15 Σεπ 2016

Υπεραξίες από την πώληση 40,4% της HSW διεκδικεί η Τρ. Πειραιώς

Τουλάχιστον 90 εκατ. ευρώ θα πρέπει να αναμένει, σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της ακτοπλοΐας, να εισπράξει η Τράπεζα Πειραιώς από τον διαγωνισμό πώλησης του 40,44% των μετοχών της Hellenic Seaways, που προκήρυξε χθες.

Όπως επισημαίνουν στη «Ν» οι ίδιοι κύκλοι, το ποσό αυτό προκύπτει από το ύψος της επένδυσης που έχουν κάνει οι Μινωικές, προκειμένου να αγοράσουν μετοχές της εταιρείας τους τελευταίους οκτώ μήνες. Ειδικότερα, κατέβαλε 30 εκατ. ευρώ για την αγορά του 14,3% των μετοχών της εταιρείας, από διάφορους μετόχους. «Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 3 ευρώ ανά μετοχή» σημειώνουν στη «Ν» κύκλοι της αγοράς και προσθέτουν ότι αντίστοιχα το 40,4% των μετοχών προσεγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ (86,5 εκατ. ευρώ).
Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου, οι Μινωικές αγόρασαν από τον περασμένο Φεβρουάριο έως το τέλος Ιουνίου ένα επιπλέον 14,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Sea Ways, καταβάλλοντας 29,86 εκατ. ευρώ. Στο τέλος Ιουνίου το ποσοστό της στην HSW ανερχόταν στο 47,7%. Στο υπόλοιπο διάστημα και μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου η εταιρεία ανέφερε ότι το ποσοστό της στην HSW αυξήθηκε σε περίπου 48%. Η Lazard, που είναι σύμβουλος της τράπεζας για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου επενδυτικού στοιχείου, έχει ήδη αποστείλει σε υποψήφιους επενδυτές ενημερωτικό υλικό για τη Hellenic Seaways.
Στην πράξη, πάντως, όλοι αναμένουν να δουν μέσα στον επόμενο μήνα αν θα υπάρξει έμπρακτο ενδιαφέρον και από άλλους επενδυτικούς ομίλους, πλην του ομίλου Grimaldi που μέσω της θυγατρικής του, τις Μινωικές, ελέγχει ήδη το 48% και έχει εκφράσει την επιθυμία να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της HSW. Όσον αφορά τη χρονική στιγμή που επέλεξε η Τράπεζα Πειραιώς να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό, τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι εντάσσεται στον σχεδιασμό αναδιάρθρωσης που έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ελληνικές τράπεζες μέχρι το τέλος του 2017 ή του 2018 θα πρέπει να έχουν πουλήσει τις συμμετοχές τους σε επιχειρήσεις που δεν σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.