30 Νοε 2014

Η νέα κίνηση της Α. Φράγκου στον Nasdaq

Η νέα επιχειρηματική κίνηση της Χιώτισσας πλοιοκτήτριας, μιας από τις δέκα ισχυρότερες επιχειρηματίες του κόσμου, που συνεχίζει να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στην κλίμακα της ναυτιλιακής βιομηχανίας

Το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων «citius, altius, fortius» (πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά) φαίνεται να ακολουθεί η μεγαλύτερη πλοιοκτήτρια του κόσμου, η Χιώτισσα Αγγελική Φράγκου. Κινείται πιο γρήγορα από τους περισσότερους ανταγωνιστές της, αλλά όχι απρόσεκτα, ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στην κλίμακα της ναυτιλιακής βιομηχανίας και συνεχίζει όλο και πιο δυνατά χρόνο με τον χρόνο.

Την περασμένη εβδομάδα ετοίμασε το έδαφος για την εισαγωγή στην αμερικανική χρηματαγορά και τέταρτης ναυτιλιακής εταιρείας, στρέφοντας πάνω της όλα τα φώτα της οικονομικής δημοσιότητας. Πρόκειται για τη Navios Maritime Midstream Partners L.P., θυγατρική της επίσης εισηγμένης στο NYSE Navios Maritime Acquisition Corporation. Οι άλλες δύο εταιρείες είναι η Navios Maritime Holdings και η Navios Maritime Partners.
Η Navios Maritime Midstream Partners L.P. από την αρχική προσφορά 8,1 εκατομμυρίων κοινών μετοχών, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 42,5% των μεριδίων της εταιρείας, είχε έσοδα ύψους 121 εκατ. δολαρίων με τη μετοχή στα 15 δολάρια. Με την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς η Navios Acquisition ελέγχει το 55,5% της Navios Midstream.
Η εταιρεία θα αγοράσει τέσσερα δεξαμενόπλοια  VLCC από τη μητρική Navios Acquisition. Ο μέσος όρος ηλικίας του αρχικού στόλου των τεσσάρων δεξαμενόπλοιων είναι τα 7,7 έτη. Στα 49 της χρόνια η Αγγελική Φράγκου ελέγχει στόλο από συνολικά 137 πλοία, φορτηγά, δεξαμενόπλοια και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ενώ έχει 14 πλοία υπό ναυπήγηση. Είναι μία από τις δέκα ισχυρότερες γυναίκες επιχειρηματίες στον κόσμο. Παράλληλα συγκαταλέγεται στην πρώτη δεκάδα των ισχυρότερων παραγόντων της διεθνούς ναυτιλίας για το 2013. Την ίδια ώρα οι 40 μεγαλύτεροι Ελληνες εφοπλιστές υπολογίζεται ότι ελέγχουν σχεδόν το 10% της διαθέσιμης χωρητικότητας του διεθνούς εμπορικού στόλου.
Η Ελληνίδα πλοιοκτήτρια δεν σταματά να αναζητά ευκαιρίες. Οι πρόσφατες κινήσεις της αποβλέπουν στην ενίσχυση της παρουσίας της στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μέσω της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά Navios Maritime Partners L.P.
Η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει στόλο από 32 συνολικά πλοία, 25 φορτηγά και 7 containerships.
Η πρώτη Ελληνίδα επικεφαλής ναυτιλιακής
Εργένισσα εκ πεποιθήσεως, η Αγγελική Φράγκου είναι μια επιχειρηματίας με υψηλές διασυνδέσεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Εχει επιλέξει έναν λιτό -σπαρτιατικό τον χαρακτηρίζουν πολλοί- τρόπο ζωής, αν λάβει κανείς υπόψη του την τεράστια περιουσία της. Δεν αποζητά τη δημοσιότητα γιατί τη θεωρεί περιττή επίδειξη ματαιοδοξίας.
Γεννήθηκε στα Καρδάμυλα της Χίου. Εχει δύο αδέλφια, τη Μαρία και τον Γιάννη, ο οποίος είναι επικεφαλής δικής του ναυτιλιακής εταιρείας. Από μικρή είχε στένη σχέση με τον κόσμο της ναυτιλίας. Κόρη ενός μεγάλου Ελληνα εφοπλιστή, του καπετάν Νίκου Φράγκου, και της αείμνηστης διακεκριμένης φιλολόγου Στέλλας Φράγκου, η Αγγελική δεν αρκέστηκε στην απασχόληση στην οικογενειακή επιχείρηση, αλλά ξεκίνησε να χαράζει τη δική της ρότα περίπου πριν από δέκα χρόνια, για να κατακτήσει τον κόσμο.
«Το μυστικό της επιτυχίας είναι ότι δουλεύουμε ως παραδοσιακή ναυτιλιακή οικογένεια. Στις δύσκολες από οικονομικής άποψης περιόδους η Navios αμύνθηκε. Είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν», επισημαίνει η ίδια.
Ανθρωποι που τη γνωρίζουν καλά, μάς είχαν επισημάνει παλαιότερα: «Ως   χαρακτήρας η Αγγελική είναι προσιτή, που θα σου δώσει πάντα χρόνο, τον οποίο και θα επεκτείνει όταν την κεντρίσουν αυτά που έχεις να της πεις. Δεν τον χαλαλίζει σε άσκοπες συζητήσεις και δραστηριότητες και χαίρεται ξεκάθαρα πρώτα με τον μόχθο για τη δουλειά της και μετά με το αποτέλεσμα».
Τα πρώτα βήματα
Ηταν το 2004 όταν για πρώτη φορά ακούστηκε έντονα το όνομά της στους επιχειρηματικούς  κύκλους. Ολοι, εκτός της ναυτιλίας, έψαχναν να μάθουν ποια είναι η Αγγελική Φράγκου που ξεκινάει δική της επιχειρηματική δραστηριότητα. Εκείνη την εποχή κατάφερε να γίνει η πρώτη Ελληνίδα επικεφαλής ναυτιλιακής εταιρείας επενδύσεων που έμπαινε στο Χρηματιστήριο  NASDAQ, μέσω της International Shipping Enterprises (ISE), αντλώντας από τη δύσκολη και απαιτητική χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ 196 εκατ. δολάρια.
Λίγους μήνες αργότερα, στα τέλη Αυγούστου του 2005, προχώρησε σε μια μεγάλη εμπορική συμφωνία. Εξαγόρασε τη ναυτιλιακή εταιρεία  Navios, την οποία ήλεγχε κατά 66% η οικογένεια Δαυίδ, που κατέχει την Coca-Cola Hellenic Bottling Company και τον όμιλο Frigoglass. Είναι διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός με master από το Columbia University και ζούσε μέχρι τις αρχές του 2000 μεγάλο διάστημα στο εξωτερικό.      Μετά τις βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο του 2004 έκανε δυναμική εμφάνιση στα ελληνικά επιχειρηματικά δρώμενα. Σύμφωνα με όσα είχαν ακουστεί τότε, η οικογένεια Φράγκου φέρεται να είχε ισχυρά ερείσματα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης της εποχής.
Από τον Απρίλιο του 2004 έως και τον Ιούλιο του 2005 ήταν μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Εμπορικής Τράπεζας. Επίσης, υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Proton Bank από τον Ιούνιο του 2006 έως τον Οκτώβριο του 2008.
Η επαγγελματική της σταδιοδρομία άρχισε από τη Νέα Υόρκη, όπου για δύο χρόνια (από το 1987 έως το 1989) εργάστηκε ως αναλύτρια στη Republic National Bank of New York.
Την επόμενη χρονιά αποφάσισε να κάνει την είσοδό της στη ναυτιλία. Το 1990 ανέλαβε τη θέση της chief executive officer στην εταιρεία Franser Shipping S.A. που είχε έδρα της τον Πειραιά και διαχειριζόταν στόλο που αποτελούνταν από φορτηγά πλοία. Στη θέση αυτή έμεινε έως τον Οκτώβριο του 2001.
Εχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, από τον Ναυτιλιακό Σύνδεσμο του Κονέκτικατ (The Connecticut Maritime Association), με τον τίτλο του Αρχιπλοιάρχου (Commodore Award), που πρώτη
φορά απονεμήθηκε σε γυναίκα.
Επίσης, ο Οργανισμός Ελληνοαμερικανίδων Γυναικών, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και άλλοι ομογενειακοί φορείς συμπεριλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο όσων έχουν αναγνωρίσει και βραβεύσει την προσφορά της.
Οι βραβεύσεις της από όλα τα μεγάλα διεθνή περιοδικά και τις ναυτιλιακές εφημερίδες (Greek Shipping Awards, International Lloyd’s List Awards κ.λπ.) αποδεικνύουν τις επιτυχείς δραστηριότητες του ομίλου εταιρειών της.
Οι εταιρείες του ομίλου Navios
Εκτός από τη Navios Maritime Midstream Partners L.P. (NYSE: NAP) που εισέρχεται στο
Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο όμιλος έχει υπό την ομπρέλα του τις εταιρείες:
■ 1. Navios Maritime Holdings. Διαθέτει 37 φορτηγά πλοία συνολικής χωρητικότητας 3,6
εκατομμυρίων dwt και 2 υπό ναυπήγηση. Εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το
2005, η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται στα 594,7 εκατ. δολάρια.
■ 2. Navios Maritime Acquisition Corporation. Ελέγχει 39 δεξαμενόπλοια συνολικής
χωρητικότητας 4 εκατομμυρίων τόνων και 5 υπό ναυπήγηση. Εισηγμένη στο Χρηματιστήριο
της Νέας Υόρκης το 2008, η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται στα 417,08 εκατ. δολάρια.
3. Navios Maritime Partners. Εχει 23 φορτηγά πλοία συνολικής χωρητικότητας 2,5
εκατομμυρίων dwt, 5 μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 2 υπό ναυπήγηση. Εισηγμένη
στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2007, η κεφαλαιοποίησή της φτάνει το 1,02 δισ.
δολάρια.
■ 4. Navios South American Logistics. Διαχειρίζεται 361 φορτηγίδες και 6 πλοία μεταφοράς
παραγώγων πετρελαίου.
■ 5. Navios Tankers Management Inc.
Διαθέτει 27 πλοία μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου χωρητικότητας 1,5 εκατομμυρίου
τόνων και 5 υπό κατασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.