23 Δεκ 2015

Λιμενικό-Ημερίδα: ''Κυβερνο - ασφάλεια και Ναυτιλία – Ένα σύγχρονο πρόβλημα''



Με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου, Ημερίδα με θέμα: "Κυβερνο-ασφάλεια και Ναυτιλία – Ένα σύγχρονο πρόβλημα".

Στη συνάντηση συμμετείχαν στελέχη από ναυτιλιακές εταιρείες, Αναγνωρισμένους και εξουσιοδοτημένους από την Ελληνική Ναυτιλιακή Διοίκηση Οργανισμούς και Νηογνώμονες καθώς και φοιτητές των Πανεπιστημίων Πειραιώς και Αιγαίου και της ΑΕΝ Ασπροπύργου.
Ο Γενικός Γραμματέας Καθηγητής κ. Ιωάννης Θεοτοκάς στον χαιρετισμό του ανέφερε ότιστο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας και διαβούλευσης του Υπουργείου με τη ναυτιλιακή κοινότηταη εν λόγω Ημερίδα αποτελεί μια από εκείνες τις πρωτοβουλίες που έχουν προγραμματιστεί προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση των ναυτιλιακών εταιρειώντων νηογνωμόνων και των φορέων της ναυτιλίας για τις τελευταίες εξελίξεις για επίκαιρα θέματα, όπως αυτό των κακόβουλων επιθέσεων στα λογισμικά των πλοίων και των ναυτιλιακών εταιρειών καθώς και των λιμενικών υποδομών. Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι στόχος της εκδήλωσης είναι να καταγραφούν οι προβληματισμοί και οι απόψεις της ναυτιλιακής κοινότητας, ούτως ώστε μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο να βελτιωθεί, όπου απαιτείται, η συνεργασία αυτή για να αντιμετωπισθούν τα πιθανά προβλήματα των πλοίων μας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. με επικεφαλής τον Υποστράτηγο ΕΛ.ΑΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ Εμμανουήλ, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, της Εθνικής Ασφάλειας Αντιμετώπισης Κυβερνοεπιθέσεων και του ΚΕΜΕΑ, καθώς επίσης και οι κ.κ. ΓΚΡΙΤΖΑΛΗΣ Δημήτριος και ΝΙΚΗΤΑΚΟΣ Νικήτας, καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αντιστοίχως, και τέλος, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Πειραιά και του ΚΕΝΑΠ, οι οποίοι παρουσίασαν από την δική τους προοπτική τα θέματα που σχετίζονται με το θέμα των κυβερνο-επιθέσεων (cyber-attacks) στις εφαρμογές των πλοίων, των εταιρειών και των λιμενικών υποδομών, ενώ από πλευράς Διεύθυνσης Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας έγινε παρουσίαση επί των εξελίξεων στους Διεθνείς Οργανισμούς σε ότι αφορά το θέμα της κυβερνο-ασφάλειας (cyber-security), των προσφάτων ανακοινώσεων της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ σε ότι αφορά τη Στρατηγική για την Κυβερνο-Ασφάλεια στον τομέα της ναυτιλίας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, αναπτύχθηκαν προβληματισμοί και έγινε εκτενής συζήτηση επί θεμάτων κυβερνοασφάλειας που αντιμετωπίζουν πλοία και εταιρείες, εντοπίζοντας πραγματικά και δυνητικά προβλήματα που έχουν ανακύψει, καθώς και πρακτικές που εφαρμόζονται επί του παρόντος, σε θέματα εξοπλισμού, λογισμικού καθώς και εκπαίδευσης στελεχών εταιρειών και φορέων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.