30 Σεπ 2016

Οι πέντε άξονες του σχεδίου "Πειραιάς 2020 Ανάπτυξη-Εργασία"







Τη στρατηγική  για την ανάπτυξη του Πειραιά και  στους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί   παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος  της πόλης, Γιάννης Μώραλης
ενώπιον  εκπροσώπων της κυβέρνησης και φορέων της πόλης. Το σχέδιο φέρει την ονομασία  "ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2020 ΑΝΑΠΤΥΞΗ -ΕΡΓΑΣΙΑ".
Ιδιαίτερη αναφορά στους άξονες της στρατηγικής  έκανε
ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας  Πέτρος  Κόκκαλης 
ενώ ο Σύμβουλος του Δημάρχου για θέματα ΕΣΠΑ κ. Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, ανέλυσε την πρόταση που θα υποβάλει ο Δήμος Πειραιά προς την Περιφέρεια Αττικής, αξιοποιώντας το εργαλείο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης.


Το σχέδιό μας για τον Πειραιά της ανάπτυξης και της εργασίας  βασίζεται σε πέντε άξονες:

      Πρώτον, να γίνει ο Πειραιάς πόλος έλξης για νέες επενδύσεις.
      Δεύτερον, να γίνει τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός
      Τρίτον, να αξιοποιηθεί για την πόλη στο έπακρο η επένδυση στο λιμάνι
      Τέταρτον, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή μέσα από την ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών στο σύνολο των Δημοτικών Κοινοτήτων
      Πέμπτον, να αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά ως πόλη για να μπορούν να γίνουν ευκολότερα όλα τα παραπάνω


«Για την επίτευξη των στόχων μας επιλέξαμε να αξιοποιήσουμε το εργαλείο που λέγεται Ολοκληρωμένη Χωροταξική Επένδυση, ένα σύγχρονο εργαλείο προκειμένου να μην χάνονται δεξιά και αριστερά οι διαθέσιμοι πόροι αναποτελεσματικά, χωρίς σχέδιο.   Επίσης μας δίνει τη δυνατότητα ως πόλη να έχουμε την ευθύνη της επένδυσης και της διαχείρισης των πόρων.

Το σχέδιό μας είναι να αλλάξει η εικόνα της πόλης, να αναζωογονηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Πειραιά, να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις στην πόλη και με αυτόν τον τρόπο να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας. Για αυτό παλεύουμε καθημερινά σε αυτές στις δύσκολες συνθήκες» τόνισε ο Γιάννης Μώραλης και προσέθεσε:  

«Σε αυτή την προσπάθεια ευτυχώς δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε δείξει ως Δημοτική Αρχή ότι επιδιώκουμε τις συνεργασίες, θέλουμε να ακούμε και να συνδιαμορφώνουμε προτάσεις. Αυτό κάναμε και σε ό, τι αφορά αυτή την προσπάθεια. Είχαμε τη στήριξη της πλειοψηφίας της πόλης, οι οποίοι έχουν γίνει κοινωνοί αυτής της προσπάθειας και έχουν συμβάλει σημαντικά στο να διαμορφωθεί  η τελική πρόταση. Υπήρξε μια σημαντική διαδρομή  παρουσιάσεων, διαβουλεύσεων και συζητήσεων.
Εδώ και περίπου έναν χρόνο το σχέδιο μας έχει παρουσιαστεί σε φορείς της πόλης, σε αξιωματούχους της κυβέρνησης και της περιφέρειας ακόμα και στην αρμόδια Επίτροπο της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, η πρότασή μας είχε ανέβει προς διαβούλευση στο διαδίκτυο προκειμένου όλοι να  μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για να καταλήξουμε στην τελική πρόταση».

Ο Πέτρος Κόκκαλης αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην  Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση επεσήμανε;
«Έχει τρία κυρίως χαρακτηριστικά που είναι κρίσιμο να καταλάβουμε όλοι και γιατί είναι καινοτόμο και γιατί το δουλεύουμε για να προχωρήσουμε τώρα που μας δίνεται αυτή η δυνατότητα. Έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, δίνει την ευθύνη διαχείρισης στη πόλη είτε σε επίπεδο διαβούλευσης, ώστε να ξέρουμε τι θα είναι μέσα είτε στο πως θα υλοποιηθεί και δημιουργεί μια μεγαλύτερη δυνατότητα ευελιξίας στη χρήση διαφόρων πόρων. Ας τα δούμε λοιπόν ένα- ένα.

Η Ολοκληρωμένη Στρατηγική έχει πάρα πολλά τα «κουτάκια»  τα οποία πρέπει να συνθέσει κάποιος για να μπορεί να μιλάει για μια Ολοκληρωμένη Στρατηγική.

Χρειάστηκε να ολοκληρώσουμε σχεδιασμούς  που δεν υπήρχαν όπως το σύμφωνο των Δημάρχων για την κλιματική αλλαγή, όπως το σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας, στρατηγική για τον πολιτισμό και τον τουρισμό, στρατηγική για τη γαλάζια ανάπτυξη, να ολοκληρωθεί το ΣΟΑΠ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Παρέμβασης), να γίνει ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) να λάβουμε υπόψη το τουριστικό σχέδιο, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, τις προβλέψεις του Αττικό Μετρό, τις επενδύσεις που προτίθεται να κάνει ο ΟΛΠ που είναι ένας τεράστιος φορέας του ιδιωτικού πλέον τομέα  στη  πόλη μας και βέβαια ο ιδιωτικός τομέας».

Στην παρουσίαση απηύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξανδρος Χαρίτσης και εκ μέρους της Περιφερειάρχη Αττικής κας Ρένας Δούρου,  ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων: Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης, οι Βουλευτές κυρία Ελένη Σταματάκη, κυρία Γεωργία Γεννιά και κ. Νίκος Κούζιλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραια κ. Νίκος Γεωργόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ και της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, ο Εμπορικός Διευθυντής της Cosco κ. Αναστάσιος Βαμβακίδης, τα μέλη Δ.Σ. του Ο.Λ.Π. κ.κ. Αθανάσιος Λιάγκος και Γιάννης Κούβαρης, η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, ο κ. Παναγιώτης Κτενίδης από το ΤΕΙ Πειραιά,  ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νίκος Μανεσιώτης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Περικλής Διακουμάκος,  οι Αντιδήμαρχοι Πειραια κυρία Αθηνά Γλύκα Χαρβαλάκου, οι κ.κ. Χρήστος Αγραπίδης, Αλέξανδρος Αργουδέλης, Γιάννης Μελάς, Στέλιος Γαϊτανάρος, Κυριάκος Σιγαλάκος, Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Βασίλης Ταταρόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Δημήτρης Γκερλές και κ. Παναγιώτης Ρέππας, ο Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου κ. Νίκος Διαμαντής, Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.