5 Απρ 2014

Σε εξέλιξη 1.000 λιμενικά έργα ενός δισ. ευρώ σε όλη την Ελλάδα



Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Στο 1 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των 1.000 λιμενικών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα, σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο πλαίσιο διάσκεψης για τη νησιωτικότητα που πραγματοποιήθηκε στο Ιδρυμα Ευγενίδου.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε και στο νέο νόμο για τα σκάφη αναψυχής, για τον οποίο σημείωσε: «Στόχος μας είναι να γεμίσουμε τις θάλασσές μας με ελληνικές σημαίες και να προσελκύσουμε περισσότερα σκάφη της Ευρώπης και άλλων χωρών σε μας. Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να τονωθούν τα νησιά μας».

Αναφορικά με την ακτοπλοΐα, ανέλυσε όλες τις δράσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο, εστιάζοντας στη μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω της χρήσης LNG στα πλοία της ακτοπλοΐας, στην αναδιάρθρωση του ακτοπλοϊκού δικτύου, αξιολογώντας τη χρησιμότητα όλων των επιδοτούμενων γραμμών, οι οποίες εξυπηρετούνται με Συμβάσεις Ανάθεσης ΔΥ και οι οποίες αφορούν μικρό κοινό».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στα υδατοδρόμια, καθώς όπως υπογράμμισε «τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι ενθαρρυντικά και σύντομα αναμένεται να εκδοθούν οι τρεις πρώτες άδειες λειτουργίας υδατοδρομίων σε Κέρκυρα, Βόλο και Λαύριο και σημειώνει ότι το ενδιαφέρον πολλαπλασιάζεται: Κέρκυρα, Παξοί και Διαπόντιοι Νήσοι, Ηράκλειο, Ζάκυνθος, Πάτρα, Λευκάδα, Μήλος, Σκύρος, Κρήτη, Βεγορίτιδα, Σκιάθος, Κατερίνη, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη είναι μόνο λίγες από τις ενδιαφερόμενες περιοχές».
Επεσήμανε, επιπρόσθετα, ότι το υπουργείο του καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια στο έργο για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας σε μη αστικές περιοχές, ενώ προχωρά κανονικά η ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου με σημεία πρόσβασης σε wi-fi, προκειμένου οι πολίτες και οι τουρίστες να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε σημεία δημόσιου ενδιαφέροντος.
Η επίτροπος της Ε.Ε. Μαρία Δαμανάκη ανέφερε ότι η γεωγραφική κατανομή και απόσταση των περισσοτέρων νησιών από το κέντρο δημιουργεί συνθήκες αποκλεισμού, εξάρτησης και απομόνωσης σε διάφορα επίπεδα, επισημαίνοντας ως κύρια πτυχή του προβλήματος την οικονομική πλευρά που επηρεάζει τη διασυνδεσιμότητα των νησιών. Εμφαση έδωσε η επίτροπος στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού και στο «καθεστώς κρατικών ενισχύσεων σε ό,τι αφορά επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος στα νησιά, τη στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Στήριξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.