακτα και βράβευσαν το Λιμενικό Σώμα για την εξαίρετη συνεισφορά του στη Χώρα και στον άνθρωπο.

Για μας, η τιμή δεν βρίσκεται μόνο στους επαίνους και τα βραβεία. Βρίσκεται στο βλέμμα των χιλιάδων ανθρώπων που βλέπουν στο προσωπικό μας την ελπίδα, την ανακούφιση, τη θαλπωρή, την ανθρωπιά, την ίδια τη ζωή.

Από την άλλη πλευρά, ο πόνος είναι δυσβάσταχτος για τους συνανθρώπους που χάνονται στα νερά του Αιγαίου. Γίνεται, όμως, μονομιάς πείσμα και όρκος για μεγαλύτερη, πιο αποτελεσματική προσπάθεια, οργάνωση και εκτέλεση μέχρις ότου καμιά ανθρώπινη ψυχή να μην γίνει βορά των αδίστακτων κυκλωμάτων που τους προωθούν με κάθε τρόπο στα νησιά μας.    

Κυρίες και Κύριοι,
    
Στην εκτέλεση του εθνικού μας καθήκοντος δεν είμαστε και δεν μπορεί να είμαστε μόνοι. Είχαμε πάντοτε δίπλα μας, όποτε το απαιτούσαν οι συνθήκες, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Αξιότιμοι Αρχηγοί και εκπρόσωποι των Αρχηγών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, του Γενικού Επιτελείου Στρατού, του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, της Ελληνικής Αστυνομίας,  του Πυροσβεστικού Σώματος και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Χωρίς εσάς, πολλά από αυτά που ήδη έγιναν, αλλά και πολλά για τα οποία θέσαμε τις βάσεις και σύντομα θα υλοποιηθούν, δεν θα ήταν δυνατά.
Είμαι βέβαιος ότι και στο μέλλον η διακλαδική μας συνέργεια θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο και θα μπορέσουμε να γίνουμε ακόμη πιο χρήσιμοι στην ελληνική κοινωνία, σε κάθε άκρη της Πατρίδας μας.

Αγαπητέ Υπουργέ Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κύριε Θοδωρή  Δρίτσα.

Είχα την ευκαιρία να συνεργασθούμε για ένα χρόνο σε πολύ απαιτητικές συνθήκες. Μερικά πράγματα προχώρησαν, αρκετά δρομολογήθηκαν και άλλα περιμένουν σύντομα την έγκριση για την εφαρμογή τους. Στη δωδεκάμηνη συνύπαρξή μας είχαμε μια ειλικρινή συνεργασία που μας βοήθησε να κατανοήσουμε τη φύση των θεμάτων που μας απασχόλησαν, την έκταση των δυσκολιών τους και την κατανόηση των λύσεων που καθένα εξ΄ αυτών απαιτούσε.  Σας εύχομαι ειλικρινά κάθε επιτυχία στο έργο σας.

Με την ευκαιρία αυτή, θα επιθυμούσα να ευχαριστήσω  τον τέως Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη,  που με πρότεινε για τη θέση του Αρχηγού, για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό μου και τη συνεργασία μας κατά τη διάρκεια της κοινής μας θητείας.
 Τους  τέως Υπουργούς Χρήστο Ζώη και Νίκο Χριστοδουλάκη  για την αμέριστη βοήθειά τους κατά τον χρόνο της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης

Επίσης ευχαριστώ  θερμά όλους  τους  διατελέσαντες Γενικούς Γραμματείς  για τη γόνιμη συνεργασία μας και την αμέριστη καθημερινή υποστήριξή τους.
Ευχαριστώ όλα τα στελέχη του σώματος που σήμερα δίνουν μεγάλες μάχες,  και ιδιαίτερα τους ακρίτες του Ανατολικού Αιγαίου.

Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους συναδέλφους στενούς συνεργάτες  που στην διάρκεια της καριέρας μου στάθηκαν δίπλα μου  και με στήριξαν στο έργο μου.

Ειδικότερη αναφορά θα ήθελα να κάνω στους Υπαρχηγούς, τους Υποναυάρχους, τους Αρχιπλοιάρχους, τους Διευθυντές των Διευθύνσεων και  όλο το προσωπικό του Υπουργείου, ένστολο και μη, για το έργο τους και την αγόγγυστη καθημερινή συμπαράσταση  τους.
Ειδικότερα, για τους Υπαρχηγούς Αθανάσιο ΧΟΝΔΡΟΝΑΣΙΟ και Νικόλαο ΠΑΤΡΙΝΟ, και τους Αντιναυάρχους ΤΣΑΝΤΖΑΛΟ Ευάγγελο και ΣΥΒΙΤΙ Γεώργιο που αποχωρούν από τις ενεργές τάξεις του Σώματος, εύχομαι στους ίδιους και τις οικογένειές τους υγεία, δύναμη και προκοπή για το μέλλον.

Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους συναδέλφους μου, που σήμερα είναι απόστρατοι και με τους οποίους συνεργάσθηκα κατά την διάρκεια της θητείας μου στο Λιμενικό Σώμα, για την υπομονή τους και για αυτά που με δίδαξαν.

Ευχαριστώ όλους εκείνους  που με πατριωτικό συναίσθημα στήριξαν με τις δωρεές και τις χορηγίες τους το Λιμενικό Σώμα στην πολύ δύσκολη συγκυρία που διέρχεται ο τόπος μας.

Ευχαριστώ, επίσης, όλους τους φορείς της ναυτιλίας μας για την άριστη και γόνιμη συνεργασία μας από όλες τις θέσεις που υπηρέτησα στις τάξεις του Λιμενικού Σώματος. Έχω ακράδαντη την πεποίθηση ότι η ελληνική ναυτιλία  αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια για την οικονομική ανάκαμψη της Πατρίδας μας.


Ευχαριστώ επίσης τους δημοσιογράφους που στήριξαν το έργο και την προσπάθεια του Λιμενικού Σώματος.

Ευχαριστώ επίσης τις συνδικαλιστικές ενώσεις για την κοινή μας προσπάθεια για το καλό του Σώματος.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να απευθυνθώ στους συνεργάτες του Γραφείου μου και να τους ευχαριστήσω για την αφοσίωση τους, την αγόγγυστη συμπαράστασή τους και την άψογη συνεργασία μας.

Ευχαριστώ, τέλος, την οικογένειά μου για την  υπομονή, καρτερία και στήριξη στη δύσκολη και απαιτητική ανηφόρα της καριέρας μου. Ήρθε τώρα, η ώρα της Ιθάκης. Το ταξίδι ήταν δύσκολο, αλλά σας διαβεβαιώνω, πέρα για πέρα συναρπαστικό.

Αντιναύαρχε ΛΣ ΡΑΠΤΗ Στάματιε, νέε Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος,

Σου παραδίδω σήμερα τη σκυτάλη ενός Σώματος που στη σχεδόν 100ετή του πορεία του έχει αφήσει το στίγμα του στην κοινωνία, και έχει αναγνωρισθεί από αυτήν για τη συνεισφορά του στη διπλή αποστολή που εκτελεί τόσο στο ναυτιλιακό πεδίο όσο και τον αστυνομικό του ρόλο. Είμαι βέβαιος ότι, με τη συμπαράσταση όλων των συνεργατών και στελεχών του Σώματος, θα συνεχίσεις το έργο που αφήνουμε πίσω. Σου εύχομαι δύναμη, καλή επιτυχία και να προσφέρεις έργο μεγαλύτερο από αυτό που σου παραδίδεται σήμερα.

Αγαπητοί μου συνάδελφοι,

Σήμερα, από τούτο το βήμα, θέλω να πω με περισσή υπερηφάνεια ότι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη για το Λιμενικό Σώμα, το πιο ισχυρό του πλεονέκτημα, είναι τα ίδια τα στελέχη του, είστε εσείς.
Οφείλω να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου και να σας ζητήσω, να κρατάτε πάντα ψηλά τη σημαία του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, τη σημαία της Πατρίδας.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.