11 Δεκ 2015

Θ.Δρίτσας: "Σας τιμούμε κύριε Παναγιώτη Λασκαρίδη, κύριε Θανάση Λασκαρίδη

Ομιλία Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής





Γνωρίζετε όλοι σε πόσο δύσκολες συνθήκες προσπαθεί η Ελληνική Πολιτεία και ο ελληνικός λαός να αντεπεξέλθει σε τεράστιες προκλήσεις οικονομικές, κοινωνικές, γεωστρατηγικές, γεωπολιτικές και κυρίως ανθρώπινες. Σε αυτή την κατεύθυνση αρετές και αρχές που θα τις έλεγα αρχέγονες, που έχουν σημαδέψει την πορεία της αρχαίας, αλλά και της σύγχρονης εθνικής  ιστορίας, την ενότητα πολιτείας-λαού-κοινωνίας, την ενότητα σε κοινούς στόχους, είναι το σημείο τομής που δοκιμάζει πραγματικά κάθε στιγμή τη δυνατότητα μιας κοινωνίας να αντεπεξέλθει σε αυτές τις προκλήσεις και να ανοίξει νέους δρόμους ανάτασης.


Η χώρα μας, ο λαός μας έχει περάσει από πολλές δοκιμασίες και αυτό είναι ένα σημείο αναφοράς πολύ κρίσιμο και πολύ χρήσιμο για την πορεία μας. Μέσα από τις πιο μεγάλες δυσκολίες δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αναγέννηση, για τη νέα ανάταση, για τις νέες προοπτικές. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από αυτήν την πορεία που με πολύ άγχος βιώνει ο ελληνικός λαός διαμορφώνονται ταυτόχρονα, άλλοτε υπόγεια, άλλοτε υπαινικτικά, άλλοτε εμφανέστερα, όλες εκείνες οι προϋποθέσεις, όλες εκείνες οι διεργασίες για τη νέα αναγέννηση, για τη νέα ανάταση της ελληνικής κοινωνίας.

Η σημερινή μέρα νομίζω ότι συμπυκνώνει πολυποίκιλα τέτοιους συμβολισμούς. Απ' τη μια έχουμε ένα πρωτοφανέρωτο γεγονός, την τεράστια αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Η ιστορία της ανθρωπότητας, ίσως η πιο έγκυρη ιστορικά διεθνώς, είναι η ιστορία μετακίνησης πληθυσμών. Στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, πολλές δεκαετίες, ίσως έναν αιώνα είχαμε να ζήσουμε ανάλογα συμβάντα. Από το 2ο εξάμηνο του 2014, βαθμιαία και γοργά από τις αρχές του 2015, αυτό που αναμενόταν και αυτό που πάρα πολλοί αναλυτές το είχαν εκτιμήσει και το είχαν προβλέψει, άρχισε να εξελίσσεται και από ένα σημείο και ύστερα, να αποκτά ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Οι μετακινήσεις των πληθυσμών και επί του προκειμένου, τα προσφυγικά ρεύματα κυρίως από τη Συρία δεν είναι απλώς ένα γεγονός. Είναι πράγματι μια τεράστια ανθρώπινη περιπέτεια, μια τεράστια ανθρώπινη εποποιία  θα έλεγα, που δοκιμάζει τους πάντες αλλά δοκιμάζει πολλαπλά, όχι μόνο την αντοχή των κατακτήσεων της ανθρωπότητας, αλλά κυρίως της Ευρώπης. Στις προηγούμενες δεκαετίες, μετά τους δύο οδυνηρούς παγκόσμιους πολέμους, οι μεγάλες κατακτήσεις των συμφωνιών και των συνθηκών για τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους είναι από τις λίγες διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες που, μέσα από τη λαίλαπα της τελευταίας εικοσαετίας του άκρατου ατομικισμού που επικρατεί διεθνώς, αντέχουν. Αυτές οι μεγάλες λοιπόν κατακτήσεις της ανθρωπότητας και κυρίως της Ευρώπης, σήμερα και με τη χώρα μας σε πρώτη γραμμή δοκιμάζονται όσο ποτέ άλλοτε.

Σε αυτές τις πραγματικότητες, το Λιμενικό Σώμα το έφερε έτσι η συγκυρία, έχει κληθεί να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι η δύναμη της πρώτης γραμμής, είναι η δύναμη  που όχι απλά και μόνο οργανώνει την εποπτεία των συνόρων, τον έλεγχο, την εκτέλεση των καθηκόντων του, που παραδοσιακά η Ελληνική πολιτεία έχει αναθέσει στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, την εποπτεία των συνόρων, τον έλεγχο στη θάλασσα, του οργανωμένου εγκλήματος, την προστασία του περιβάλλοντος και πολλά άλλα υψηλής στόχευσης καθήκοντα και αποστολές, αλλά έχει ως δύναμη πρώτης γραμμής να ανταποκριθεί σε ένα τεράστιας σημασίας ανθρωπιστικό καθήκον, επί τη βάση των κανόνων και των νόμων του Ελληνικού Κράτους και των Διεθνών Συνθηκών  και μέσα από αυτό να συγκροτήσει, να συγκρατήσει, να αναδείξει, να κατοχυρώσει και να εγγυηθεί μια παράμετρο που διαπερνά όλη την νομοθεσία, την πρακτική και τις συμβάσεις που αφορούν τις επιχειρήσεις έρευνας - διάσωσης.
Ξέρετε, η έρευνα – διάσωση έχει πράγματι πρώτιστη αποστολή την διάσωση της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, αλλά μέσα από αυτό αποτυπώνεται ακόμα μια αποστολή που διαρκώς και με δυναμικό τρόπο σε εξελίσσεται σε τεράστιας γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας αποστολή . Είναι η ίδια η προστασία των θαλασσιών συνόρων. Είναι η ίδια η προστασία της εθνικής και εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας. Είναι η έρευνα -διάσωση το πεδίο εκείνο που ίσως δεν το συναντά κανείς αλλού, που ενώνει την ύψιστη αποστολή του ανθρωπισμού, με την επίσης ύψιστη αποστολή του πατριωτισμού. Δεν είναι ποτέ εύκολο να συναντήσει κανείς τέτοιου είδους σύμπτωση στόχων, αξιών, υπηρέτησης αναγκαιοτήτων, τόσο σημαντικών, τόσο κρίσιμων και τόσο ευαίσθητων. Αυτή την αποστολή έχει αναλάβει το Λιμενικό Σώμα πολύ πιο προχωρημένο όπως είπα, από ότι οι άλλες Υπηρεσίες και τα σώματα της ελληνικής πολιτείας.

Πιο μπροστά και από τις Ένοπλες Δυνάμεις, πιο μπροστά και από την Ελληνική Αστυνομία, των οποίων ο ρόλος είναι επίσης αδιαμφισβήτητης σημασίας και εξαιρετικής κρισιμότητας και αναγκαιότητας. Αυτό δεν είναι μια διαπίστωση για να ευλογήσουμε τα γένια μας ή για να πούμε καλά λόγια για το Λιμενικό Σώμα. Είναι μια διαπίστωση αναγκαία κατά τη γνώμη μου για να κατανοήσουμε σε τι νέες προκλήσεις και σε τι νέα καθήκοντα εντελώς πρωτόγνωρα και αναβαθμισμένα καλείται να ανταποκριθεί  το Λιμενικό Σώμα σε συνθήκες δύσκολες, σε συνθήκες με τεράστιες ελλείψεις και αδυναμίες, σε συνθήκες διαρκώς όπως είπα  μεταβαλλόμενες και με όχι εύκολους χειρισμούς.

Έχει λοιπόν το Λιμενικό Σώμα ένα επιχειρησιακό  αλλά και ταυτόχρονα επιτελικό ρόλο να εκτελέσει και προς αυτήν την κατεύθυνση η ελληνική Κυβέρνηση και η πολιτική εκπροσώπηση του Υπουργείου Ναυτιλίας, νυχθημερόν, με αυτούς τους στόχους, με αυτά τα δεδομένα προσπαθεί σε άμεση και συνεχή συνεργασία με το Αρχηγείο του Λ.Σ. και με όλους τους παράγοντες του Υπουργείου και του Σώματος να συγκροτήσουμε την καθημερινή τακτική , την καθημερινή αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων.  Έχει λοιπόν το Λιμενικό Σώμα ένα επιχειρησιακό άλλα και ταυτόχρονα επιτελικό ρόλο Κρίσιμο ζήτημα σε αυτή την κατεύθυνση, εκτός από την πρώτης σημασίας προτεραιότητα και στήριξη των στελεχών με κάθε τρόπο,  είναι η ενίσχυση, η συντήρηση,  η διατήρηση σε άμεση ετοιμότητα των πλωτών μέσων  και γενικώς των υποδομών για να μπορούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος γυναίκες και άντρες να επιτελέσουν το καθήκον τους και την αποστολή τους. 

Εδώ λοιπόν έρχεται για την σημερινή αυτή εκδήλωση, με έναν έντονο συμβολισμό, η αρχέγονη παράδοση της ελληνικής  κοινωνίας, η παράδοση που θέλει σημαντικά τμήματα  της κοινωνίας και κυρίως αυτά τα τμήματα και αυτοί οι εκπρόσωποί της κοινωνίας που έχουν τη δυνατότητα,  να προσέρχονται ως αρωγοί, χορηγοί δεν θα χρησιμοποιήσω για σήμερα τουλάχιστον αυτή τη λέξη, ως αρωγοί, ως συμμέτοχοι, ως υποστηρικτές  της κοινής πολιτειακής και δημιουργικής προσπάθειας.

Εδώ έχουμε σήμερα να τιμήσουμε και να αναγνωρίσουμε τον συνολικότερο ρόλο ανθρώπων της θάλασσας και του επιχειρηματικού κόσμου που έρπει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ειδικά δύο ανθρώπων των αδελφών Λασκαρίδη του Παναγιώτη και του Θανάση Λασκαρίδη, που ως άνθρωποι ανοικτών οριζόντων, όχι μόνο στη θάλασσα και στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στην κοινωνία, στον πολιτισμό, στην ανθρώπινη υπόσταση και στην έρευνα σε πολλαπλά επίπεδα, προσήλθαν για να υποδηλώσουν με την συνεισφορά τους, την οικονομική αλλά και με την  αυτοπρόσωπη παρουσία τους, για την αναβάθμιση και επισκευή ενός πλωτού για το Λιμενικό Σώμα σκάφους, να επικυρώσουν όλη αυτή την παράδοση και να επιβεβαιώσουν ότι πράγματι στις δύσκολες στιγμές ενεργοποιούνται δυνάμεις που άλλοτε, τα χρόνια της επίπλαστης τις περισσότερες φορές ευημερίας, αδρανοποιούνται.

Τιμούμε σήμερα τον  Παναγιώτη και τον Θανάση Λασκαρίδη, εκτιμούμε την προσφορά τους και προσωπικά αλλά και ως εκπροσώπων της θαλασσινής επιχειρηματικότητας. Δε μπορούμε να μη  συνηγορήσουμε στην εξαιρετικά σημαντική αυτή  συνεισφορά και θέλουμε να βεβαιώσουμε  και τις γυναίκες και τους άντρες του Λιμενικού Σώματος και την ελληνική κοινωνία ότι δεν επαναπαυόμαστε. Δεν θεωρούμε ότι οι ανάγκες αυτές που έχουν  τόση σημαντική και ύψιστη σημασία, μπορούμε να επαναπαυτούμε στην κάλυψή τους μέσω των χορηγιών, μέσω των δωρεών,  μέσα από αυτή την κατά τα άλλα όπως περιέγραψα εξαιρετικής σημασίας προσφορά και συμμετοχή. Ένα σχέδιο ένας προγραμματισμός  είναι σε εξέλιξη άμεσος μεσοπρόθεσμος και μακροπροθέσμως και πολύ σύντομα θα μπορούμε να έχουμε και πολύ πιο συγκεκριμένη δρομολόγηση πρωτοβουλιών  προς αυτή την κατεύθυνση ώστε το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Ακτοφυλακή να έχει πράγματι με την ενεργό συμμετοχή, τον προγραμματισμό και τη στόχευση της ελληνικής πολιτείας, αναβαθμισμένα μέσα για να αντεπεξέλθει σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη αποστολή της. Θέλω να στείλω σε όλη την Ελλάδα,  όπου επιχειρούν  τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος  και κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου το μήνυμα.

Η περίοδος που περνάμε, είναι η περίοδος που χάρη στις κοινές προσπάθειες όλων, θα διαμορφώσει εκείνο το  πεδίο για τη νέα  αναγεννησιακή πορεία της χώρας μας, να είστε βέβαιες και βέβαιοι, ότι αυτός ο τόπος, όσο και αν δυσκολεύεται σε αυτή την περίοδο, έχει όλα τα προαπαιτούμενα, όλες τις προϋποθέσεις και του αξίζει εν τέλει μια άλλη πορεία, και αυτή την  πορεία πράγματι όλοι μαζί θα την κατακτήσουμε. Σας τιμούμε κύριε Λασκαρίδη κύριε Παναγιώτη, κύριε Θανάση Λασκαρίδη και το Υπουργείο σας υποδέχεται με τις ευχαριστίες και την αναγνώριση της προσφορά σας.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.                



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.