3 Δεκ 2014

Η προσφορά της ΗΕLMEPA στη ναυτική εκπαίδευση



Άρθρο του
Μιχάλη Λάμπρου
Αντιπροέδρου Ένωσης Εφοπλιστών κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας Γενικού Διευθυντή MAJESTIC INTERNATIONAL CRUISES INC.

Όλοι όσοι έχομε δραστηριότητες στον τομέα της Ναυτιλίας, γνωρίζομε καλώς την HELMEPA η οποία φροντίζει καθημερινά για την προστασία του θαλάσσιου και όχι μόνο περιβάλλοντος.


Με αυτόν τον τρόπο προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στον περιορισμό της ρύπανσης και δραστηριοποιείται όχι μόνο στα στενά όρια της πατρίδας μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο με συμμετοχή σε φόρουμ που αφορούν το περιβάλλον και την προστασία των θαλασσών σε παγκόσμια κλίμακα.


Όμως η HELMEPA δεν περιορίζεται μόνο προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες της στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.  Δραστηριοποιείται ενεργά και σε άλλους τομείς της Ναυτιλίας με την οργάνωση τακτικών σεμιναρίων με τη συμμετοχή του ευρύτερου ναυτιλιακού τομέα, και με αυτές τις ενέργειες και παρεμβάσεις της, προωθεί την επίλυση καίριων προβλημάτων που απασχολούν το ναυτιλιακό χώρο της χώρας μας.



Την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014, η HELMEPA διοργάνωσε στην αίθουσα του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, στο ιστορικό σύμβολο της Ελληνικής Ναυτιλίας, το s/s HELLAS LIBERTY, παρουσίαση για τις νέες εκπαιδευτικές της πρωτοβουλίες στην ευρύτερη Ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα.

Όλοι οι καταξιωμένοι ομιλητές με επικεφαλής τον Πρόεδρο της HELMEPA Δρ. Ι. Κούστα ανέπτυξαν με σαφήνεια το πρόγραμμα της σύγχρονης ανανεούμενης εκπαίδευσης που προσφέρει η HELMEPA στους Έλληνες ναυτικούς για τη διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της Ελληνικής Ναυτιλίας.



Το νέο πρόγραμμα e-learning για το οποίο συνεργάτηκε στενά το μέλος της HELMEPA, DYNAMARINE, συμβαδίζει απόλυτα με την μοντέρνα τεχνολογία. Δίνει επίσης τη δυνατότητα στα μέλη της HELMEPA να αξιοποιήσουν όλα τα σύγχρονα μέσα για τη σωστή επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού των πλοίων κάθε εταιρείας και ευελπιστεί ότι θα έχει την καθολική αποδοχή και στήριξη από όλα τα μέλη της.



Η HELMEPA έχει στη διάθεση των μελών της όλο το πρόγραμμα e-learning το οποίο περιλαμβάνει παρουσιάσεις στην Ελληνική και στην Αγγλική, όχι μόνο σε ό,τι αφορά το συγκεκριμμένο θέμα της σύγχρονης εκπαίδευσης, αλλά και θέματα πρόληψης της ρύπανσης και της ασφάλειας στα πλοία.  Ο κάθε χρήστης έχει επίσης τη δυνατότητα να αξιολογήσει τις γνώσεις του και μετά από επιτυχή εξέταση να λάβει σχετικό πιστοποιητικό της HELMEPA.



Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η εκτελεστική συντονίστρια της HELMEPA, κυρία Πρεκεζέ, παρουσίασε το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα του έτους 2015, το οποίο εκτός των άλλων περιλαμβάνει τις εξής πέντε κατηγορίες σεμιναρίων, Safety First, Pollution prevention, Marine Environmental Awareness, Lessons Learnt and Experience Sharing και Navigational Procedures.



Τα θέματα αυτά έχουν επιλεγεί σε στενή συνεργασία με την εκπαιδευτική επιτροπή της HELMEPA και βασίζονται στις σημαντικότερες διατάξεις του ΙΜΟ. Πολύ σωστά ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε την παρουσία της HELMEPA ως «τον άξονα που έφερε την Ελληνική Ναυτιλία στη Λευκή Βίβλο των αναγνωρισμένων ναυτιλιακών χωρών».



Όπως έχομε τονίσει σε προηγούμενες παρεμβάσεις μας για τον σημαντικό ρόλο της HELMEPA στην υπόθεση της Ελληνικής ναυτιλίας, αυτό που χρειάζεται από όλους μας είναι η θετική και εποικοδομητική στήριξη των προσπαθειών της, αλλά συγχρόνως και η οικονομική συνεισφορά των μελών.



Από την μεγάλη ναυτική οικογένεια της πατρίδας μας μόνο 400 πλοία και 200 εταιρείες και οργανισμοί αποτελούν σήμερα τα μέλη της HELMEPA, ενώ πριν από μερικά χρόνια ο αριθμός των μελών ήταν πάνω από 800 πλοία.



Οι οικονομικοί πόροι της HELMEPA βασίζονται στις συνδρομές των μελών και σε τυχόν δωρεές. Γι’ αυτόν τον λόγο οι περισσότερες εκδηλώσεις της HELMEPA βασίζονται σε εθελοντικές συμμετοχές, κυρίως από μέλη και διάφορους παρεμφερείς οργανισμούς.



Ας βοηθήσομε όλοι μας ο καθένας από τον τομέα του ούτως ώστε τα μέλη της HELMEPA να αυξηθούν, και γιατί όχι να πλησιάσουν ξανά τα 800 πλοία, κάτι που θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση της HELMEPA, όχι μόνο μέσα στα στενά όρια της πατρίδας μας αλλά και στην διεθνή ναυτιλιακή σκακιέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.