7 Δεκ 2014

Ποιο είναι το ζεύγος Τίγκα που μοσχοπουλά βίλες σε Σαρωνίδα και Λαγονήσι

Ενα μοντέρνο συγκρότημα 2.240 τ.μ. στο Λαγονήσι και ένα πετρόχτιστο ανάκτορο 750 τ.μ. στη Σαρωνίδα βγάζει προς πώληση η γνωστή επιχειρηματική οικογένεια.
Τα δύο πιο ακριβά ελληνικά ακίνητα που πωλούνται αυτή τη στιγμή ανήκουν σε μια, σχετικά άγνωστη, οικογένεια Ελλήνων επιχειρηματιών. Αποφεύγοντας συστηματικά τη δημοσιότητα, η οικογένεια Τίγκα φιλοδοξεί να γίνει πλουσιότερη κατά 70 εκατ. ευρώ, εκποιώντας ένα συγκρότημα κατοικιών στο Λαγονήσι και μια ανακτορική έπαυλη στη Σαρωνίδα.
Εστω κι αν το πελατολόγιο περιορίζεται ασφυκτικά σε Ρώσους, Αραβες, Κινέζους κροίσους ή αμερικανικά funds.
Περί τα 70 εκατ. ευρώ θα αποφέρει στους ιδιοκτήτες τους η εκποίηση των δύο πιο ακριβών ιδιωτικών ακινήτων της Αττικής. Οι «πρωταθλητές» της ελληνικής κτηματομεσιτικής αγοράς είναι ένα συγκρότημα κατοικιών στο Λαγονήσι και μία βίλα στη Σαρωνίδα. Εξυπακούεται ότι αμφότερα είναι παραθαλάσσια, υπερπολυτελή και ανήκουν στην επιχειρηματική-εφοπλιστική οικογένεια Τίγκα. Συγκριτικά για το ιλιγγιώδες τίμημα των δύο κατοικιών θα μπορούσε κανείς να αναφέρει ότι παραπλήσιο ποσό (74 εκατ. ευρώ) είχε υπολογίσει η ελληνική κυβέρνηση να διαθέσει ως προκαταβολή για το επίδομα θέρμανσης σε περίπου 280.000 οικονομικά ασθενείς πολίτες. Ωστόσο, σε πλήρη αντίθεση με τη γενικότερη δυστοκία, ανάμεσα στις αγγελίες ακινήτων της κατηγορίας «πωλείται» φιγουράρουν περίλαμπρα και απτόητα τα δύο ανακτορικά ακίνητα-μπον φιλέ των Τίγκα.
Στο Λαγονήσι
Το συγκρότημα κατοικιών του Λαγονησίου, το οποίο κερδίζει εύκολα τον τίτλο του ακριβότερου ελληνικού ακινήτου που διατίθεται προς πώληση αυτή την περίοδο, βρίσκεται στην άκρη μιας μικρής χερσονήσου, μιας στενόμακρης λωρίδας γης που μοιάζει να διεισδύει στη θάλασσα. Η πανοραμική θέα στον Σαρωνικό είναι απλώς συγκλονιστική - εξάλλου αυτή συνιστά και το κατεξοχήν στοιχείο που εκτοξεύει την τιμή του συγκροτήματος στη στρατόσφαιρα. Στελέχη και ειδικοί εκτιμητές κτηματομεσιτικών γραφείων υπολόγισαν την τιμή πώλησης περίπου στα 35 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι ιδιοκτήτες του ζητούν κάτι παραπάνω, δηλαδή 45 εκατ. ευρώ. Το ότι η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα αυτή την περίοδο βαίνει διαρκώς απαξιούμενη ουδόλως επηρεάζει τις απαιτήσεις της οικογένειας Τίγκα. Η αγγελία της πώλησης του συγκροτήματος έχει αναρτηθεί σε ιστοσελίδες real estate τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, συνοδευόμενη από λίγες φωτογραφίες, ιδιαίτερα από τη μαγευτική θέα που θα απολαμβάνουν οι επόμενοι ένοικοι του συγκροτήματος κατοικιών. Μάλιστα οι τελευταίοι θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον ένα βασιλικό απόθεμα περιουσίας, εφόσον 45 εκατ. ευρώ είναι ακριβώς όσα χρειάζονται ετησίως η βασίλισσα Ελισάβετ και η οικογένειά της για να καλύπτουν τα έξοδα συντήρησης ανακτόρων, για αμοιβές προσωπικού και βέβαια για τα ταξίδια τους ανά τον πλανήτη.
Το εν λόγω συγκρότημα χτίστηκε πριν από 19 χρόνια και βρίσκεται σε οικόπεδο 20 στρεμμάτων, κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα και σε μικρή απόσταση από τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του «Grand Resort Lagonissi». Το σύμπλεγμα κατοικιών των Τίγκα εκτείνεται σε επιφάνεια 2.240 τ.μ. συνολικά και αποτελείται από μία κύρια κατοικία με μεγάλους χώρους υποδοχής, κουζίνα και σαλόνι με τζάκι, ενώ υπάρχουν δύο ακόμη υπερπολυτελείς ανεξάρτητες κατοικίες-ξενώνες. Στον περιβάλλοντα χώρο δεσπόζουν τα τροπικά δέντρα του μεγάλου κήπου, ενώ κάτω από τον λοφίσκο, όπου είναι χτισμένο το συγκρότημα, βρίσκεται μια μικρή παραλία, προφανώς για αποκλειστική χρήση των ενοίκων.
Από αρχιτεκτονικής άποψης, το στυλ που έχει υιοθετηθεί στην κατασκευή του συγκροτήματος, το οποίο ξεχωρίζει στο τοπίο του Λαγονησίου από το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα στο εξωτερικό του, είναι μινιμαλιστικό, industrial, με πολύ μεγάλα παράθυρα και γυάλινες επιφάνειες εν αφθονία. Μια άλλη ιδιαιτερότητά του είναι επίσης ότι κάποια μέρη έχουν μείνει ημιτελή από την ανέγερση, όπως τα κάγκελα στις βεράντες τα οποία δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι άριστης ποιότητας και απολύτως εκλεκτά και μπορεί κάποιος να διακρίνει αμέσως την προσοχή που έχει δοθεί σε κάθε λεπτομέρεια. Πέραν της μοναδικής θέας και της πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων, ένα από τα προσόντα του συγκροτήματος που βγαίνει στο σφυρί είναι και η δυνατότητα κατασκευής μαρίνας για πολυτελή γιοτ.

Η βίλα της Σαρωνίδας
Αντί «μόλις» 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε σημαντικά πιο χαμηλή τιμή -αλλά πάντα στη διαστημική ζώνη- σε σχέση με το συγκρότημα κατοικιών του Λαγονησίου, η οικογένεια Τίγκα διαθέτει προς πώληση άλλο ένα ακίνητο: πρόκειται για μια παραθαλάσσια βίλα στη Σαρωνίδα, συνολικού εμβαδού 750 τ.μ., με πισίνα, αχανή κήπο κ.λπ.
Η έπαυλη-μοντέρνο παλάτι κατασκευάστηκε το 1980, ή αλλιώς κατά τον χρυσό αιώνα της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Αν και ελαφρώς «ηλικιωμένη», η βίλα προσφέρει όλες τις πιθανές και απίθανες ανέσεις, διαθέτοντας επίσης ιδιωτική παραλία, την απαραίτητη ευμεγέθη πισίνα και βέβαια την απεριόριστη θέα στο απέραντο γαλάζιο του Σαρωνικού.
Αισθητικά η μεγαλοπρεπής έπαυλη παραπέμπει μάλλον σε παραδοσιακό αρχοντικό της Ηπείρου, καθώς κυριαρχεί η επένδυση με πέτρα, πεντελικό μάρμαρο και ξύλο. Επίσης, οι διάδρομοι που διατρέχουν τον κήπο είναι λιθόστρωτοι, ενώ καταλήγουν σε σκαλοπάτια που οδηγούν στη μικρή παραλία.
Μέσα στην κατοικία δεσπόζει το τεράστιο κεντρικό σαλόνι με τζάκι, ενώ για την απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα φροντίζουν οι ατελείωτες γυάλινες επιφάνειες. Εργασίες ανακαίνισης, όπως φαίνεται από τις σχετικές φωτογραφίες της αγγελίας, έχουν γίνει πρόσφατα στην κουζίνα της βίλας, η οποία, όπως είναι φυσικό, έχει διαστάσεις αντίστοιχες με ενός οροφοδιαμερίσματος.
Η σχετική αγγελία πώλησης βρίσκεται αναρτημένη σε ελληνικές και ξένες εξειδικευμένες ιστοσελίδες και συνοδεύεται από 25 -μία για κάθε εκατομμύριο- φωτογραφίες διαφόρων όψεων και λεπτομερειών του ακινήτου. Η βίλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία, ενώ οι νέοι ιδιοκτήτες, κρίνοντάς την ως επένδυση, έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τα εξαιρετικά της χαρακτηριστικά, τις ανέσεις της κ.λπ., παραχωρώντας την για προσεκτικά επιλεγμένες εκδηλώσεις - με το αζημίωτο, εννοείται.

Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες

Η πώληση των παραθαλάσσιων κοσμημάτων ήταν μία από τις ελάχιστες και πολύ σπάνιες αφορμές που δίνει η οικογένεια να ακουστεί ευρύτερα το όνομά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προηγούμενη αναφορά στο επίθετο Τίγκα ήταν το 2005, όταν κάποια διεθνή ναυτιλιακά έντυπα ασχολήθηκαν με την οικονομική και δικαστική διαμάχη που είχαν οι Ελληνες επιχειρηματίες με εταιρεία νορβηγικών συμφερόντων, η οποία διεκδικούσε ποσό ύψους 8 εκατ. δολαρίων.
Η οικογένεια Τίγκα διατηρεί από παλαιότερα δεσμούς με τη ναυτιλία, χωρίς όμως να έχει ιδιαίτερη παράδοση στον συγκεκριμένο τομέα. Εξάλλου ουδέποτε διέθετε στόλο με περισσότερα από τρία πλοία. Η πρώτη τους εταιρεία ήταν η Navitrans, που διηύθυναν ο Ιωάννης και ο Ευγένιος Τίγκας -  σήμερα είναι ανενεργή. Τη διαδέχτηκε η Stock Property με ένα φορτηγό πλοίο, πριν κλείσει και αυτή, παραχωρώντας τη θέση της στη σημερινή εταιρεία συμφερόντων Τίγκα, τη Νavigation Maritime του Γρηγόρη Τίγκα, η οποία εδρεύει σε ιδιόκτητο κτίριο στη Βουλιαγμένη.

Στην ιδιοκτησία της εμφανίζεται ένα και μόνο πλοίο, το φορτηγό «Bold Voyager», χωρητικότητας 43.000 τόνων, ναυπηγημένο το 1991 στην Ιαπωνία, το οποίο μάλιστα αποκτήθηκε πριν από λίγο καιρό. Στο κτίριο γραφείων της Βουλιαγμένης, εκτός από τη Νavigation Maritime, στεγάζεται επίσης η κτηματομεσιτική εταιρεία Καβούρι Α.Ε., η οποία είναι και η καθ’ ύλην αρμόδια να παρακολουθήσει την εκποίηση των δύο χρυσοφόρων ακινήτων στα παράλια της Αττικής. Οπως είναι αυτονόητο, η κατηγορία των υποψήφιων αγοραστών για το συγκρότημα κατοικιών στο Λαγονήσι και την έπαυλη στη Σαρωνίδα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Επί της ουσίας, τα τελευταία δυόμισι χρόνια αναζητούνται επενδυτές real estate με τη δυνατότητα να εκταμιεύσουν 70 εκατ. ευρώ. Αυτοί θα μπορούσαν, πιθανότατα, να είναι Ρώσοι, Αραβες, αμερικανικά funds ή Κινέζοι νεόκοποι κροίσοι.
Επί του παρόντος, πάντως, δεν υπάρχει κάποια συμφωνία για τη μεταβίβαση των ακινήτων. Εν τω μεταξύ, το πιο γνωστό μέλος της οικογένειας, η σύζυγος του Ευγένιου Τίγκα,  κυρία Στέλλα Λαζάρου-Τίγκα, ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου στον Ναυτικό Ομιλο Βουλιαγμένης, υπηρετώντας τον ιστορικό σύλλογο με επιμονή και αφοσίωση. Παρά τον θόρυβο που ξεσηκώνει το «πωλείται» στα ακίνητά τους, τα μέλη της οικογένειας Τίγκα παραμένουν πιστά στον κανόνα ζωής που ασπάζονται: ζουν κρυμμένοι ώστε να ζουν προ πάντων ήσυχοι και ευτυχισμένοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.