14 Απρ 2014

Με επιτυχία διεξήχθη το πρώτο “Hellenic Match Racing”




Το πρώτο “Hellenic Match Racing” άνοιξε πανιά στις 11 Απριλίου στην Παροικιά της Πάρου, όπου όλα τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής ιστιοπλοΐας έδωσαν το «παρών» προσφέροντας πλούσιο θέαμα. Ολυμπιονίκεςπαγκόσμιοι πρωταθλητές και ανερχόμενα ταλέντα είναι ανάμεσα στη λίστα συμμετοχών. Ανάμεσά τους  Σοφία Μπεκατώρου, Αλέξανδρος Ταγαρόπουλος, Θεόδωρος Τσουλφάς, Παναγιώτης Μάντης, Στρατής Ανδρεάδης, Ιάσων Σπανομανώλης, Μαρία Χριστίνα Κοντογιαννοπούλου και Jurek Stremiecki  που ήταν τα  ονόματα των κυβερνητών των 8 ομάδων που συμμετείχαν.



Την Παρασκευή 11 Απριλίου τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πάρο για να δώσουν το παρόν στον πρώτο σταθμό του Hellenic Match Racing Tour. Ο σταθερός άνεμος εντάσεως 6-8 κόμβων που έπνεε στον κόλπο της Παροικιάς βοήθησε την επιτροπή να ολοκληρώσει 24 από τους 28 αγώνες που περιλάμβανε η προκριματική φάση. Σε αυτή την φάση όλες οι ομάδες αντιμετωπίζουν όλες τις υπόλοιπες σε μια σειρά μονομαχιών.
Ο νικητής παίρνει ένα βαθμό ενώ ο ηττημένος κανέναν. Με την ολοκλήρωση της προκριματικής φάσης βγαίνει η κατάταξη βάση της οποίας ορίζονται οι διασταυρώσεις της φάσης των προ-ημιτελικών όπου ο 1ος αντιμετωπίζει τον 8ο , ο 2ος των 7ο , ο 3ος των 6ο και ο 4ος των 5ο. Το τέλος της ημέρας βρήκε την πολύπειρη ομάδα του Στρατή Ανδρεάδη να προηγείται  ακολουθούμενη από τις ομάδες του Ιάσονα Σπανομανώλη, Παναγιώτη Μάντη και Θεόδωρου Τσουλφά. Η έκπληξη της ημέρας ήταν η απουσία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου και της ομάδας της από την πρώτη τετράδα του πίνακα, γεγονός που αποδεικνύει πόσο ανατρεπτικό και γεμάτο εκπλήξεις είναι το άθλημα της ιστιοπλοΐας.



Η δεύτερη ημέρα των αγώνων ξεκίνησε με τις ίδιες συνθήκες και έτσι νωρίς το πρωί ολοκληρώθηκε η φάση των προκριματικών, χωρίς να υπάρχουν αλλαγές στον πίνακα κατάταξης. Ύστερα από δυνατές μονομαχίες η ομάδα “Dark n’ Stormy”  του Στρατή Ανδρεάδη κατάφερε να ξεχωρίσει ακολουθούμενη από τις δυνατές ομάδες "Ursa Minor” του Ιάσονα Σπανομανώλη και “VMG” με κυβερνήτη τον Παναγιώτη Μάντη. 

Αμέσως ακολούθησε η προ-ημετιλική φάση όπου η ομάδα που θα κερδίσει τον αντίπαλό της 2 φορές περνάει στα ημιτελικά και μπορεί να διεκδικήσει μια από τις 3 πρώτες θέσεις. Σε αυτή τη φάση του αγώνα απολαύσαμε πλούσιο θέαμα. Σκληρές μονομαχίες, υψηλή τεχνική, παιχνίδια στρατηγικής και χρήση των κανονισμών ήταν τα χαρακτηριστικά των αγώνων. Όπως αναμενόταν οι ομάδες του Στρατή Ανδρεάδη και Ιάσονα Σπανομανώλη πέρασαν εύκολα τα εμπόδια των αντιπάλων τους εξασφαλίζοντας θέση στα ημιτελικά. Δε συνέβη όμως το ίδιο και στις 2 άλλες μονομαχίες όπου η αγωνία κορυφώθηκε. Η ομάδα “VMG” με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Παναγιώτη Μάντη στο τιμόνι αντιμετώπιζε την ομάδα “Άνεμος Ελλάδας” της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου. Ύστερα από δυνατές μάχες η ομάδα του Παναγιώτη Μάντη ήταν αυτή που κέρδισε το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Στην άλλη συναρπαστική αναμέτρηση η ομάδα του έμπειρου Θεόδωρου Τσουλφά ήταν αυτή που τελικά κέρδισε αφήνοντας τους αντιπροσώπους της Ελληνικής Αστυνομίας με κυβερνήτη τον Αλέξανδρο Ταγαρόπουλο εκτός ημιτελικών.



Οι αγώνες συνεχίστηκαν περνώντας στην ημιτελική φάση όπου αυτή τη φορά ο νικητής κρίνετε στις 3 νίκες. Το τέλος της ημέρας βρήκε της ομάδες του Στρατή Ανδρεάδη και του Παναγιώτη Μάντη ένα βήμα από τον τελικό καθώς κέρδιζαν με σκορ 2-1 τους αντιπάλους τους (Θεόδωρο Τσουλφά και Ιάσονα Σπανομανώλη αντίστοιχα).



Η τελευταία μέρα των αγώνων ξεκίνησε με μεγάλες ανατροπές. Νωρίς το πρωί τα πληρώματα που διεκδικούσαν θέση στο μεγάλο τελικό επιδόθηκαν σε συγκλονιστικές μάχες κατά τη διαδικασία ολοκλήρωσης της φάσης των ημιτελικών. Οι ομάδες των Στρατή Ανδρεαδή και Παναγιώτη Μάντη ήθελαν μόνο μια νίκη ώστε να μπουν στο μεγάλο τελικό. Οι αντίπαλοί τους όμως με μια συγκλονιστική αντεπίθεση διαρκείας κατάφεραν τη μεγάλη ανατροπή αφού νίκησαν σε 2 διαδοχικές κούρσες διαμορφώνοντας το τελικό σκορ 3-2 υπέρ τους. Έτσι, στο μεγάλο τελικό που ακολούθησε διεκδίκησαν τον τίτλο οι ομάδες του Ιάσονα Σπανομανώλη και του Θεόδωρου Τσουλφά.



Στον μικρό τελικό για τη διεκδίκηση της τρίτης θέσης η αναμέτρηση μεταξύ της ομάδας “Dark ‘n Stormy”  και “VMG” ήταν πραγματικά αμφίρροπη. Μετά από 4 μονομαχίες το μεταξύ τους σκορ ήταν 2-2 και έτσι η τρίτη θέση θα καθοριζόταν στην 5η και τελευταία κούρσα. Τελικά, η ομάδα “VMG” με κυβερνήτη τον παγκόσμιο πρωταθλητή Παναγιώτη Μάντη ήταν αυτή που κέρδισε την τρίτη θέση στις λεπτομέρειες,



Στο μεγάλο τελικό η ομάδα “Ursa Minor” ήταν αυτή που ξεκίνησε δυναμικά καταφέρνοντας να κερδίσει τις 2 πρώτες μονομαχίες. Ο Θεόδωρος Τσουλφάς και το πλήρωμα του προσπάθησαν να αντιδράσουν κερδίζοντας την επόμενη κούρσα, αλλά τελικά ο Ιάσονας Σπανομανώλης και η ομάδα του ήταν αυτοί που πανηγύρισαν την πρώτη νίκη στο Hellenic Match Racing Tour.



Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων, ακολούθησε η απονομή των επάθλων με σύσσωμη την παρουσία των αθλητών, των στελεχών της διοργανώτριας εταιρείας “Icarus Sailing Media” και πλήθος κόσμου από την τοπική κοινωνία της Πάρου.



Μετά το τέλος της απονομής, οι ομάδες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον επόμενο σταθμό του Hellenic Match Racing Tour, καθώς η διοργάνωση συνεχίζεται στο όμορφο νησί της Άνδρου στις 2-4 Μαίου.



Οι 3 νικήτριες ομάδες της πρώτης φάσης του Hellenic Match Racing Tour στην Πάρο είναι αναλυτικά οι εξής:



1ος Νικητής

Ομάδα “Ursa Minor”

Skipper: Ιάσονας Σπανομανώλης.

Crew: Ψωμόπουλος Άγγελος, Κούνας Φαίδωνας, Πασαμιχάλης Mάνος



2ος Νικητής

Ομάδα “Tsoulfas Sailing Team”

Skipper: Θεόδωρος Τσουλφάς.

Crew: Κάτσιος Αλέξης, Παπαδάκης Βασίλης, Μανωλάκης Αντώνης



3ος Νικητής

Ομάδα “VMG Team”

Skipper: Παναγιώτης Μάντης.

Crew: Καγιαλής Παύλος, Χατζηκυριακάκης Μάρκος, Παλεράς Ανδρέας

  

Τα αποτελέσματα κατάταξης για τις ομάδες 4η έως 8η είναι τα εξής:



4. Ομάδα “Dark n’ Stormy Match Race, powered by Atalanti”

Κυβερνήτης: Στρατής Ανδρεάδης

Πλήρωμα: Σωτηρίου Στέλιος, Πολυχρονίδης Θοδωρής, Μιτάκης Γιάννης



5. Ομάδα “Hellenic Police”

Κυβερνήτης: Αλέξανδρος Ταγαρόπουλος

Πλήρωμα: Μαύρος Νίκος, Αϊδινίδης Περικλής, Παπαγεωργίου Νίκος



6. Ομάδα “Άνεμος Ελλάδας”

Κυβερνήτης: Σοφία Μπεκατώρου

Πλήρωμα: Μπουγιούρης Αντώνης, Τριγκώνης Κωνσταντίνος, Πασχαλίδης Ιορδάνης, Ζεϊμπάρης Τζώρτζης



7. Ομάδα “Duende”

Κυβερνήτης: Μ.Χ. Κοντογιαννοπούλου

Πλήρωμα: Γαλάνη Ρούλα, Παπαχριστοπούλου Χριστίνα, Κουνιάκη Ελένη, Καραδήμα Σοφία, Αττάρτ Βίλλυ, Τσιτζιώλη Σύλβια



8. Ομάδα “Jolly”

Κυβερνήτης: Jurek Strzemiecki

Πλήρωμα: Αποστολάκης Νίκος, Κομινάκη Έρη, Αθανασίου Εύα 







Τι είναι το «Hellenic Match Racing Tour”



Το “Hellenic Match Racing Tour” αποτελεί μια ιστιοπλοϊκή διοργάνωση της “Icarus Sailing Media” υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και την υποστήριξη του ΕΟΤ. Στόχος αυτής της διοργάνωσης είναι αφενός η ανάδειξη του αθλήματος της ιστιοπλοΐας και των αθλητών που τιμούν τη χώρα μας φέρνοντας διεθνείς διακρίσεις και αφετέρου η ανάδειξη των σταθμών της διοργάνωσης (Πάρος, Άνδρος, Αθήνα), αλλά και συνολικότερα της Ελλάδας ως έναν μοναδικό προορισμό εναλλακτικού – αθλητικού τουρισμού.



Το “Hellenic Match Racing Tour” αποτελεί ένα ιστιοπλοϊκό πρωτάθλημα που περιλαμβάνει τρεις διοργανώσεις: 11-13 Απριλίου Πάρος, 2-4 Μαΐου Άνδρος, 26-28 Σεπτεμβρίου Αθήνα.  Τα πληρώματα αγωνίζονται σε μια σειρά ιστιοπλοϊκών αγώνων τύπου Match Race με σκάφη Platu Beneteau 25.



Οι αγώνες Match Race είναι εξαιρετικά συναρπαστικοί με γρήγορους ρυθμούς και συνεχή δράση. Ο αγωνιστικός στίβος βρίσκεται πολύ κοντά στην ακτή, δίνοντας τη δυνατότητα στους παρευρισκομένους να απολαύσουν το υπέροχο θέαμα.  Οι αγώνες Match Race  αποτελούν μια μονομαχία μεταξύ 2 ομάδων όπου η κάθε ομάδα προσπαθεί να νικήσει τον αντίπαλό της.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.