Το Λονδίνο κατέκτησε την πρώτη θέση, μεταξύ 30 κορυφαίων οικονομικών κέντρων του πλανήτη, καθώς διαθέτει την υψηλότερη βαθμολογία σε ό,τι αφορά την οικονομική και κοινωνική «υγεία» των πόλεων.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Σιγκαπούρη και ακολουθούν το Τορόντο, το Παρίσι και το Αμστερνταμ. Η κατάταξη αυτή προκύπτει από τη μελέτη της PwC «Cities of Opportunity», η οποία καταλήγει σε τέσσερα βασικά συμπεράσματα: Πρώτον, οι επιδόσεις του Λονδίνου δείχνουν τα δυνατά του σημεία και τους τομείς στους οποίους ενδέχεται να αντιμετωπίσει ανταγωνισμό μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Δεύτερον, η οικονομική ισχύς, η ευκολία διεξαγωγής επιχειρηματικής δραστηριότητας, η παιδεία, η τεχνολογική ετοιμότητα, η τοποθεσία και η πρόσβαση συγκαταλέγονται μεταξύ των κυριότερων κριτηρίων. Τρίτον, κριτήρια αξιολόγησης αποτέλεσαν και η ανθεκτικότητα στους κινδύνους και το φορολογικό προφίλ. Τέταρτον, τέσσερις στις 10 πόλεις με τις μεγαλύτερες ευκαιρίες είναι ευρωπαϊκές.
Η μελέτη καταγράφει τις επιδόσεις των πόλεων βάσει 10 δεικτών, μεταξύ αυτών των μεταφορών και υποδομών, της ευκολίας διεξαγωγής επιχειρηματικής δραστηριότητας, της δημογραφικής σύνθεσης και της ποιότητας ζωής, της τεχνολογικής ετοιμότητας και του κόστους ζωής. Η έκθεση δείχνει ότι οι πόλεις δεν κερδίζουν μόνο με τις οικονομικές τους επιδόσεις αλλά και όταν επιτυγχάνουν σε κοινωνικούς τομείς, όπως στη συνολική ποιότητα ζωής, στην ποιότητα ζωής της τρίτης ηλικίας, στη στέγαση και στην ετοιμότητα αντιμετώπισης καταστροφών.
Λονδίνο: Συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών κορυφαίων πόλεων, σύμφωνα με έξι δείκτες της μελέτης, μεταξύ αυτών και τους ακόλουθους: πνευματικό κεφάλαιο και καινοτομία, τεχνολογική ετοιμότητα, εξωστρέφεια, δημογραφική σύνθεση και ποιότητα ζωής, οικονομική ισχύς και ευκολία διεξαγωγής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στο Λονδίνο η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. θα γίνουν αισθητές εν καιρώ.
Σιγκαπούρη: Παίρνει άριστα σε τεχνολογική ετοιμότητα, στις μεταφορές, στις υποδομές και στην ευκολία διεξαγωγής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Παρουσιάζει καλές επιδόσεις και στον τομέα της φορολογίας.
Τορόντο: Εχει πολύ καλές επιδόσεις σε κατηγορίες που σχετίζονται με τις καθημερινές ανάγκες και ανησυχίες των κατοίκων, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στην υγεία και ασφάλεια, τη δεύτερη θέση στο κόστος ζωής και την τρίτη θέση στον δείκτη αειφορίας και στο φυσικό περιβάλλον (μαζί με τη Σεούλ).
Παρίσι: Παίρνει άριστα στη δημογραφική σύνθεση και στην ποιότητα ζωής μαζί με τη Νέα Υόρκη. Το Παρίσι επίσης ανέκτησε τη δεύτερη θέση στον δείκτη της εξωστρέφειας.
Αμστερνταμ: Τα πιο δυνατά του σημεία είναι το πνευματικό κεφάλαιο και η καινοτομία, η τεχνολογική ετοιμότητα και η αειφορία και το φυσικό περιβάλλον. Επίσης, εξασφάλισε μια θέση στην πρώτη δεκάδα σε τέσσερις ακόμη δείκτες: εξωστρέφεια, υγεία και ασφάλεια, δημογραφική σύνθεση και ποιότητα ζωής και οικονομική ισχύς.
Νέα Υόρκη: Ηρθε πρώτη (μαζί με το Παρίσι) στη δημογραφική σύνθεση και στην ποιότητα ζωής, δεύτερη στην οικονομική ισχύ και τρίτη στην τεχνολογική ετοιμότητα (μαζί με το Αμστερνταμ).
Στοκχόλμη: Καλές επιδόσεις στους δείκτες αειφορία, στο φυσικό περιβάλλον, σε μεταφορές και υποδομές.
Σαν Φρανσίσκο: Καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις στους δείκτες πνευματικό κεφάλαιο και καινοτομία.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.