18 Απρ 2014

Σε πτωτική πορεία λόγω Πάσχα η ναυλαγορά






Την πτωτική του πορεία συνεχίζει ο δείκτης της ναυλαγοράς και η υποτονική αγορά λόγω Πάσχα επιδεινώνει την κατάσταση. Έχει πέσει κάτω από τις 1.000 μονάδες.


«Παρά την πτωτική πορεία του δείκτη, ο μέσος όρος ημερησίων εσόδων των πλοίων παραμένει πάνω από το OPEX Break Even Point με μόνη εξαίρεση τα Panamax τα οποία εδώ και μία εβδομάδα περίπου δεν καλύπτουν τα
OPEX τους. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία η πτωτική πορεία των Panamax οφείλεται στη υπέρ-προσφορά πλοίων στον Ατλαντικό, καθώς και λόγω καθυστερήσεων η ακυρώσεων εξαγωγών Grains από South
America προς Κίνα» επισημαίνει ο διεθνής ναυλομεσιτικός οίκος G.Moundreas SA:
« Γενικότερα, η πτώση του δείκτη οφείλεται μερικώς στο πλεονασματικό τονάζ
στην αγορά λόγω της μείωσης των εισαγωγών Iron Ore από την Κίνα αλλά και στην μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης από ότι αναμενότανε για Soybeans επίσης από την Κίνα.
 Εικάζεται μάλιστα ότι
η Κίνα πιθανώς να προβεί σε ακυρώσεις φορτίων Grains από την Βραζιλία το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα την περεταίρω μείωση των ημερησίων εσόδων» και προσθέτει:
« Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο πως το US Department of Agriculture (USDA) ανακοίνωσε πτώση των τιμών μεταφοράς ανά τόνο από
US Gulf προς Ιαπωνία επισημαίνοντας πως η τιμή των $ 51,50 ανά τόνο την προηγούμενη εβδομάδα είναι μειωμένη κατά 11% από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου».

Οι διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη σε συνδυασμό και με την κυκλικότητα του κλάδου, συνεχίζουν να συνηγορούν για βελτίωση της αγοράς κατά τη διάρκεια του χρόνου.
 Ο δείκτης τείνει να έχει χαμηλή πορεία το 1ο τρίμηνο κάθε χρόνου
ενώ οι πιο «δυνατοί» μήνες είναι οι τελευταίοι μήνες του χρόνου.

Ο μέσος όρος τιμών των πλοίων 10ετίας του 1ου τριμήνου του 2014 συγκριτικά με τον μέσο όρο τιμών του τελευταίου τριμήνου του 2013 έχει παρουσιάσει αύξηση κατά 15% για τα Capes, 20% για
τα Panamax, 18% για τα Supramax και 7% για τα Handysize, το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει την αυξανόμενη αγοραστική διάθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.