31 Δεκ 2015

Κίνα: Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι κινήσεις συγχωνεύσεων στον ναυτιλιακό κλάδο


Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι κινήσεις συγχωνεύσεων στον ναυτιλιακό κλάδο και ευρύτερα στην εφοδιαστική αλυσίδα της Κίνας. Ετσι μετά την ανακοίνωση για τη συγχώνευση Cosco και China Shipping, χθες ανακοινώθηκε η συγχώνευση δύο άλλων γιγάντων της κινεζικής ναυτιλιακής οικονομίας.
Η China Merchants Group (CMG) απέκτησε τον έλεγχο της Sinotrans & CSC Holdings, σε μια συμφωνία ύψους 112 δισ. δολ.

Ο κρατικός φορέας State-owned Assets Supervision and Administration Commission (SASAC) ανακοίνωσε ότι η συγχώνευση έλαβε την έγκριση του Πεκίνου και η Sinotrans & CSC δεν είναι πλέον υπό τον άμεσο έλεγχο του SASAC.
Στο μεταξύ, η CMG σε δήλωσή της επεσήμανε ότι η εξαγορά που υλοποιείται άμεσα και θα συγχωνεύσει αποτελεσματικά τους πόρους, τις επιχειρήσεις και τα ταλέντα των δύο γιγάντων επιτυγχάνει οικονομίες κλίμακος και συνέργειες σε πολλούς τομείς, όπως τα logistics, τη μεταφορά διά θαλάσσης υγρού και ξηρού φορτίου, την ανάπτυξη λιμένων και βιομηχανικών πάρκων και την κατασκευή εξοπλισμού.
Η νέα εξαγορά της Sinotrans & CSC Holdings από την China Merchants Group (CMG) αφορά και τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπου οι δύο εταιρείες έχουν σημαντικές δυνάμεις, σύμφωνα με την CMG.
Η νέα επιχειρηματική οντότητα συνδυάζει την παρουσία της στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, αλλά και στον τομέα της αποθήκευσης σε μια προσπάθεια να δώσει λύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα προσφέροντας τις υπηρεσίες μιας στάσης, όπως δήλωσε η CMG.
Επίσης η ενίσχυση του στόλου είναι ο δεύτερος στόχος της σύμπραξης.
Ένας στόχος ζωτικής σημασίας καθώς εξασφαλίζει τη βελτίωση της ενεργειακής εθνικής ασφάλειας αξιοποιώντας τον ενιαίο στόλο των δεξαμενόπλοιων των δυο εταιρειών, τόσο στις θαλάσσιες όσο και τις ποτάμιες μεταφορές.
Παράλληλα η συγχώνευση δημιουργεί μία ηγετική διεθνή παρουσία στον κλάδο των πλοίων μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου.
Επιπλέον οι δύο συγχωνευόμενες εταιρείες θα ενοποιήσουν στοιχεία ενεργητικού λιμενικών εγκαταστάσεων δημιουργώντας ένα δίκτυο που ενώνει τη Νοτιοανατολική Ασία με την Ευρώπη και χτίζουν μια αλυσίδα εφοδιασμού που εξυπηρετεί τη στρατηγική του δρόμου του μεταξιού στον 21ο αιώνα.
Επίσης, κοινές συνέργειες θα αναπτυχθούν στον τομέα της κρουαζιέρας στο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο, στις ναυπηγήσεις και στα εξωχώρια επενδυτικά προγράμματα.
Η CMG έχει μία ιστορία 140 ετών και δραστηριότητες πιο διαφοροποιημένες από ό,τι η Sinotrans & CSC, η οποία σύμφωνα με το VesselsValue.com ελέγχει έναν μικτό στόλο από 146 πλοία αξίας 1,68 δισ. δολ., ενώ έχει υπό ναυπήγηση άλλα 18 πλοία αξίας 316 εκατ. δολ.
Στο τέλος του 2014 η CMG ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 33,7 δισ. yuan ή 5,3 δισ. δολ. και μία συνολική αξία ενεργητικού 624 δισ. yuan. Τα κέρδη της Sinotrans & CSC ήταν μόλις 2,8 δισ. yuan και το ενεργητικό της ανέρχεται στα 109,1 δισ. yuan.
Οι συζητήσεις μεταξύ CMG και Sinotrans είχαν ξεκινήσει πριν από μήνες, αλλά διαψεύσθηκαν. Ωστόσο, στη συνέχεια και πιο συγκεκριμένα στα μέσα Νοεμβρίου επιβεβαιώθηκαν και επισήμως.
Cosco και China Shipping Group
Η εξέλιξη αυτή ήρθε ύστερα από μία ανάλογη που σημειώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν η Cosco και η China Shipping Group παρουσίασαν από κοινού ένα σχέδιο αναδιάρθρωσής τους, καθώς το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να συγχωνεύσει τους κρατικούς ναυτιλιακούς ομίλους της χώρας, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τ
ους.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο επισημαίνεται ότι θα αφορά οπωσδήποτε τις ναυτιλιακές εταιρείες διαχείρισης containerships που διαθέτουν οι δύο όμιλοι. Αυτή τη στιγμή η Cosco αποτελεί την έκτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο και η China Shipping την έβδομη.
Μετά τη συγχώνευση θα φτάσουν να διαχειρίζονται μαζί 1,55 εκατ. teu και θα περάσουν στην τέταρτη θέση, πίσω από τις Maersk, MSC και CMA CGM. Επίσης οι δύο όμιλοι διαχειρίζονται λιμάνια, πλοία και ναυπηγεία.
Η China Shipping Network Technology Co. Ltd, η εισηγμένη μονάδα της China Shipping, ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο ότι η συγχώνευση θα επικεντρωθεί στη μεταφορά φορτίων, εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και στις υπηρεσίες μεταφοράς πετρελαίου.                                                        ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1048398/sugxoneusi-giganton-ston-kladoefodiastikis-alusidas-tis-kinas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.