29 Δεκ 2015

Επιστολή-Παρέμβαση Μιχ.Λάμπρου προς Θ.Δρίτσα για την Επιτροπή Κρουαζιέρας





Επί του θέματος έστειλε επιστολή στον ΥΝΑ και ο Μιχάλης Λάμπρος πρώην αντιπρόεδρος της ΈΕΚΦΝ και από τα στελέχη του κλάδου με εμπειρία άνω των 50 ετών. Αναλυτικά:
«Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Κατ’ αρχάς θέλω να σας ευχηθώ ό,τι καλύτερο για το ανατέλλον νέο έτος το οποίο όλοι μας ευελπιστούμε ότι θα είναι πολύ καλύτερο και αποδοτικότερο για την πατρίδα μας και για την Ελληνική και Ελληνόκτητη ναυτιλία από το 2015.


Όπως γνωρίζετε, η θητεία μου στον τομέα της Κρουαζιέρας, συμπληρώνει αισίως τη φετινή χρονιά 55 έτη παρουσίας στα δρώμενα της Ακτής Μιαούλη.

Παρά το ό,τι αποχώρησα από το Δ.Σ της ΕΕΚ&ΦΝ, εν τούτοις το ενδιαφέρον μου για τα δρώμενα στον τόσο νευραλγικό τομέα της εθνικής μας οικονομίας, στον τομέα της Κρουαζιέρας, είναι αμείωτο και αγωνίζομαι καθημερινά για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου με προσωπικές παρεμβάσεις, με την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο.

Είναι γεγονός ότι από την πρώτη ημέρα που αναλάβατε τις τύχες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συμφωνήσατε ότι επιτέλους πρέπει να πραγματοποιηθεί το πάγιο και χρόνιο αίτημα της ΕΕΚ&ΦΝ για την ίδρυση μιας συντονιστικής επιτροπής Κρουαζιέρας η οποία θα αναλάμβανε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του κλάδου στην πατρίδα μας με ιδιαίτερη έμφαση την αύξηση των homeporting προσεγγίσεων στα λιμάνια μας.
Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, πληροφορούμεθα ότι η εν λόγω επιτροπή ευρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατάρτησής της.

Όμως οι πληροφορίες που έχομε αναφέρουν μια επιτροπή που θα αποτελείται από είκοσι οκτώ τακτικά μέλη, και από άλλα τόσα αναπληρωματικά, κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του Υπουργείου που βασίζονται σε ολιγομελείς και ευέλικτες παρόμοιες επιτροπές.



 Γνωρίζοντας το αντικείμενο της Κρουαζιέρας όλα αυτά τα χρόνια, πιστεύω ότι μια σωστή λύση θα ήταν αυτή η επιτροπή να είναι ολιγομελής, δηλαδή μια επιτροπή μικρότερη σε αριθμό από δέκα μέλη ώστε να είναι ευέλικτη στις δραστηριότητές της και στις άμεσες αποφάσεις.

Το ζητούμενο κύριε Υπουργέ είναι να επιλεγούν αξιόλογα μέλη με εμπειρίες στον τομέα της Κρουαζιέρας και να πλαισιωθούν από υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου σας και του Υπουργείου Τουρισμού με προεδρεύοντα Γενικό Γραμματέα.  Η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει διδάξει ότι οι πολυμελείς επιτροπές δυσκολεύονται να πάρουν γρήγορες αποφάσεις και στο τέλος δημιουργούνται χαώδεις και επιζήμιες καταστάσεις.

Οι αρμοδιότητες της Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας δεν θα αναφέρονται μόνο στα όσα συμβαίνουν στον εσωτερικό χώρο της πατρίδας μας, αλλά θα υπάρχουν κυρίως προγράμματα τακτικών επισκέψεων ορισμένων μελών της επιτροπής στις έδρες των μεγάλων εταιρειών κρουαζιεροπλοίων που εδρεύουν στο Miami ή στην Ιταλία ή στην Ελβετία, με σκοπό να προσελκύσουν το ενδιαφέρον αυτών των εταιρειών για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου στα Ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα για την ανάπτυξη του homeporting το οποίο όπως γνωρίζετε μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα από την Κρουαζιέρα.

Κάπως έτσι προχώρησε και αναπτύχθηκε το homeporting, στην Ιταλία γύρω στα δύο εκατομμύρια επιβάτες και στην ισπανία πάνω από ένα εκατομμύριο, ενώ στην Ελλάδα είχαμε το 2015 δια της βίας 150000.

Για το έτος 2016 οι προβλέψεις αφίξεων κρουαζιεροπλοίων σε όλους γενικά τους λιμένες με πρώτο στην τάξη τον Πειραιά, είναι αυτή τη στιγμή δυσμενέστερες από το 2015 που ήταν σαφώς χειρότερο από τα έτη 2013 και 2014.

Στην σημερινή δυσχερέστατη οικονομική θέση που βρίσκεται η χώρα μας, μόνο τομείς όπως η Κρουαζιέρα μπορούν να βοηθήσουν θετικά αρκεί τα στελέχη που θα αποτελέσουν την ολιγομελή Συντονιστική Επιτροπή να έχουν εξακριβωμένη εμπειρία στον τομέα και όρεξη για δουλειά από την πρώτη στιγμή που θα αναλάβουν υποχρεώσεις.

Η μέχρι σήμερα παρουσία σας στο Υπουργείο του Πειραιά, στο Υπουργείο της Ελληνικής και της Ελληνόκτητης Ναυτιλίας έχει δείξει μόνο θετικά στοιχεία.  Προχωρήσετε κύριε Υπουργέ μέσα στο ίδιο πνεύμα και δημιουργήσετε μαζί με την άξια Υπουργό Τουρισμού κυρία Έλενα Κουντουρά, μια ολιγομελή και καθόλα έμπειρη Επιτροπή Κρουαζιέρας και να είσαστε βέβαιος ότι με σωστές και μελετημένες ενέργειες αυτής της Επιτροπής θα έλθουν σίγουρα καλύτερες ημέρες στον τομέα της Κρουαζιέρας και πολύ ικανοποιητικό συνάλλαγμα για την ταλαίπωρη εθνική μας οικονομία.

Σας ζητώ συγνώμη που σας κούρασα αλλά ήθελα πάρα πολύ να είχα μαζί σας αυτή την προσωπική επαφή σε ένα τόσο σοβαρό και εθνικό θέμα.

Σας ευχαριστώ που είχατε την καλοσύνη να διαβάσετε την παρούσα επιστολή μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.