27 Σεπ 2016

Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος: Άσκηση ετοιμότητας στον κόλπο της Ελευσίνας




 Άσκηση Ετοιμότητας διεξήγαγε στον κόλπο της Ελευσίνας η Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. στo πλαίσιo των συμβατικών υποχρεώσεών της με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), ως ανάδοχος της EMSA για την αντιμετώπιση ρυπάνσεων πετρελαιοειδών μεγάλης κλίμακας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Διήρκησε περισσότερες από τρεις (3) ώρεςκαι  συμμετείχε το M/TAKTEA OSRV” (Δεξαμενόπλοιο με δυνατότητα περισυλλογής πετρελαίου), που ανήκει στον Όμιλο της epe ενώ το σενάριο περιελάμβανε διαρροή βαρέως κλάσματος πετρελαίου (Heavy Fuel OilHFO) κατά τη σύγκρουση ενός Δεξαμενόπλοιου σε προβλήτα πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της περιοχής.


Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης το M/TAKTEA OSRV” έκανε χρήση του ειδικού  Ραντάρ Εντοπισμού Πετρελαιοκηλίδων SeaDarQ για να εντοπίσει με ακρίβεια τις ποσότητες που διέρρευσαν προκειμένου να τις περισυλλέξει ενώ ανέφερε τα ευρήματα στις αρμόδιες Λιμενικές Αρχές, ώστε να είναι δυνατή η κατάστρωση αποτελεσματικού Σχεδίου Αντιμετώπισης. Το ανωτέρω σύστημα Εντοπισμού Πετρελαιοκηλίδων SeaDarQ παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού και αποτύπωσης σε πραγματικό χρόνο των πετρελαιοκηλίδων ακόμα και σε συνθήκες μηδενικής ορατότητας ή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε προσομοίωση περισυλλογής πετρελαίου με την άρτια ανάπτυξη του ειδικού εξοπλισμού από το “AKTEA OSRV” που περιλαμβάνει πλωτά φράγματα ταχείας ανάπτυξης, βραχίονες περισυλλογής κατάλληλους για χρήση ακόμα και με δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην ανοιχτή θάλασσα καθώς και δεύτερο φορητό σύστημα περισυλλογής βαρέως τύπου.

Η Άσκηση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία των αξιωματούχων της EMSA κκ. Frederic Hebert, επικεφαλής της Διεύθυνσης αντιμετώπισης ρυπάνσεων και George Suciu, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αφού οι προαναφερθέντες εξήραν τόσο την ασφαλή, ταχεία και άρτια ανάπτυξη του αντιρρυπαντικού εξοπλισμού όσο και την ετοιμότητα και τους χρόνους απόκρισης του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού στην αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.