23 Απρ 2014

ΟΛΠ: Η κυβέρνηση αναζητά και έναν επενδυτή εκτός Κίνας

Μετ΄ εμποδίων κυλάει ο χρόνος για την ιδιωτικοποίησης  της ΟΛΠ ΑΕ.  Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι ότι η διοίκηση του Οργανισμού φέρεται να μην έχει δώσει, έως τα μέσα Απριλίου, τα πλήρη στοιχεία  όπως  οφείλει να κάνει, στην ιδιωτική  εταιρεία που έχει αναλάβει τον διαγωνισμό ώστε να δημιουργήσει το data room. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία.

Η σημασία του data room έγκειται στο ότι ο ενδιαφερόμενος αγοραστής καταθέτει την εγγυητική  και στη συνέχεια υποβάλει ερωτήματα για να του δοθούν επεξηγηματικές απαντήσεις που αφορούν στοιχεία του ΟΛΠ.
Στην περίπτωση της παραχώρησης της προβλήτας ΙΙ από τον ΟΛΠ στην  Cosco το data room το χειριζόταν ο ίδιος ο Οργανισμός ενώ τώρα πρέπει να παραδώσει τα στοιχεία σε ιδιώτες για να τα χειριστούν.
Σε κάθε περίπτωση,  οι τεχνικές προσφορές θα πρέπει να έχουν κατατεθεί έως τα τέλη Απριλίου. Ο μόνος ενδιαφερόμενος για το λιμάνι του Πειραιά είναι η Cosco, η οποία  δεν έχει καταθέσει ακόμη την πρότασή της και αυτό γιατί στην Κίνα γίνονται συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να αποφασισθεί με ποιο σχήμα θα κατέβει στον διαγωνισμό.
Υπάρχει και ένα ενδιαφέρον από Άραβες, όμως όπως επισημαίνουν οικονομικοί κύκλοι της κυβέρνησης είναι δύσκολο να προχωρήσει το θέμα με το αραβικό ενδιαφέρον αφού στην πράξη έχε αποδειχθεί ότι προτιμούν τις διακρατικές συμφωνίες και όχι τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες  η κυβέρνηση αναζητά και έναν δεύτερο ενδιαφερόμενο. Το θέμα είναι ποιός  θα πάει να πλέξει στα πόδια των Κινέζων οι οποίοι με τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ γίνονται παντοδύναμοι στο λιμάνι του Πειραιά και κατ΄ επέκταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Πάντως στον Πειραιά υπάρχουν κύκλοι εκφράζουν την δυσπιστία τους για το εάν «οι Κινέζοι θα καταθέσουν όντως πρόταση για την αγορά του ΟΛΠ ή απλά κερδίζουν χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί ο φιλικός διακανονισμός με την ελληνική κυβέρνηση που περιμένει την έγκριση της ΕΕ». 
Η  κινεζική κυβέρνηση και οι κινεζικές εταιρείες έχουν θέσει ως προϋπόθεση για να καταθέσουν πρόταση για τον Πειραιά  την υλοποίηση του φιλικού διακανονισμού μεταξύ ΟΛΠ και Cosco,  η έγκριση του οποίου έχει  βραχυκυκλώσει από  τη γραφειοκρατία  των Βρυξελλών. Όσο παραμένει ασαφές το θέμα του φιλικού διακανονισμού δύσκολα θα εμφανιστεί άλλος ενδιαφερόμενος πλην των Κινέζων, εκτιμούν κύκλοι της αγοράς.
Στην υπόθεση του ΟΛΠ υπάρχει ένα ακόμη θέμα που προκαλεί πονοκέφαλο.  Είναι το δάνειο που έχει λάβει ο Οργανισμός για την προβλήτα Ι, ύψους 90 εκατομμύριων ευρώ, το οποίο θα αρχίσει να αποπληρώνει εξ ολοκλήρου   από τις αρχές του 2016.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.