22 Σεπ 2016

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ξεφορτώνονται τα ναυτιλιακά δάνεια




Τον βασικότερο πυλώνα της χάνει σιγά –σιγά η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία και αυτός είναι το τραπεζικό σύστημα.
Παρά το γεγονός ότι,  σε γενικές γραµµές, οι τράπεζες  δεν έχουν «τραβήξει το χαλί» κάτω από τα πόδια  από τον ευρύτερο κλάδο της ναυτιλίας,  την ίδια ώρα, κυρίως τα ευρωπαϊκά και ιδιαίτερα τα γερµανικά τραπεζικά ιδρύματα συνεχίζουν την προσπάθεια  να «ξεφορτωθούν» ή να µειώσουν την έκθεση τους.

 «Στην παρούσα φάση εκτιµάται ότι τα ανεξόφλητα δάνεια ανέρχονται περίπου στα $ 400 δισ. δολάρια, εκ των οποίων το 25% ήτοι 100 δισ., έχουν χορηγηθεί από  γερµανικές τράπεζες. ∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι αρκετά από αυτά τα δάνεια δεν θα είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν µε αποτέλεσµα οι τράπεζες είτε να αναγκαστούν να τα πουλήσουν µε discount ή να τα εγγράψουν ως ζηµίες» επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές του διεθνούς ναυλομεσιτικού οίκου G.Mοundreas SA.
 Καθοριστικό ρόλο στην στρατηγική των τραπεζών, ιδιαίτερα των γερµανικών, θα έχει και η πίεση που τους ασκείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, η οποία τον Ιούνιο άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία για τα ναυτιλιακά δάνεια και τα οποία εξετάζει. Η ΕΚΤ  θεωρεί ότι αρκετές τράπεζες χορηγούσαν δάνεια βασιζόµενες σε ιδιαίτερα αισιόδοξα σενάρια για την πορεία της ναυλαγοράς αγορά και τις τιµές των πλοίων.   «Το ενδεχόµενο να τους επιβληθεί να αυξήσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέµατα είναι στο τραπέζι, γεγονός που αν υλοποιηθεί δεν θα αφήσει την αγορά ανεπηρέαστη» επισημαίνουν οι αναλυτές του G.Moundreas SA.

Η RBS


Η  Royal Bank of Scotland αφού δεν κατάφερε να βρει αγοραστή γα να δώσει το ναυτιλιακό της χαρτοφυλάκιο αποφάσισε να κινήσει τις διαδικασίες για  να κλείσει το ναυτιλιακό της  τμήμα. 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.