25 Απρ 2014

Δεν πλήρωσαν την έκτακτη εισφορά οι εφοπλιστές - Στα χαρτιά η συμβολική συνεισφορά των 400 εκατ. ευρώ

Με τη δικαιολογία των τεχνικών δυσκολιών επιχειρεί με ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν απ' την αποκάλυψη ότι πέντε μήνες μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης από τη Βουλή, δεν έχουν υπογραφεί ακόμα οι υπουργικές αποφάσεις για να ξεκινήσει η καταβολή της έκτακτης εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης.
 
Η διάταξη, η οποία ενσωματώθηκε στο νόμο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και ψηφίστηκε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, μέχρι τώρα παραμένει ανενεργή και σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν φέρεται αποφασισμένη να την εφαρμόσει τουλάχιστον πριν τις εκλογές.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται στο σημερινό Τύπο η δυσαρέσκεια που εξέφρασαν από την αρχή της συζήτησης για την αναγκαστική συνεισφορά του εφοπλισμού στην αντιμετώπιση της κρίσης, ηχηρά ονόματα της ναυτιλιακής κοινότητας, φαίνεται να έχουν "φρενάρει" την κυβέρνηση. Ενοχλήθηκαν από την απόφαση να καταστεί υποχρεωτική η εθελοντική, αρχικώς, έκτακτη φορολόγηση του κλάδου, ενώ επικαλέστηκαν το προστατευόμενο από το Σύνταγμα φορολογικό καθεστώς της ναυτιλίας.
 
Είναι ενδεικτικό μάλιστα πως οι εφοπλιστές συνεχίζουν να κατεβάζουν σταθερά την ελληνική σημαία απ' τον εμπορικό τους στόλο, όπως μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)
 
Πάντως η κυβέρνηση, ενώ για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται σε όλους τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, φρόντισε και την κατέστησε ουσιαστικά μόνιμη, στην περίπτωση των εφοπλιστών δεν τόλμησε μέχρι τώρα τουλάχιστον να την εφαρμόσει για μια τριετία (2014-2016) όπως προβλέπει η διάταξη.
 
Το ποσό μάλιστα που υπολογίζει να εισπράξει η κυβέρνηση συνολικά στην τριετία δεν ξεπερνάει τα 400 εκατ. ευρώ. Μικρότερο δηλαδή και από το κοινωνικό μέρισμα που θα μοιράσει προεκλογικά η κυβέρνηση. 
 
Απαντώντας στις αποκαλύψεις το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του αναφέρει: 
 
"Θα ήταν παράλογο να μην θελήσει η κυβέρνηση να εισπράξει την οικονομική παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι εφοπλιστές αποφάσισαν οικειοθελώς να συμβάλουν στην ενίσχυση της πολιτείας στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της πατρίδας μας. Ο λόγος για τον οποίο οι σχετικές διατάξεις δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί στην ολότητά τους, είναι ότι προσέκρουσαν σε τεχνικές δυσκολίες, ιδίως σε θέματα ολοκλήρωσης των σχετικών ηλεκτρονικών εφαρμογών, οι οποίες αντιμετωπίζονται ταχύτατα. Εν πάση περιπτώσει, η οικονομική παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας θα εισπραχθεί το ταχύτερο δυνατό και αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση των παραπάνω τεχνικών δυσκολιών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.