1 Δεκ 2014

Costa Navarino: Πώς Kωνσταντακόπουλος και Olayan οδηγήθηκαν στο μεγαλο deal του τουρισμού

“Η επένδυση του Costa Navarino είναι η μεγαλύτερη τουριστική επένδυση που έχει υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και απαιτεί συνεχώς νέα κεφάλαια λόγω των νέων επενδύσεων που δρομολογούνται”.

Αυτή ήταν η τοποθέτηση, σε πηγαδάκι δημοσιογράφων στις αρχές Νοεμβρίου, του κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, όταν ο επικεφαλής της ΤΕΜΕΣ ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο εισόδου επενδυτή στο μεγάλο τουριστικό εγχείρημα που ''τρέχει'' τα τελευταία χρόνια ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου στη Μεσσηνία. Λίγες μόλις εβδομάδες μετά, η ΤΕΜΕΣ ανακοίνωσε την είσοδο του ομίλου Olayan στο μετοχικό της κεφάλαιο ''ως τέταρτο ισότιμο μέτοχο, με κάθε έναν από τους τρεις υφιστάμενους μετόχους της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου'', επιφυλασσόμενη για περαιτέρω λεπτομέρειες, εφόσον αυτές οριστικοποιηθούν, εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους. Η συμμετοχή του ομίλου θα πραγματοποιηθεί μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο να συνεχίζει να ηγείται των εταιρειών που απαρτίζουν τον όμιλο της Costa Navarino, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα και τον όμιλο Olayan να φέρεται διατεθειμένος να διαθέσει εκατοντάδες εκατ. ευρώ (400 εκατ.;) στο πολλά υποσχόμενο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας.
Η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών θεωρήθηκε από πολλούς ως φυσική εξέλιξη, από την στιγμή που οι δύο όμιλοι συνασπίσθηκαν προκειμένου να διεκδικήσουν τον Αστέρα Βουλιαγμένης. ΤΕΜΕΣ και Olayan Group είχαν υποβάλει τη μία από τις τέσσερις προσφορές για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, προτού αυτός καταλήξει στους Αραβες της AGC. To σχέδιο τότε για τον Αστέρα προέβλεπε ότι ο αραβικών συμφερόντων όμιλος θα διέθετε το σύνολο των κεφαλαίων για την εξαγορά του Αστέρα, ενώ η πλευρά της ΤΕΜΕΣ θα αναλάμβανε να ''τρέξει'' το συγκρότημα.
Το σχέδιο για τον Αστέρα δεν ευδοκίμησε, ευδοκίμησε όμως η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίοι πλέον καθίστανται συνεταίροι στο φορέα ανάπτυξης του Costa Navarino. Από πλευράς της ΤΕΜΕΣ, φαίνεται ότι η εταιρεία χρειάζεται αυτή την στιγμή μία τονωτική ''ένεση'', αν ληφθεί υπόψη ότι, δεδομένου και του μεγάλου ύψους των επενδύσεων που έχει υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει ζημιές, οι οποίες βαίνουν μεν μειούμενες, ωστόσο παραμένουν υψηλές- κατά το 2013 έφθασαν στα 26,1 εκατ. ευρώ  (προ φόρων).
Από πλευράς της οικογένειας Ολαγιάν, η ιστορία του στην Ελλάδα έρχεται από παλιά- ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '70: Στη Γλυφάδα, ο όμιλος στεγάζει ένα από τα ''παρακλάδια'' του για τη δραστηριοποίησή του στην ευρωπαϊκή αγορά και όχι μόνο, μέσω της Olayan Investments Company Establishments, ενώ κατά καιρούς έχει επενδύσει σε ουκ ολίγες ελληνικές εταιρείες στον κλάδο των τροφίμων ποτών (βλ. Chipita, Coca Cola 3E), την αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τις τηλεπικοινωνίες (παλιότερα, στην Algonet).  Επιπλέον, ο όμιλος συνεργάστηκε για μακρά περίοδο με την επενδυτική εταιρεία Global Finance, ενώ συνεργάζεται με τη Vivartia σε μονάδες αρτοποιίας στη Σαουδική Αραβία.
Ο όμιλος, με έτος ίδρυσης το 1947, είναι ο μεγαλύτερος όμιλος της Σαουδικής Αραβίας με συμμετοχές σε μερικούς από τους ισχυρότερους πολυεθνικούς ομίλους του κόσμου. Από το 2000, που απεβίωσε ο Sulliman Olayan, τη θέση του προέδρου κατέχει ο γιος του Khaled. Η περιουσία που ελέγχει σήμερα ο Khaled Olayan και οι τρεις αδελφές του υπολογίζεται σε περίπου 12 δισ. δολάρια- εξ' ού και η υψηλή κατάταξή του στη λίστα των πιο ισχυρών επιχειρηματιών του Forbes.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.