4 Δεκ 2014

Σε ελεύθερη πτώση η ναυλαγορά - Πλησιάζει το "φράγμα" των 1.000 μονάδων

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η ναυλαγορά ξηρού φορτίου. Χθες έχασε 40 μονάδες και έκλεισε  στις 1.079 μονάδες, μία ανάσα από το φράγμα των 1.000.
Στις 4 Νοεμβρίου, ο δείκτης έκλεισε στις 1.484 μονάδες και έκτοτε, με μία «αναλαμπή» 2-3 ημερών στο ενδιάμεσο, έχει ακολουθήσει πτωτική πορεία.

«Αξιολογώντας την συνολική εικόνα αλλά και τους επιμέρους δείκτες, από τις 4 Νοεμβρίου ο BDI έχει μειωθεί κατά 22,3%, μείωση που οφείλεται για άλλη μία φορά στην πτώση των Capes και των Panamax.
Στον αντίποδα, την ίδια περίοδο και ιδιαίτερα από τα μέσα Νοεμβρίου, ύστερα από αρκετό διάστημα αρνητικής πορείας, τα Supramax και τα Handysize άρχισαν να επιδεικνύουν ανοδική τάση» επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές του διεθνούς ναυλομεσιτικού οίκου G.Moundreas Sa:
«Τα πρώτα αποτελέσματα από την επιβολή του 6% φόρου στις εισαγωγές Coal από την Αυστραλία στην Κίνα έχουν αρχίσει και φαίνονται καθώς για το μήνα Νοέμβριο οι εξαγωγές από το Newcastle
προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 41,6% από τον Οκτώβριο, δηλαδή από τους 2,52 εκ. τόνους στους 1,47 εκ τόνους σχεδόν τα ίδια επίπεδα με αυτά τον Μάιο του 2013. Παρά την μείωση των εισαγωγών
τον Νοέμβριο, συνολικά για τους πρώτους 11 μήνες του έτους οι εισαγωγές από την Κίνα παρουσίασαν αύξηση κατά 1,66 εκ. τόνους συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 καθώς έφτασαν τους 23,66 εκ. τόνους» και προσθέτουν:
«Αντίστοιχα, αναφορικά με τις εισαγωγές Iron Ore από την Κίνα, το σύνολο τους για τους πρώτους 9 μήνες του έτους έκλεισε στους 685 εκ. τόνους παρουσιάζοντας αύξηση 18% συγκριτικά με την
αντίστοιχη περίοδο του 2013. Το ενδιαφέρον στην κατανομή των εισαγωγών όμως είναι ότι παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης προέρχεται από εξαγωγές από την Αυστραλία αξίζει να αναφερθεί ότι και οι εισαγωγές Iron Ore από την Δυτική Αφρική αυξήθηκαν κατά 44% για να φθάσουν συνολικά τους 25,1 εκ. τόνους. Αναμφίβολα δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των εξαγωγών από Αυστραλία και Βραζιλία, αλλά είναι άξιο αναφοράς ότι τα τελευταία 6 χρόνια οι εξαγωγές Iron Ore συνολικά από την Αφρική έχουν τετραπλασιαστεί.
Από το 2008 μέχρι σήμερα το ποσοστό των εξαγωγών από την Δυτική και Νότια Αφρική προς την Κίνα έχει αυξηθεί από 3,9% στο 8,6% ενώ εκτιμάται ότι για όλο το 2014 οι εισαγωγές θα φτάσουν τους 79,5 εκ. τόνους κυρίως λόγω της αύξησης της παραγωγής από την Δυτική Αφρική.
Η αύξηση των εισαγωγών Iron Ore της Κίνας από την Δυτική Αφρική έχει παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη ιδιαίτερα από το 2011 και τους 5,1 εκ. τόνους στους 22,9 εκ τόνους το 2013. Εκτιμάται πως για το 2014 οι εξαγωγές από Δυτική Αφρική προς Κίνα θα φτάσουν τους 34,5 εκ τόνους με την Sierra Leone να είναι η μεγαλύτερη παραγωγός της Δυτικής Αφρικής και ο 5ος μεγαλύτερος προμηθευτής της Κίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.