20 Ιουλ 2015

Αίτημα εκπτώσεων στον ΟΛΠ λόγω τραπεζικής αργίας


Από την έντυπη έκδοση
Ναυτεμπορική
Την απαλλαγή ή την έκπτωση των χρεώσεων αποθήκευσης των εμπορευμάτων στο λιμάνι του Πειραιά, λόγω της παρατεταμένης αργίας των τραπεζών, όπως άλλωστε προβλέπεται σε καταστάσεις ανωτέρας βίας, «force majeure», ζητεί με επιστολές του προς τον ΟΛΠ, αλλά και την Cosco ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης.

«Τα εκτεταμένα φαινόμενα καθυστερήσεων των παραδόσεων, που έχουν γίνει γνωστά, αφορούν περισσότερα από 2.500 κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ έχουν προξενήσει ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη σε πολλές εισαγωγικές επιχειρήσεις» σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και προσθέτει: «Το βέβαιο είναι ότι το ΕΒΕΠ προτιμά να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η ομαλή λειτουργία των τραπεζών, των επιχειρήσεων και του λιμανιού από την οποιαδήποτε προσωρινή διευκόλυνση».
Οι δύο εταιρείες, ΟΛΠ και Cosco, θα εξετάσουν το ζήτημα την επόμενη εβδομάδα, αλλά -όπως επισημαίνουν στη «Ν» κύκλοι από την Cosco, η οποία έχει και το μεγαλύτερο ζήτημα, αφού η κίνηση στον προβλήτα Ι του ΟΛΠ είναι μικρή- είναι πιθανόν οι εκπτώσεις να δοθούν ανά περίπτωση για τα 2.000 κοντέινερ. Υπάρχουν αιτήσεις για εκπτώσεις σε κοντέινερ που βρίσκονται στο λιμάνι από τις αρχές Ιουνίου, αλλά ακόμα και από τις αρχές Μαΐου, σημειώνουν στη «Ν» κύκλοι της Cosco.
Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να δοθεί έκπτωση με τη δικαιολογία της τραπεζικής αργίας, πόσο μάλλον που το τελωνείο έχει διευκολύνει με κάθε τρόπο όσους επιχειρηματίες ήθελαν να ολοκληρώσουν τις εισαγωγές.
Από την πλευρά του, ο κ. Κορκίδης σημειώνει πως σε ό,τι αφορά τον ΟΛΠ, το ζήτημα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας.
«Σε κάθε περίπτωση, το ΕΒΕΠ οφείλει να αναγνωρίσει ότι η διοίκηση του ΟΛΠ επανειλημμένως, σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, ενήργησε με υπευθυνότητα απέναντι στους χρήστες του λιμανιού, χορηγώντας εκπτώσεις από 60% έως 95% στα αποθηκευτικά τέλη για την αποκατάσταση των απωλειών, που υπέστησαν οι επιχειρήσεις, χωρίς να είναι υπαίτιες, από τις καθυστερήσεις και την αναγκαστική παραμονή έμφορτων κοντέινερ στον χώρο του ΟΛΠ» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ τονίζει ότι από την έναρξη της τραπεζικής αργίας, στις 29 Ιουνίου 2015, έως και σήμερα, το Επιμελητήριο δέχεται καθημερινά εκατοντάδες μηνύματα από τις επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν είτε να παραλάβουν τα εμπορεύματά τους, που έχουν φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά, είτε να προχωρήσουν στον εκτελωνισμό τους, παρά τις διευκολύνσεις των τελωνειακών υπηρεσιών στον τρόπο συναλλαγής.
Παρ’ όλα αυτά, οι συνέπειες στη λειτουργία τους είναι πολύ μεγάλες κυρίως από την έλλειψη ρευστότητας, αλλά και λόγω ακυρώσεων παραγγελιών, που εντείνουν και διευρύνουν προβλήματα και καθυστερήσεις στα τελωνεία. Επιπλέον, τονίζει ο κ. Κορκίδης, θα ζητηθεί, να εκδοθούν πιστωτικά τιμολόγια για τις ήδη επιβληθείσες πλήρεις χρεώσεις των αποθηκεύτρων, που έχουν αποσταλεί προς πληρωμή από τις ναυτιλιακές εταιρείες, ώστε να υπάρξει αντίστοιχη πίστωση στα τιμολόγια των ναυτιλιακών εταιρειών προς τις επιχειρήσεις.
«Στο πλαίσιο των ενεργειών που καταβάλλει το ΕΒΕΠ να εξυπηρετήσει κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό τις συνήθεις επιχειρηματικές συναλλαγές, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο, κατά την οποία δοκιμάζεται η υπομονή και αντοχή όλων μας, είναι να εξασφαλιστεί μία έκπτωση στις “σταλίες”» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Πορεία κίνησης
Πτώση της τάξεως του 2,9% σημείωσε κατά τη διάρκεια του Ιουνίου η δραστηριότητα της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, που διαχειρίζεται η ΣΕΠ Α.Ε. (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), θυγατρική της κινεζικής Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.
Με βάση τα σχετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από τον κινεζικό όμιλο, τον φετινό Ιούνιο διακινήθηκαν συνολικά 252,7 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, έναντι 260,3 χιλιάδων εμπορευματοκιβωτίων κατά τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Πάντως, σε επίπεδο εξαμήνου διατηρήθηκε, έστω και οριακά, η ανοδική τροχιά της σχετικής δραστηριότητας.
Ειδικότερα, κατά το πρώτο εξάμηνο διακινήθηκαν συνολικά 1,487 εκατ. εμπορευματοκιβώτια έναντι 1,47 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.