28 Σεπ 2016

Poseidon Med II: Μελέτες για εγκατάσταση τερματικού ανεφοδιασμού με LNG στον Πειραιά



Στις 19 & 20 Σεπτεμβρίου 2016, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Poseidon Med II πραγματοποίησε τεχνική συνάντηση εργασίας στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) με αντικείμενο τη μελέτη των λειτουργιών ανεφοδιασμού των πλοίων με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ).

Η συνάντηση αυτή είναι η τελευταία του κύκλου τεχνικών συναντήσεων που οργανώθηκαν από το Poseidon Med II. Στόχους τους ήταν η διαμόρφωση εφικτών σεναρίων και ο εντοπισμός κατάλληλων χώρων για την εγκατάσταση υποδομών ανεφοδιασμού ΥΦΑ εντός των λιμένων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τα οποία αποτελούν μέρος των υπό ανάπτυξη τεχνικών μελετών.


Η συνάντηση στον Πειραιά ξεκίνησε με μια ανασκόπηση των κύριων σημείων των μελετών που εκπονήθηκαν κατά την πρώτη φάση του προγράμματος (Poseidon Med I). Στη συνέχεια, οι 32 συμμετέχοντες στη συνάντηση είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν δια θαλάσσης τους επιβατικούς σταθμούς ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας, καθώς και τους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων και διακίνησης αυτοκινήτων.



Ο Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος, Διευθυντής, ΥΑΛΕ/ΥΑΛ του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ), τόνισε: «Το πρόγραμμα Poseidon Med II αποτελεί σημείο εκκίνησης για τον Πειραιά να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως κομβικό λιμάνι για τον ανεφοδιασμό ΥΦΑ. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του λιμένα καθώς και η βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος είναι από τα βασικά πλεονεκτήματα που θα αποκομίσει η τοπική κοινωνία, μέσω της ανάπτυξης αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος στην περιοχή μας».

Κατά τη διάρκεια της τεχνικής συνάντησης, οι συμμετέχοντες συνέβαλαν στον υπολογισμό εκτιμήσεων για την απαιτούμενη ποσότητα ΥΦΑ ως καυσίμου, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις τρέχουσες όσο και τις μελλοντικές συναλλαγές στο λιμάνι του Πειραιά.

«Οι τεχνικές συναντήσεις εργασίας που πραγματοποιήθηκαν από το Poseidon Med II, όρισαν τα απαραίτητα βήματα για την ανάπτυξη λειτουργιών ανεφοδιασμού με ΥΦΑ για όλα τα λιμάνια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θέτοντας εχέγγυα για την ασφάλεια του λιμένα, την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και την εκπαίδευση του προσωπικού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο να βοηθηθούν τα λιμάνια να αναπτύξουν τη στρατηγική τους, λαμβάνοντας υπόψη τις μελλοντικές ανάγκες και προβλέψεις ως προς τη ζήτηση υπηρεσιών ανεφοδιασμού με ΥΦΑ», πρόσθεσε η Άννα Αποστολοπούλου, Project Manager του προγράμματος Poseidon Med II εκ μέρους του Lloyds Register.

Από τον Μάιο 2016, το πρόγραμμα Poseidon Med II πραγματοποίησε πέντε τεχνικές συναντήσεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, των Πατρών, του Ηρακλείου, της Λεμεσού και του Πειραιά. Κατά τις συναντήσεις αυτές εφαρμόστηκε μια εμπεριστατωμένη μεθοδολογία εκτίμησης των κινδύνων, προκειμένου να προσδιοριστούν πιθανοί κίνδυνοι, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές της λειτουργίας ανεφοδιασμού με ΥΦΑ από την πλευρά του πλοίου, του λιμανιού και την αλληλεπίδρασή τους. Με την ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αναπτύχθηκαν σενάρια για τον ανεφοδιασμό του ΥΦΑ -όπως ανεφοδιασμός από πλοίο σε πλοίο ή από φορτηγό σε πλοίο, καθορίστηκαν μια σειρά από προτεινόμενες τοποθεσίες σε κάθε λιμάνι, διαμορφώθηκαν ειδικές διασφαλίσεις, καθώς και εκπονήθηκαν πλάνα με σημεία για περαιτέρω δράση και αξιολόγηση, τα οποία θα εξεταστούν ενδελεχώς από τους εταίρους του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.