12 Σεπ 2016

Αρχίζει αύριο ο 7ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας « Goran Schildt Regatta »



Με τον αέρα σύμμαχο, 25 σκάφη από 6 χώρες θα αποπλεύσουν αύριο από το νησί της Λέρου με προορισμό την Πάτμο. Πρόκειται για τον 7ο Διεθνή Ιστιοπλοϊκό Αγώνα Ανοικτής Θάλασσας «Goran Schildt Regatta». Η διοργάνωση διεξάγεται στη μνήμη του διάσημου Φινλανδού συγγραφέα, ιστορικού τέχνης και ταξιδευτή, Γιόραν Σιλντ, ο οποίος έζησε στη Λέρο. Ως ιστιοπλόος ταξίδεψε στις ελληνικές θάλασσες και τις περιέγραψε στα δεκάδες βιβλία του, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε 17 γλώσσες.

« Ο αγώνας αποτελεί ένα είδους φόρο τιμής σε αυτόν τον άνθρωπο που αγάπησε το νησί μας και την Ελλάδα, ίσως περισσότερο και από εμάς. Ζούσε στη Λέρο και με το σκάφος του «Δάφνη» ταξίδευε στις ελληνικές, και όχι μόνο, θάλασσες. Το 2009 έφυγε από τη ζωή και σκεφτήκαμε να κάνουμε έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα με το όνομά του. Μας στήριξαν οι όμιλοι των νησιών μας και είχε επιτυχία με αποτέλεσμα ένα από τα μεγαλύτερα περιοδικά της Φινλανδίας να γράψει για αυτόν. Από τότε, δεκάδες ιστιοπλόοι από το εξωτερικό έρχονται για να τρέξουν στον αγώνα μας. Στόχος μας είναι να γνωρίσουν τις ομορφιές της χώρας μας και να τις προβάλλουν στις πατρίδες τους», δήλωσε ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Λέρου, Αλέξης Χαραλαμπίδης.
Στον αγώνα θα πάρουν μέρος, περίπου, 150 ιστιοπλόοι από τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Αγγλία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Η πρώτη ιστιοδρομία από το Λακί της Λέρου έως το «νησί της Αποκάλυψης» είναι 22 ναυτικά μίλια. Τη διοργάνωση παρακολουθούν ο Πρέσβης της Φινλανδίας στην Αθήνα, Παουλί Μακέλα, και αρκετοί δημοσιογράφοι από τη Φιννλανδία και τη Σουηδία.     
Ο Αγώνας διοργανώνεται από τον Ναυτικό Όμιλο Λέρου σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, το ίδρυμα Cristine and Goran Schildt, τον Πολιτιστικό και Επιμορφωτικό Σύλλογο «Άρτεμις», την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Λέρου.



Ο Γκόραν Σιλντ, με το σκάφος του «Δάφνη», ταξίδεψε σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα, τη γνώρισε και περιέγραψε της ομορφιές της χώρας στα βιβλία του. Έχει γράψει περισσότερα από 30 βιβλία και σε πολλά από αυτά πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα ελληνικά νησιά και η θάλασσα της Μεσογείου. Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία τον έχουν τιμήσει για το έργο του ενώ υπήρξε και μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.