16 Δεκ 2014

Ποιος είναι ο Γιώργος Λογοθέτης που επιμένει στις ελληνικές επενδύσεις

O Ελληνας κροίσος, που κατάφερε μέσα σε 20 χρόνια να φτιάξει μια επιχειρηματική αυτοκρατορία και ο οποίος πριν από λίγες μέρες βραβεύτηκε με «2014 Capital Link Leadership Award», ετοιμάζει για τη χώρα μας projects στην ενέργεια και το real estate

Η καριέρα και τα κατορθώματά του, στην ηλικία των 39 ετών, είναι αξιοσημείωτα. Μέσα σε 20 χρόνια δημιούργησε έναν όμιλο ελληνικών συμφερόντων με παγκόσμια εμβέλεια, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυτιλίας, των ακίνητων και των κατασκευών. Πρόσφατα το όνομά του γράφτηκε στη λίστα «40 under 40» πλουσίων του αμερικανικού περιοδικού «Fortune» εκπροσωπώντας τη γενιά των 30άρηδων businessmen.


Ο κ. Γιώργος Λογοθέτης έχτισε μια επιχειρηματική αυτοκρατορία, τον όμιλο-κολοσσό Libra, με μαγιά τη ναυτιλιακή εταιρεία που ίδρυσε ο πατέρας του, τη Lomar Shipping. «Δος μοι πα στω και ταν γαν κινάσω» (δώσε μου τόπο να σταθώ και τη Γη θα μετακινήσω) είχε πει ο Αρχιμήδης και αυτό έκανε πράξη ο νεαρός Ελληνας επιχειρηματίας. Μόνο που ο δικός του τόπος ήταν η θάλασσα και μόλις τρία πλοία.
Πρόσφατα έστρεψε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, αφού στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη παρέλαβε το βραβείο «Capital Link Leadership Award». Εκεί έκανε λόγο για επενδύσεις ύψους 500 εκατ. δολαρίων στην Ελλάδα τόσο σε ενεργειακά projects όσο και στο real estate. Ο κ. Λογοθέτης εισήλθε στην οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση το 1993 και δύο χρόνια αργότερα έγινε διευθύνων σύμβουλος πριν κλείσει τα 20 του χρόνια. Μέσα σε 10 χρόνια όχι μόνο γιγάντωσε τις επιχειρήσεις της θάλασσας, αλλά το 2003 ίδρυσε και τον όμιλο Libra. Είναι επικεφαλής και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κάτω από την ομπρέλα του οποίου λειτουργούν 30 θυγατρικές εταιρείες στις πέντε ηπείρους. Ο όμιλος έχει επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο στους τομείς της ναυτιλίας, της αεροπορίας, του real estate, στα ξενοδοχεία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ διαθέτει και ένα ολοένα αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο με διάφορες άλλες επενδύσεις.
«Η Libra είναι μια οικογενειακή επιχείρηση και ως εκ τούτου παραμένουμε πιστοί στις οικογενειακές αξίες, ταυτόχρονα όμως ενθαρρύνουμε τη διαφορετικότητα και την πρωτοβουλία. Καθεμία από τις 30 επιχειρήσεις που αποτελούν το Libra Group απολαμβάνει σημαντικό βαθμό αυτονομίας. Πιστεύουμε ότι η εμπειρία και η βαθιά γνώση των τοπικών συνθηκών συμβάλλει σε τεκμηριωμένες επενδυτικές αποφάσεις εξασφαλίζοντας τη λειτουργική αποδοτικότητα», έχει δηλώσει σε ξένα ΜΜΕ ο κ. Λογοθέτης.
Η συμβολή του όχι μόνο στη σύσφιγξη των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, αλλά και στην αναβάθμιση της εικόνας της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού μεταξύ των διεθνών επιχειρηματικών κύκλων θεωρείται σημαντική και πολύπλευρη.
«Εδωσε το παράδειγμα προς μίμηση επενδύοντας στην Ελλάδα ως επικεφαλής ενός ομίλου με παγκόσμια δραστηριότητα και αναγνώριση. Παράλληλα, ο όμιλός του ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, δίνει ευκαιρίες εργασίας και επιμόρφωσης σε νέους και έχει σημαντική φιλανθρωπική δραστηριότητα. Επιπλέον έχει τη μοναδική ικανότητα να εμπνέει εμπιστοσύνη και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον», επισημαίνει ο κ. Νίκος Μπορνόζης, πρόεδρος της Capital Link.
Η φιλοσοφία
Στη φιλοσοφία της οικογένειας και της επιχειρηματικής της δράσης αναφέρονται τα δύο αδέλφια, ο Γιώργος και ο Κωνσταντίνος, σε κείμενο το οποίο υπογράφουν προλογίζοντας μια επιμελημένη έκδοση για τις πρωτοβουλίες κοινωνικές ευθύνης και ευαισθησίας που υλοποιεί ο όμιλος μέσω ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης και υποτροφιών:
«Στη Libra επιδιώκουμε να μετατρέψουμε τις οικογενειακές αξίες σε κατευθυντήριες επιχειρηματικές αρχές. Μια βασική αξία είναι το ισχυρό αίσθημα σεβασμού και εμπιστοσύνης στο άτομο», επισημαίνουν τα δύο αδέλφια και συνεχίζουν: «Μία άλλη είναι η αίσθηση της κοινότητας - η αναγνώριση ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Παρότι η επιχείρηση αποτελεί μια κοινότητα, πρέπει επίσης να αναγνωρίζει τις ευθύνες της απέναντι στο ευρύτερο περιβάλλον, στην παγκόσμια κοινότητα».
Στη συνέχεια αναφέρουν: «Μέρος της ευθύνης μας διευθύνοντας μια διεθνή επιχείρηση, είναι η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου μας. Ενα άλλο μέρος της ευθύνης αυτής αφορά την ενεργή ανταπόδοση. Αυτό το επιτυγχάνουμε, ως όμιλος, κυρίως με δύο τρόπους. Μέσω σειράς κοινοτικών και φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων που αποκαλούμε “Προγράμματα Οικουμενικής Υπευθυνότητας” και μέσω επιλεγμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης που έχουν σχεδιαστεί για να καλλιεργήσουμε και να δώσουμε ευκαιρίες στους ηγέτες του αύριο, όπως το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης Libra Internships Programme που σήμερα στηρίζει έως 100 νέους κάθε χρόνο». Και προσθέτουν: «Η Libra πιστεύει ακράδαντα στο δίδυμο αξιών - την ελπίδα και την ευκαιρία. Oλα τα προγράμματα εκπαίδευσης που διαθέτουμε στοχεύουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου ευφυή άτομα μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες και γνώσεις, ενώ ταυτόχρονα συνεργάζονται στενά με ηγέτες οι οποίοι έχουν αποδείξει την πρακτική τους εφαρμογή στους τομείς που έχουν επιλέξει». Εκτός των κύριων δραστηριοτήτων του, ο όμιλος αναλαμβάνει αρκετά επιμέρους έργα στήριξης. Στα έργα αυτά συγκαταλέγονται η κατασκευή ενός σχολείου στο Περού σε μια κοινότητα που στερείται προνομίων, η αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός πολλών ορφανοτροφείων στην Αργεντινή, καθώς και η πενταετής δέσμευση χρηματοδότησης του Next Generation Initiative που βοηθά Eλληνες φοιτητές να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και εργασιακή εμπειρία.

Το ξεκίνημα της αυτοκρατορίας

Hταν το 1976, όταν ο πατριάρχης της οικογένειας, Μιχάλης Λογοθέτης, ίδρυσε τη ναυτιλιακή εταιρεία Lomar Shipping με έδρα το Λονδίνο. Eως το 1994 είχε δημιουργήσει έναν στόλο από πλοία-ψυγεία πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις σε περιόδους πτώσης των τιμών της ναυλαγοράς. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια είχε στενές επιχειρηματικές και οικογενειακές σχέσεις με τους μεγαλοεφοπλιστές Θανάση και Πάνο Λασκαρίδη, τις οποίες διατηρεί μέχρι σήμερα. Τότε η οικογένεια Λασκαρίδη είχε ήδη αποκτήσει μεγάλη δύναμη διαθέτοντας έναν ισχυρό στόλο με πλοία-ψυγεία.
Το 1995, σε ηλικία 19 ετών, αναλαμβάνει τη διοίκηση της ναυτιλιακής εταιρείας ο πρωτότοκος γιος του, Γιώργος, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην επέκτασή της μέσα από την αλλαγή πολιτικής. Διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος και τέθηκε επικεφαλής των προσπαθειών για την εξέλιξη της Lomar. Σχεδόν 22 χρόνια μετά το ξεκίνημα της ναυτιλιακής εταιρείας, το 1997, ήταν εκείνος που αφουγκράστηκε το κάλεσμα των καιρών και αποφάσισε να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος του στόλου με τα πλοία-ψυγεία ώστε να ανοιχτεί και σε άλλους τύπους καραβιών.
Τα επόμενα χρόνια η οικογένεια Λογοθέτη επένδυσε σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, δεξαμενόπλοια, πλοία μεταφοράς φορτίου χύδην και πλοία παράκτιου εφοδιασμού, δημιουργώντας έναν στόλο 50 πλοίων. Το 2007, έναν χρόνο προτού ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οικογένεια Λογοθέτη είχε πουλήσει και το τελευταίο από τα 67 πλοία της εταιρείας στην υψηλότερη δυνατή τιμή. Λίγο πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση και το ναυτιλιακό κραχ, οι Λογοθέτηδες κινήθηκαν έγκαιρα και σωστά αποκομίζοντας τεράστια κέρδη και περιμένοντας να πέσουν πολύ χαμηλά οι τιμές για να επανέλθουν.
Η πώληση των πλοίων είχε ξεκινήσει σταδιακά από το 2003, χρονιά όπου ιδρύεται ο όμιλος Libra. Ο Γιώργος Λογοθέτης αναλάβει ιδρυτικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Η επιχειρηματική αυτή κίνηση της τμηματικής πώλησης του στόλου και τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν συνέβαλαν στην ταχεία επέκταση του Libra Group στο διάστημα μεταξύ 2004 και 2006. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος ο όμιλος διαφοροποίησε τις δραστηριότητές του και σε άλλους τομείς. Το 2000 μπήκε στη Lomar Shipping και ο δεύτερος γιος του Μιχάλη Λογοθέτη, ο Κωνσταντίνος, ενώ το 2003 αναλαμβάνει τη θέση του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Libra Group. Ο Κωνσταντίνος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου από τη ναυτιλία σε άλλες κατηγορίες επενδύσεων, ιδίως σε ό,τι αφορά τους κλάδους των ξενοδοχείων, των ακινήτων και της ενέργειας.
Ομως ο τομέας της ναυτιλίας δεν έπαψε ποτέ να απασχολεί την οικογένεια Λογοθέτη. Το 2009, δύο χρόνια μετά την πώληση ολόκληρου του στόλου της εταιρείας, οι Λογοθέτηδες επανέρχονται δριμύτεροι. Τον Δεκέμβριο της χρονιάς εκείνης αγοράζουν, αντί 325 εκατ. δολαρίων, έναν στόλο 26 πλοίων, για τον οποίο 1,5 χρόνο νωρίτερα κάποιος θα πλήρωνε δισεκατομμύρια δολάρια για να τον αποκτήσει. Η εταιρεία Lomar Shipping, εκμεταλλευόμενη το πλήγμα που προκάλεσε η διεθνής οικονομική κρίση στην εταιρεία Allocean με έδρα στο Λονδίνο, θυγατρική της αυστραλιανής Allco Finance Group, αγόρασε τον στόλο της που αποτελούνταν από δεξαμενόπλοια, LPG (πλοία μεταφοράς αερίου), bulk carriers-φορτηγά και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Το 2010 η Lomar αποκτά άλλα 10 πλοία. Το 2012 ξεκινάει τις ναυπηγήσεις - δίνει παραγγελία για την κατασκευή έξι υπερσύγχρονων φορτηγών πλοίων. Ακολουθεί μια νέα παραγγελία για τη ναυπήγηση έξι πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τελευταίας τεχνολογίας. Το 2012 υπογράφονται νέα συμβόλαια για τη ναυπήγηση έξι ακόμη «κοντεϊνεράδικων» - και πάλι σε κινεζικές γιάρδες.
Το 2013 το ναυπηγικό πρόγραμμα της εταιρείας συνεχίστηκε αμείωτο, με την παραγγελία δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μεταφορικής ικανότητας 1.100 κουτιών στα ναυπηγεία Yangzijiang - με ημερομηνία παράδοσης στα τέλη του 2015. Επίσης χτίζει δύο ακόμη containerships μεταφορικής ικανότητας 2.200 κουτιών το καθένα, στα ναυπηγεία Guangzhou.
Ο στόλος της εταιρείας μαζί με τα υπό ναυπήγηση αριθμεί 50 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Η συνολική του δύναμη ανέρχεται στα 75 πλοία μετά την πρόσφατη αγορά έξι containerships και την αγορά δύο δεξαμενόπλοιων χωρητικότητας 37.000 τόνων το καθένα. Παράλληλα η Lomar έχει ενισχυθεί και με έξι φορτηγά πλοία χωρητικότητας 64.000 τόνων το καθένα, συνολικής αξίας 220 εκατ. δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.