17 Απρ 2014

Klaus Kuehne: Ο δισεκατομμυριούχος που ενώνει τους εφοπλιστές για να “χτυπήσει” τη Maersk

Η Hapag-Lloyd υπέγραψε συμφωνία με την οποία αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο της  αντιπάλου της από τη Χιλή Cia. Sud Americana de Vapores (CSAV). Με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας γίνεται η τέταρτη δύναμη στον τομέα των containers στον πλανήτη.
Η CSAV, που ελέγχεται από την οικογένεια Luksic, θα κατέχει πλέον το έν τρίτον των μετοχών της νέας εταιρείας που θα συνδυάζει τα 151 καράβια της Hapag-Lloyd και τον στόλο των 50 πλοίων της CSAV. Οι  Luksics, ο Γερμανός δισεκατομμυριούχος Klaus-Michael Kuehne και η πόλη του Αμβούργου θα κατέχουν το 75,5% και θα ελέγχουν τη νέα εταιρεία.
Στόχος των Kuehne και Luksics είναι να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ανταγωνιστούν δυναμικά με την ηγέτιδα δύναμη στο χώρο των containers την A.P. Moeller-Maersk και μάλθιστα σε ένα κλίμα δυσμενές, εξαιτίας της υπερπροσφοράς πλοίων σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ζήτησης και την συνεχιζόμενη ύφεση στην αγορά των εμπορευματοκιβωτίων.
Η Hapag-Lloyd, που είχε ζημίες 97,4 εκατ. ευρώ την περσινή χρονιά, θα πετύχει ετήσια εξοικονόμηση περί τα 300 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τον CEO της  CSAV, Oscar Hasbun. Οι εταιρείες υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας τον περασμένο Ιανουάριο. Η σύμπραξη,  με ετήσια έσοδα 12 δισ. δολ, θα ενισχύσει την παρουσία της στα δρομολόγια Ευρώπη – Λατινική Αμερική και Λατινική Αμερική – Ασία.
Ο CEO της Hapag-Lloyd, Michael Behrendt, ο οποίος παίρνει σύνταξη στα τέλη Ιουνίου, ανέφερε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί IPO εντός του 2015, σε περίπτωση που ομαλοποιηθούν οι συνθήκες  στη ναυτιλιακή αγορά.  Ο γερμανικός tour operator TUI που έχει το 22% της Hapag-Lloyd, ενδέχεται να χρησιμοποιήσει την πώληση μετοχών ως όχημα εξόδου, καθώς η εταιρεία με έδρα το Ανόβερο έχει επανειλημμένως αναφέρει ότι θέλει να εκχωρήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης.
Ποιος είναι ο Klaus Michael Kuehne
Ήταν το 1963 όταν ο Klaus Michael Kuehne, σε ηλικία 26 ετών, μπήκε στην εταιρεία μεταφορών και   logistics, Kuehne & Nagel, που ανήκε στον παππού του. Τρία χρόνια μετά έγινε διευθύνων σύμβουλος. Μέσω μιας μητρικής εταιρείας σήμερα κατέχει το 53% της εισηγμένης  Kuehne und Nagel International, με εργατικό δυναμικό 63.000 υπαλλήλων σε πάνω από 100 χώρες.
Σήμερα ο 76χρονος Klaus Michael Kuehne έχει αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του δσ και είναι επίτιμος πρόεδρος.
Το 2008, σε μια προσπάθεια να κρατήσει την εταιρεία στη Γερμανία, ο Kuehne και μια ομάδα επενδυτών μεταξύ των οποίων και η πόλη του Αμβούργου δημιούργησαν μια κοινοπραξία υπό την ονομασία Albert Ballin KG και υπέβαλαν προσφορά για την ηλικίας 160 ετών Hapag Lloyd,  μια από τις καλύτερες ναυτιλιακές εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο. Ο Michael Kuehne έχει το 28,2% της εταιρείας.
Κάτοικος Ελβετίας εδώ και αρκετά χρόνια διατηρεί ωστόσο τους δεσμούς του με η γενέτειρά του το Αμβούργο, χρηματοδοτώντας την τοπική ομάδα ποδοσφαίρου Hamburg SV, που έχει ξοδέψει αφειδώς για την απόκτηση κορυφαίων παικτών. Το 2003,σε συνεργασία με την πόλη του Αμβούργου και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της πόλης του ίδρυσε τη Σχολή Logistics του Αμβούργου  που μετονομάστηκε σε Kuehne Logistics University. Τον Σεπτέμβριο του 2013 δώρισε ση Σχολή 54 εκατ. δολάρια, ενώ στηρίζει οικονομικά στο ελβετικό ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο στο Βερολίνο. Πέραν της ναυτιλίας, της εκπαίδευσης και ου ποδοσφαίρου, ο πολυπράγμων Kuehne έχει ενδιαφέρον και για τον τουρισμό. καθώς μετέτρεψε ένα κάστρο 600 ετών, το Castell Son Claret, στη Μαγιόρκα σε σε ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο που άνοιξε τον Μάιο του 2013.
Στις αρχές του '13 απέκτησε το InterContinental στο Αμβούργο, το οποίο και είχε σκοπό να κατεδαφίσει ώστε να χτίσει ένα καινούργιο, κόστους 175 εκατ. δολαρίων, το  Fontenay που αναμένεται να λειτουργήσει τον Ιούλιο του 2016.


Πηγή: Klaus Kuehne: Ο δισεκατομμυριούχος που ενώνει τους εφοπλιστές για να “χτυπήσει” τη Maersk | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/47922/klaus-kuehne-o-disekatommyrioyhos-poy-enonei-toys-efoplistes-gia-na-htypisei-ti-maersk#ixzz2z8fsq2mj

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.