23 Δεκ 2015

ΟΠΕΚ: Στα 70 δολ. η τιμή του πετρελαίου το 2020 και στα 95 δολ. το 2040

Αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα 70 δολάρια το 2020 και στα 95 δολάρια το 2040 αναμένει ο ΟΠΕΚ, σύμφωνα με την ετήσιες εκτιμήσεις του, τις οποίες δημοσίευσε σήμερα, απέχοντας κατά πολύ από το υψηλό σημείο των 114 δολ. το βαρέλι που ήταν τον Ιούνιο του 2014, πριν αρχίσουν οι τιμές να κατρακυλούν λόγω της υπερπροσφοράς.

«Τα επίπεδα των αποθεμάτων αυξάνονται πολύ πάνω από το μέσο όρο των πέντε ετών. Παρά την αστάθεια της αγοράς, ο ΟΠΕΚ συνεχίζει να είναι ο πιο αποτελεσματικός, αξιόπιστος και προμηθευτής πετρελαίου» αναφέρει ο Abdalla Salem El-Badri, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ.
Προσθέτει δε πως ο ΟΠΕΚ υπήρξε το προπύργιο της σταθερότητας σε μια περίοδο αστάθειας για τη βιομηχανία πετρελαίου.
Σήμερα το βαρέλι του αργού πετρελαίου τύπου Brent κινείται στα 36,51 δολάρια.
Ενώ η βουτιά των τιμών του πετρελαίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υπερπροσφορά, η ζήτηση για πετρέλαιο ήταν ισχυρή, απλά δεν ήταν αρκετά ισχυρή. Κοιτάζοντας τις προοπτικές για την ζήτηση, ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα ανέλθει στα 97.400.000 βαρέλια την ημέρα το 2020, μια μικρή αύξηση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τις προοπτικές του περασμένου έτους.
Έως το 2040, ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η συνολική ζήτηση θα είναι κοντά στα 110 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα - μια πτώση της τάξης του 1 εκατ. βαρελιού την ημέρα.
Η απόφαση του ΟΠΕΚ να μην μειώσει την παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές έχει ευρέως θεωρηθεί ως ένας τρόπος για να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς σε σχέση με τους αντιπάλους του.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.