28 Απρ 2014

Προκλήσεις και ευκαιρίες στο χώρο των τραπεζών και της ναυτιλίας




 
Οι κύριοι Martin Turner και Χαρίλαος Αλαμάνος

 Oι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον, καθώς και οι νέες εξελίξεις που διαμορφώνονται στην Ευρωζώνη ενόψει της Τραπεζικής Ένωσης, συζητήθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που διοργάνωσε η ACCA (Ένωση Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών) στην Αθήνα,  στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων


Ο Διευθυντής Ναυτιλιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου Πλοίαρχος ΛΣ κ. Αναστασάκος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, παρουσίασε τις  οικονομικές εξελίξεις στον τομέα των διεθνών ναυτιλιακών μεταφορών καθώς και τους συναφείς οικονομικούς δείκτες της ναυτιλίας που αποτελούν τη βάση για τη λήψη αποφάσεων ναυτιλιακής πολιτικής. Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο νομοθετικό έργο της Ελληνικής Προεδρίας για τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, τονίζοντας  ότι η Ελληνική Προεδρία εργάστηκε με στόχο την επίτευξη προόδου με αποτέλεσμα την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της πλειοψηφίας αυτών. Ιδιαίτερη έμφαση αποδόθηκε στην επικείμενη σύγκληση του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών, που θα πραγματοποιηθεί την 07.05.2014 στην Αθήνα με θέμα «Μεσοπρόθεσμη Επισκόπηση της Πολιτικής Θαλασσίων Μεταφορών της ΕΕ έως το 2018 και με προβλέψεις για το 2020. 


Κατά τη έναρξη του συνεδρίου ο Πρόεδρος του ACCA, Martin Turner, ανέφερε: «Να είσαι μέλος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης φέρει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά συνεπάγεται επίσης μεγάλο μερίδιο ευθύνης και δέσμευσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι το εθνικό συμφέρον της κάθε χώρας θα πρέπει να αγνοείται εντελώς, αλλά ότι θα πρέπει να ενσωματόνεται στο συμφέρον της ευρύτερης κοινότητας. Η Ελλάδα, βρέθηκε μπροστά σε ένα σταυροδρόμι και επέλεξε να προχωρήσει μπροστά σε ένα δρόμο που βρίσκεται εντός της Ευρώπης και στηρίζεται σε γερά θεμέλια. Η Ελλάδα έχει πολλούς φίλους και συμμάχους σε αυτή τη διαδρομή. Η ACCA, μέσω της μακρόπνοης και σημαντικής συνεργασίας με το Σ.Ο.Ε.Λ., θα είναι ένας από αυτούς τους φίλους.»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΟΕΛ, κ. Χαρίλαος Αλαμάνος υπογράμμισε: «Ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει το ελεγκτικό επάγγελμα στην ανόρθωση της Ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντική η  συνεργασία του Σ.Ο.Ε.Λ. με την ACCA. Σε μια εποχή που οι άμεσες ξένες επενδύσεις θεωρούνται ακρογωνιαίος λίθος οποιασδήποτε Ελληνικής οικονομικής ανάκαμψης, η παροχή αξιόπιστων και εύκολα κατανοητών οικονομικών πληροφοριών είναι εξαιρετικά σημαντική για την λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Το Σ.Ο.Ε.Λ, -η επαγγελματική οργάνωση που εκπροσωπεί το ελεγκτικό επάγγελμα στην Ελλάδα, είναι εδώ για να διασφαλίζει την παροχή ποιοτικών ελεγκτικών υπηρεσιών».

Η Ένωση Ορκωτών Λογιστών ACCA, είναι ο παγκόσμιος φορέας για επαγγελματίες λογιστές, και δραστηριοποιείται στην προσφορά τίτλων πιστοποίησης προσόντων. Η ACCA διαθέτει γύρω στα 162.000 μέλη και 428.000 σπουδαστές σε 173 χώρες, βοηθώντας τους να χτίσουν μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στη λογιστική και τις επιχειρήσεις, με τα προσόντα που απαιτούν οι εργοδότες. Η Ένωση διοργανώνει αντίστοιχα συνέδρια κάθε 6 μήνες στις χώρες που αναλαμβάνουν την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Στην Ελλάδα η ACCA συνεργάζεται με το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ), ώστε  όσοι επαγγελματίες του χώρου το επιθυμούν, να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πιστοποιητικό ελέγχου μέσω διεθνών εξετάσεων του ACCA. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, περίπου 3.000 μέλη και σπουδαστές έχουν αποκτήσει ή βρίσκονται στη διαδικασία απόκτησης του σχετικού πιστοποιητικού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.